Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Τουρκία & Ιράν: ¨Συνεργαζόμαστε στρατιωτικά ενάντια στο ΠΚΚ¨

No Comments Share:

Η σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας και του Ιράν κατά του ΠΚΚ

Τουρκία και Ιράν επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι συντονίζονται στρατιωτικά ενάντια στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΠΚΚ) και στην ιρανική του έκδοση, το Κόμμα Ελεύθερης Ζωής (PJAK).
Σε κοινή τους δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί τόνισαν ότι “εναπόκειται στις δύο χώρες να χρησιμοποιήσουν πλήρους τους υφιστάμενους μηχανισμούς συνεργασίας ενάντια στις δραστηριότητες των στοιχείων ΠΚΚ/PJAK όπως και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στα κοινά σύνορα και να κάνουν συντονισμένα βήματα για μία συνεργασία προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων κοινών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος”.

Η κοινή δήλωση είναι σημαντική. Στα προηγούμενα χρόνια και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις η Τουρκία υποστήριξε ότι συντόνιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο ΠΚΚ, ενώ το Ιράν αρνούνταν δημόσια κάτι τέτοιο. Το Ιράν πραγματοποίησε χτυπήματα με πυροβολικό πέρα από τα σύνορα ενάντια στο PJAK, σε συνδυασμό με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΠΚΚ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Για παράδειγμα το έκανε στα μέσα Ιουνίου όταν η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις “Νύχια Αετού” και “Νύχια Τιγρης”. Μόλις μία μέρα μετά από την κοινή δήλωση το Ιράν για μία ακόμη φορά χτύπησε με πυροβολικό θέσεις του ΠΚΚ/PJAK στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Το ΠΚΚ και το PJAK χρησιμοποιούν το όρος Κάντιλ ως έδρα και καταφύγιο για τις αντίστοιχες εκστρατείες τους κατά της Τουρκίας και του Ιράν. Τώρα που η Τουρκία και το Ιράν, επίσημα δήλωσαν ότι συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο ΠΚΚ/PJAK, θα αλλάξει κάτι ορατά στο έδαφος ;
Η Έμιλι Χαουθορν- αναλύτρια του Στράτφορ δήλωσε στο Αχβαλ : ” Ιράν και Τουρκία μοιράζονται την ίδια ανάγκη εθνικής ασφάλειας,  επιδιώκοντας να αποτρέψουν την ίδρυση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους εντός ή γύρω από τα σύνορά τους, οπότε η αθόρυβη συνεργασία ενάντια στο ΠΚΚ και τις παραφυάδες του, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, συνέβαινε εδώ και χρόνια”

Σύμφωνα με την Χαουθορν αυτό που είναι μοναδικό στην τελευταία κοινή δήλωση είναι ότι το Ιράν αποφάσισε τελικά να δημοσιοποιήσει την ad-hoc στρατιωτική του συνεργασία με την Τουρκία. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε περισσότερο δημόσιο τακτικό στρατιωτικό συντονισμό. Tο Ιράν πραγματοποίησε βομβαρδισμό κουρδικών στόχων στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια και τέτοιες ενέργειες πρέπει να αναμένονται ξανά” ανέφερε η Χαουθορν.

Ο Νίκολας Χεράς διευθυντής κυβερνητικών σχέσεων στο Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου,  σύνοψισε τη συμφωνία στο ότι Τουρκία και Ιράν, “Δηλώνουν το σιωπηλό μέρος, ότι δηλαδή συνεργαζόταν ενάντια στο ΠΚΚ επί χρόνια”. Το σημείο-κλειδί της συμφωνίας δήλωσε ο Χεράς, είναι ότι οι ιρακινές κουρδικές αρχές εδώ και πολύ καιρό “αποσύρθηκαν ταυτόχρονα από τις σφαίρες επιρροής τόσο της Τουρκίας όσο και του Ιράν”. Τόνισε ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Τουρκία έχουν εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουν στο ιρακινό Κουρδιστάν ευέλικτος τοπικούς εταίρους οι οποίοι θα προσχωρήσουν και ακόμη θα υποστηρίξουν τουρκικές και ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο ΠΚΚ. Ο Χεράς περιέγραψε τους ιρακινούς Κούρδους ως τους “Εταίρους κλειδί σε αυτή τη συμφωνία”.

……

Paul Iddon

Ahval  17/9/2020

Previous Article

Γενί Σαφάκ : ¨Λόγω δημογραφίας και εξοπλισμών της Τουρκίας, σε 10 χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό¨

Next Article

Μόρια: ¨Μου έχουν κάψει 4 χωράφια, τον στάβλο και 200 ζώα, τι πρέπει να κάνω, πως θα ζήσω; ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *