fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ

0 σχόλια Share:

Εφ. Μπιργκιούν 28-2-2011

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ  ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ

Ένας ακόμη ομαδικός τάφος στην πόλη Μάρντιν

Ο Αζίζ Μπελέκ προσέφυγε στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης Μάρντιν και ζήτησε νομική βοήθεια για να ανοίξει τάφος, αναφέροντας πως ο αδερφός του είναι θαμμένος σε ομαδικό τάφο που βρίσκεται στον οικισμό Μπλοκάν, επί της οδού Μάρντιν-Κιζίλτεπέ.

Ο πιο καλός δείκτης των συγκρούσεων που συνεχίζονται επί 30 χρόνια, αυτού του ¨πολέμου χαμηλής έντασης¨ όπως τον ονομάζουν κάποιοι κρατικοί αρμόδιοι, είναι οι ομαδικοί τάφοι που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό. Και ενώ βάσει της νόμιμης διαδικασίας θα έπρεπε τα σώματα των ΠΚΚδων που έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες συγκρούσεις να παραδοθούνε στις οικογένειες τους, αντί για αυτό θάφτηκαν σε αγροτικές περιοχές και σε σκουπιδότοπους στρατοπέδων. Οι ομαδικές ταφές και οι καταστροφές που γίνονται μετά στους ομαδικούς τάφους, δημιουργούν δυσαρέσκεια στον κόσμο της περιοχής και αυξάνονται έτσι οι νομικές προσφυγές των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, και ζητούνε να ανοίξουν οι ομαδικοί τάφοι. Μετά το Μούτκι, οι ομαδικοί τάφοι ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα και αυξήθηκαν έτσι οι ελπίδες των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους. Τελευταία ένας ακόμη ομαδικός τάφος βρέθηκε στον οικισμό Μπλοκάν κοντά στην πόλη Κιζίλτεπε. Έγινε αντιληπτό πως 5 ΠΚΚδες, μεταξύ των οποίων και ο Χουζνού Μπελέκ που είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια σύγκρουση με τον στρατό το 1993, θάφτηκαν ομαδικά.

Αυτόπτης μάρτυρας που δεν επιθυμεί να δώσει το όνομα του, αναφέρει πως οι χωρικοί της περιοχής στην οποία είχαν χάσει την ζωή τους οι 5 ΠΚΚδες έφεραν τα σώματα τους, τα οποία μετά από εντολή του στρατού θάφτηκαν ομαδικά. 18 χρόνια μετά ο Αζίζ Μπελέκ ισχυριζόμενος πως ο αδερφός του Χουζνού Μπελέκ είναι θαμμένος στην αγροτική περιοχή του Μπλοκάν, ζήτησε νομική συνδρομή από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να ανοίξει ο ομαδικός τάφος.

Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ

Αυτόπτης μάρτυρας που ζει στο Μπλοκάν και δεν επιθυμεί να δώσει το όνομα του, εξιστορεί εκείνη την μέρα λέγοντας : ¨ Εκείνη τη μέρα υπήρξε πολύ σκληρή σύγκρουση. Κράτησε για ώρες. Όταν οι στρατιώτες αποτραβήχτηκαν από το βουνό, ήρθαν στο χωριό και μάζεψαν όλους τους χωρικούς, και μας είπαν πως στην σύγκρουση σκοτώθηκαν 5 ΠΚΚδες και πως εμείς πρέπει με κάποιο τρόπο να τους φέρουμε, να τους θάψουμε, και να τους εξαφανίσουμε.

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΥΨΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε πως τους νεκρούς ΠΚΚδες τους φέρανε από το βουνό πάνω σε γαϊδούρια και μουλάρια. Περιγράφει πως τους έθαψαν ομαδικά και λέει : Τους 5 νεκρούς τους τυλίξαμε με κουβέρτα, και με τα ρούχα τους μαζί, τους θάψαμε κάτω από ένα δέντρο λίγο πιο πέρα από το χωρίο, στην περιοχή ¨Ντάρα Ξέμλε¨. Για χρόνια έχουμε τύψεις στην συνείδηση μας. Όσο βρίσκεται εκεί αυτός ο ομαδικός τάφος, εμείς θα πεθάνουμε από τον καημό μας. Εμείς επιθυμούμε να έρθουν οι οικογένειες, να πάρουν τα παιδιά τους και να τους κάνουν τον αναγκαίο τάφο¨.

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ ΤΑΦΟΣ

Ο Αζίζ Μπελέκ που αναφέρει πως στον ομαδικό τάφο του Μπλοκάν βρίσκεται και ο αδερφός του Χουζνού Μπελέκ, λέει πως μέχρι τώρα φοβόταν να προσφύγει αλλά αποφάσισε να το κάνει μετά τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό. Ο Μπελέκ σχετικά με τον αδερφό του λέει : ¨Τουλάχιστον να υπάρξει ένας τάφος. Οι συνθήκες τότε εδώ ήταν πολύ σκληρές. Πόλεμος ήταν. Και στις δύο πλευρές υπήρχαν εχθροί. Πόνος πολύς. Εμείς πλέον δεν θέλουμε να σκοτώνεται κανείς. Από ανθρώπινη σκοπιά δεν είναι αποδεκτό οι άνθρωποι να θάβονται ομαδικά. Όποιος πέθανε, πέθανε. Τουλάχιστον να υπάρξει ένας τάφος που να τους θυμίζει. Επιθυμούμε να μας παραδοθούνε τα σώματα τους. Ξέρουμε ότι πέθαναν, αλλά να υπάρξει τουλάχιστον ένας τάφος.¨

Previous Article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Next Article

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.