Προσφυγή στην βουλή για τον Ιμπραήμ Αράς : Ούτε ένας αστυνομικός δεν κατέθεσε !
Η οικογένεια του Ιμπραήμ Ατές που φέρεται να σκοτώθηκε στα Άδανα από καψούλι δακρυγόνου, προσέφυγε στην βουλή : Σε 10 μήνες ούτε ένας αστυνομικός δεν κατέθεσε.
…………….
Στο κείμενο της προσφυγής που κατατίθεται σήμερα στην βουλή, αναφέρεται πως στους περασμένους 10 μήνες η εισαγγελία δεν πήρε ούτε μια κατάθεση αστυνομικού.
Την προσφυγή για τον Ιμπραήμ Αράς που μετείχε σε στις 15/6/2014 σε διαμαρτυρία στα Άδανα σχετικά με τα γεγονότα στην Λίτζε, καταθέτουν ο πατέρας του ο Μπακί, η μητέρα του η Σερβέτ και ο δικηγόρος της οικογένειας ο Τουγκάι Μπεκ. Στο κείμενο τους περιλαμβάνονται απόψεις μαρτύρων τους οποίους συνάντησε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι ο Αλή Αλιακούτ είπε πως καψούλι από δακρυγόνα χτύπησε το κεφάλι του Αράς, η Μπεχιτζέ Μπακαντούρ είπε πως τρεις αστυνομικοί από απόσταση 35-40 μέτρων έριξαν στο κεφάλι του Αράς μια βόμβα κρότου-λάμψης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η κατάθεση του μάρτυρα Μ.Ν.Ζ. Ενάντια σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχει η κατάθεση ενός κρυφού μάρτυρα που λέει πως εις εκ των διαδηλωτών είχε τυφέκιο στα χέρια του και ότι με αυτό πυροβολήθηκε ο Αράς.
Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται πως ο Αράς πιθανότατα σκοτώθηκε από καψύλλιο δακρυγόνων και καταγράφεται πως ¨Βλέπουμε πως οι δυνάμεις ασφαλείας όπως έγινε και στις περιπτώσεις των Μπερκίν Ελβάν και Μαζλούμ Ακάι, έκαναν ανεξέλεγκτη χρήση ¨χημικών ουσιών¨, στοχεύοντας απευθείας προς τον κόσμο. Παρατηρείται πως με αυτή την χρήση, αυξάνονται και οι περιπτώσεις θανάτων¨.
………………….
Στο κείμενο επίσης αναφέρεται πως ¨Παρά το ότι πέρασαν 10 περίπου μήνες από τον θάνατο, ο εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση δεν πήρε ούτε μια κατάθεση αστυνομικού. Οι δράστες δεν είναι δυνατόν να βρεθούν, όταν η έρευνα που διεξάγεται εκ των προτέρων έχει κρίνει πως τον Αράς δεν τον σκότωσαν αστυνομικοί¨. Με την προσφυγή ζητείται από την βουλή να επέμβει στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές , ώστε να ερευνηθεί διευρυμένα αυτή η παράβαση ανθρώπινου δικαιώματος και να βρεθούν οι δράστες.
Εφ. Ραντικάλ 17/3/2015