Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΝΗΛΕΗΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΧΛΟ

No Comments Share:

¨Εδώ δεν έχει κουρδικά¨ είπαν και επιτέθησαν

Κούρδοι εργάτες που δεχόταν συχνά απειλές επειδή άκουγαν κουρδική μουσική, δέχθηκαν επίθεση από ομάδα 40 ατόμων. Η ρατσιστική ομάδα δεν άφησε πράμα που να μην σπάσει μέσα στο εργαστήριο υφασμάτων, και χτύπησαν με ότι έβρισκαν τους Κούρδους εργάτες. Μάλιστα δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά έριξαν και βραστό νερό στον εργάτη Μεχμέτ Σαδίκ Τσομπάν.

Ο καταγόμενος από το Αντίγιαμαν Μπουλέντ Τσομπάν και ο ξάδερφος του ο Μεχμέτ Τσομπάν που είχαν δεχτεί πολλές απειλές επειδή άκουγαν κουρδικά τραγούδια ,αυτή τη φορά δέχτηκαν επίθεση και εδάρησαν σκληρά. Το περιστατικό συνέβη στον δήμο Μπαϊράμπασά-Κωνσταντινούπολης όταν λόγω του ότι στο εργαστήριο υφασμάτων που διατηρεί εκεί ο Μπουλέντ Τσομπάν άκουγε κουρδική μουσική, δέχθηκε επίθεση από 30-40 άτομα που έδειραν αυτόν και τον θείο του. Την ώρα που ο Μεχμέτ Σαδίκ Τσομπάν μιλούσε στο τηλέφωνο μπροστά στο εργαστήριο δέχτηκε επίθεση από την μεγάλη ομάδα, που διέλυσε το μαγαζί, έδειρε τον Τσομπάν μπροστά στην πόρτα, και όταν αυτός πήγε μέσα συνέχισαν κι εκεί να τον δέρνουν. Του έριξαν πάνω του το καυτό νερό που είχε η τσαγιέρα προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα.

Παρά το ότι πέρασαν 5 μέρες από την επίθεση τα αίματα είναι ακόμη ορατά στο μαγαζί. Οι Κούρδοι εργάτες περιγράφουν πως τους φώναζαν πως ¨Εδώ δεν υπάρχουν κουρδικά¨, και ότι παρά το ότι οι ίδιοι έλεγαν ¨εντάξει¨ αυτοί συνέχιζαν να επιτίθενται.

¨Εδώ δεν υπάρχουν κουρδικά¨ είπαν και επιτέθηκαν

Ο Μπουλέντ Τσομπάν που κατάγεται από το Αντιγιαμάν περιγράφει πως ήρθε στην περιοχή πριν από 12 χρόνια για οικονομικούς λόγους, και λέει πως κατά την μέρα της επίθεσης γινόταν ξεπροβόδισμα στρατιώτη. Λέει πως ξαφνικά ακούστηκαν από έξω φωνές και περιγράφει ως εξής :

¨Ήταν σκοτάδι έξω. όταν κοίταξα προσεκτικά είδα τον ανιψιό μου μέσα στα αίματα και έπαθα σοκ. Ομάδα 30-40 ατόμων μπήκαν μέσα. Άτομο που έπειτα έμαθα πως τον λένε Φατίχ μόλις μπήκε μου φώναξε ¨Κουρδικά δεν υπάρχουν¨. Και εγώ του είπα ¨Εντάξει, τουρκικά μιλάμε¨. Μετά μου έριξαν 3-4 μπουνιές. Από τα χτυπήματα που δέχτηκα έπεσα κάτω. Όταν έπεσα κάτω πέρασαν από πάνω μου 20-30 άτομα. Μετά άρχισαν να δέρνουν τον ανιψιό μου που ήταν μέσα στα αίματα. Οι κλωτσιές, οι μπουνιές και οι σφαλιάρες που δέχτηκε ήταν αμέτρητες. Υπήρχε ένα μηχάνημα κοπής υφάσματος, και τον βαρούσαν και με εκείνο.¨

Ο Τσομπάν λέει πως η επίθεση έγινε όταν τον κατάλαβαν από τον τρόπο ομιλίας και από τον τονισμό και προσθέτει : ¨ Μιλάμε με προφορά από τον λαιμό. Αυτή είναι η προφορά μας. Ο ξάδερφος μου μιλούσε έξω στο τηλέφωνο λίγο δυνατά. Μόλις τον άκουσαν του επιτέθηκαν απλά και μόνο λόγω της προφοράς του¨. Περιγράφει πως κατά την ώρα της επίθεσης ήταν δίπλα το παιδί του, και ότι από αυτά που είδε διαταράχτηκε η ψυχολογία του. Ο Τσομπάν λέει πως ¨Το παιδί εκείνη την ώρα έκανε δίπλα μας τα μαθήματα του. Βλέποντας αυτά που μας έκαναν κατάπιε την γλώσσα του και επί δύο μέρες δεν μπορούσε να μιλήσει. Η φρίκη έγινε μπροστά στα μάτια του παιδιού. Το παιδί μου συνέχει λέει ¨ο πατέρας μου πέθανε¨.

……………….

Ο Μεχμέτ Σαδίκ Τσομπάν λέει : ¨Την μέρα του περιστατικού μιλούσα στο τηλέφωνο μπροστά στην πόρτα του μαγαζιού. Εκείνη την στιγμή ομάδα 10 ατόμων ήρθε πάνω μου. Υπέθετα όμως πως ερχόταν να με δείρουν. Όταν ήρθαν δίπλα μου άρχισαν να με χτυπάνε χωρίς να μου πούνε τίποτε. Έβριζαν. Σχεδόν 15 λεπτά με έδερναν με κλωτσιές μπουνιές και σφαλιάρες μπροστά στο μαγαζί. Τα είχα χάσει. Σερνόμενος ανάμεσα στα πόδια τους μπήκα μέσα στο μαγαζί. Τότε αυτοί έσπασαν τα τζάμια καθώς και ότι άλλο υπήρχε στο μαγαζί. Επειδή είμαστε Κούρδοι, έβριζαν τους Κούρδους. Άρχισαν πάλι να δέρνουν με μπουνιές και κλωτσιές. Από το πολύ ξύλο με πήγαν προς το πίσω μέρος του μαγαζιού. Ένας εξ αυτών πήρε την τσαγέρα και έριξε πάνω μου καυτό νερό. Αυτή την στιγμή η πλάτη μου είναι εντελώς καμένη» .

…………………..

Εφ. Μπιργκιούν 21/11/2012

Previous Article

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Next Article

ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *