Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΟΙΝΗ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Δ.Α.Δ.

No Comments Share:

Ποινή ρεκόρ από το ΕΔΑΔ

Το ΕΔΑΔ σχετικά με τους 14 χωρικούς που αποκαλύφθηκε ότι το 1994 συνελήφθησαν, δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν από στρατιώτες, καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει ποινή 1,5 εκ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει συνολική αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ σχετικά με το περιστατικό που συνέβη το 1994 στο Σέμντινλι όταν 14 χωρικοί δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν στο τάγμα Εσωτερικής Ασφάλειας στο Ντέρετζικ.

Στα 1994 στρατιώτες επέδραμαν στο χωριό Όρμαντζικ του Σέμντινλι, στο οποίο έδειραν και συνέλαβαν κάποιους πολιτοφύλακες. Εξ αυτών οι 14 δεν επέστρεψαν ξανά στο σπίτι τους, ενώ τα αιτήματα των οικογενειών τους δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι αρχές παρά την καταγγελία των οικογενειών πρώτα στο Σέμντινλι και αργότερα στο Χακκάρι, δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος βαθμοφόρων στρατιωτών, για τα ονόματα των οποίων είχαν ενημερωθεί. Αργότερα οι οικογένειες μη μπορώντας να βρούνε πλην ενός τις σωρούς των αγνοουμένων, προσέφυγαν μέσω δικηγόρων στο ΕΔΑΔ. Και ενώ διαρκούσε η δίκη, το 2009 η εφημερίδα Ταράφ δημοσίευσε με βάση μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων σχεδιάγραμμα που έδειχνε την τοποθεσία όπου είχαν θαφτεί οι δολοφονημένοι συλληφθέντες. Αργότερα η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άρθρο με τις πικρές διηγήσεις των συγγενών των δολοφονηθέντων χωρικών, με τον τίτλο ¨Σαν γενοκτονία¨

Το ΕΔΑΔ κατέληξε σε απόφαση χτες. Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους θανάτους και τους αγνοούμενους και την έκρινε ένοχη για παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ¨δικαιώματος στην ζωή¨, του 3ου άρθρου που κάνει λόγο για ¨απαγόρευση βασανιστηρίων και άσχημης συμπεριφοράς¨ και του 5ου άρθρου που αφορά το ¨δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια¨.

Το ΕΔΑΔ για την παραβίαση αυτών των άρθρων καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει συνολική ποινή 1,5 εκ. ευρώ. Ο δικηγόρος των χωρικών Λεβέντ Κανάτ δήλωσε τα εξής : ¨ Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του έδειξε το πόσο κόστισε η νομική και διοικητική πανοπλία που εμπόδισε την εκδίκαση των κρατικών λειτουργών που είχαν διαπράξει εγκλήματα εκείνη την περίοδο.

…………..

Εφ. Ταράφ 17/4/2013

Previous Article

ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Next Article

ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *