Εφ. Ταράφ 26-1-2011
O πόνος για το παιδί δεν πιάνει πενήντα χιλιάδες λίρες- Αντέμ Ταγιάν
Το πρωτοδικείο του Σέμντινλι απέρριψε το αίτημα για αποζημίωση, της οικογένειας το 5χρονο παιδί της οποίας, είχε πεθάνει όταν πατήθηκε από αστυνομική αύρα στο Χακκάρι : Η ηλικία του ήταν μικρή, άρα και η στεναχώρια της οικογένειας του δεν αξίζει τόσο…
Απόφαση που σηκώνει πολύ συζήτηση λήφθηκε πάλι στην Τουρκία. Περατώθηκε η δίκη-αγωγής που είχε υποβάλει στο υπουργείο εσωτερικών, η οικογένεια του 5χρονου Αντέμ Γιγίτ που είχε συνθλιβεί στο Χακκάρι από αστυνομικό .όχημα. Το αίτημα της οικογένειας για αποζημίωση 50 χιλιάδων τ.λ. απορρίφθηκε με το σκεπτικό πως ¨Η λύπη που προκαλεί στην μητέρα και στον πατέρα ο θάνατος ενός ατόμου που πεθαίνει σε μικρή ηλικία, δεν μπορεί να είναι ίδια με τον θάνατο κάποιου μεγαλύτερου και με κοινωνική θέση ατόμου ¨. Η οικογένεια προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και υπέβαλε μήνυση ζητώντας 200 χιλιάδες ευρώ.
Ο Αντέμ ήταν το μόνο αγόρι του ζευγαριού Μαχμούτ και Αϊσέλ Γιγίτ. Το ζευγάρι που είχε και τρία κορίτσια φοβόταν πολύ για τα παιδιά της. Η περιοχή που ζούσαν όμως ήταν το Σέμντινλι του νομού Χακκάρι. Το Σέμντινλι με τις συγκρούσεις στην εξοχή και τις διαδηλώσεις στους δρόμους του μαύρισε και τον κόσμο της οικογένειας. Στις 11 Αυγούστου του 2004 ό αστυνομικός Ιντρίζ Γιαλτσίν έχασε τον έλεγχο του θωρακισμένου οχήματος που οδηγούσε και πάτησε τον 5χρονο Αντέμ που έπαιζε στον δρόμο. Ο Αντέμ πέθανε επιτόπου και η οικογένεια άρχισε δικαστικό αγώνα.
Η οικογένεια υπέβαλε μήνυση για ¨πρόκληση θανάτου λόγω απρονοησίας και απροσεξίας¨. Η έκθεση του εμπειρογνώμονα τον έκρινε ένοχο κατά 5/8 και η 1 έτους και 3 μηνών ποινή του μετατράπηκε από το δικαστήριο σε πρόστιμο 5.280 τ.λ.
Τι ζεύγος Γιγίτ που βίωναν τον πόνο του χαμού του παιδιού τους κλονίστηκε ακόμη μια φορά με το ότι αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός. Η οικογένεια αυτή τη φορά μέσω του δικηγόρου Κερέμ Ακντογάν υπέβαλε αγωγή στο υπουργείο εσωτερικών ζητώντας αποζημίωση 50 χιλιάδων τ.λ. Το δικαστήριο φτάνοντας στην απόφαση, απέρριψε το αίτημα της οικογένειας. Το σκεπτικό του δικαστηρίου για μια ακόμη φορά πόνεσε τις καρδιές τους. Το δικαστήριο εκφράζοντας την άποψη πως ¨Η λύπη που προκαλεί στην μητέρα και στον πατέρα ο θάνατος ενός ατόμου που πεθαίνει σε μικρή ηλικία, δεν μπορεί να είναι ίδια με τον θάνατο κάποιου μεγαλύτερου και με κοινωνική θέση ατόμου ¨ επιδίκασε στην οικογένεια μόνο 4 χιλιάδες τ.λ. ηθική αποζημίωση. Και όσον αφορά την υλική αποζημίωση απορρίφθηκε, με το σκεπτικό πως ¨πλήρωσε η ασφάλεια¨. Λαμβανομένων υπόψιν και των δικηγορικών εξόδων η οικογένεια βγήκε και χρεωμένη με 46 τ.λ.
Το πήγαμε στο ΕΔΑΔ
Ο δικηγόρος της οικογένειας Κερέμ Ακντογάν αξιολογώντας την δίκη είπε πως πρόκειται για ένα παράδειγμα παρανομίας. Ο Ακντογάν ισχυριζόμενος πως την απόφαση αυτή έφερε το γεγονός ότι το παιδάκι ήταν Κούρδος και αυτός που σκότωσε ήταν αστυνομικός μίλησε ως εξής : Αυτή η δίκη αποκάλυψε την οπτική γωνία των κρατικών λειτουργών στην περιοχή. Τα ποσά που επιδικάζονται σε παρόμοιες υποθέσεις στα δυτικά, είναι πολύ υψηλότερα. Την δίκη αυτή την μεταφέραμε στο ΕΔΑΔ με την κατηγορία ¨παραβίαση δικαιώματος για δίκαιη δίκη και για διακρίσεις¨. Η προσφυγή μας έγινε δεκτή. Ζητάμε 200 χιλιάδες ευρώ¨.
Πέθανε κανένα δικό σας παιδί ;
Η οικογένεια αναφέρει πως το σκεπτικό της απόφασης αύξησε ακόμη μια φορά τον πόνο της και μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ το ζευγάρι Μαχμούτ και Αϊσέλ Γιγίτ λέει : ¨Είναι πολύ σκληρό να απορρίπτεται με αυτό το σκεπτικό η αγωγή. Μα έχει ηλικία ο πόνος για το παιδί ; Θα θέλαμε να ρωτήσουμε αυτούς που έβγαλαν και ενέκριναν αυτήν την απόφαση, ¨Έχει πεθάνει κανένα σας παιδί ;¨ αλλά πάλι ο Θεός να μην δώσει κάτι τέτοιο¨.