Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

0 σχόλια Share:

Σφικτήρας στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας 

Η τουρκική βουλή αυτήν την εβδομάδα θα συζητήσει τον νόμο για την ¨χρηματοδότηση της τρομοκρατίας¨ Τα κόμματα CHP και BDP αντιδρούνε έντονα : Η εξουσία θα μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση κατά οποιουδήποτε δεν της αρέσει.

 Με το ¨Σχέδιο νόμου για την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας¨ που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της βουλής , ορίζεται το αδίκημα της χρηματοδότησης τρομοκρατίας, και καθορίζονται οι όροι και οι συνθήκες παγώματος περιουσιακών στοιχείων. Στο πρώτο άρθρο της αιτιολόγησης του νόμου αναφέρονται ως αίτια ¨Η εναρμόνιση της σχετικής με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας νομοθεσίας μας με την διεθνή συνθήκη του ΟΗΕ για την αποτροπή της τρομοκρατίας του 1999, καθώς και ο αποτελεσματικός αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και στην χρηματοδότηση της.

 Στον νόμο προβλέπεται πως η ¨Επιτροπή Αξιολόγησης Παγώματος Περιουσιών¨ θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Διερεύνησης Οικονομικών Αδικημάτων, από τον Γενικό Διευθυντή Ασφαλείας της Πρωθυπουργίας, από τον υποδιοικητή της ΜΙΤ, από τον αναπληρωτή υφυπουργό Εσωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Ποινικών Υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τον Γενικό Διευθυντή Έρευνας και Πληροφοριών του ΥΠΕΞ, και από τον Γενικό Διευθυντή Τραπεζών και Συναλλάγματος του υφυπουργού Οικονομικών.

Η επιτροπή αυτή σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν νομικοί λόγοι χρηματοδότησης ή άμεσης εμπλοκής στην τρομοκρατία, θα δύναται να αποφασίσει σχετικά με την υποβολή αιτήματος σε τρίτη χώρα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω ατόμων, συλλόγων ή οργανώσεων. Σχετικά με τις ευρισκόμενες στην Τουρκία περιουσίες, θα υποβάλλεται μήνυση στην εισαγγελία.

Ανεξέλεγκτη αρμοδιότητα στην εξουσία

Τα κόμματα CHP και BDP αντιδρούνε στο σχέδιο νόμου. Ο βουλευτής του CHP και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της βουλής Μπουλέντ Τεζτζάν, μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ είπε : Παρά τον ισχυρισμό πως ο νόμος έχει ως σκοπό να βοηθήσει ενάντια στην τρομοκρατία και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, παρέχει την δυνατότητα άσκησης κρατικής τρομοκρατίας πάνω στα άτομα. ¨ Ο Τεζτζάν εστίασε στο ότι η ¨Επιτροπή Αξιολόγησης Παγώματος Περιουσιών¨ αποτελείται από γραφειοκράτες που είναι υπό τις εντολές της κυβέρνησης και είπε : ¨ Η εξουσία θα μπορεί εύκολα να παγώνει και να κατάσχει περιουσίες ατόμων που δεν συμπαθεί, παρέχει δηλαδή την δυνατότητα άσκησης κρατικής τρομοκρατίας πάνω σε άτομα¨. Ο Τεζτζάν ανέφερε πως ο νόμος αποτελεί παράβαση διεθνών συνθηκών και πρόσθεσε πως ¨ Εμείς δεν αρνούμαστε τα βήματα για την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά αυτό εδώ είναι κάτι άλλο. Πρόκειται για μια πρόφαση που ενδυναμώνει την εξουσία και την κυβέρνηση, παρέχοντας της την απεριόριστη αρμοδιότητα να παγώνει περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε χαρακτηρίσει η ίδια ως ¨τρομοκράτη¨. Και παλιότερα είχαμε θέσει τις ενστάσεις μας αλλά δεν βελτιώθηκε, έμεινε το ίδιο¨.

…………………..

Εφ. Ταράφ 22/1/2013

Previous Article

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΡΑΚΙΑΝΙΝ ΣΕΣΙ

Next Article

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!