Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

No Comments Share:

Εφ. Ταράφ 15-1-2011

32 νέους έθαψα στο χώμα

Ο χειριστής σκαπτικού μηχανήματος Ο.Γ. που κατήγγειλε για τον δεύτερο μαζικό τάφο όπου βρέθηκαν οστά από 12 ΠΚΚδες λέει πως ¨Οι στρατιωτικοί ερχόταν σε μένα για το σκάψιμο¨.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που κατήγγειλε την ύπαρξη δεύτερου μαζικού τάφου στην περιοχή Μούτκι του Μπίτλις, μίλησε στην εφημερίδα Ταράφ. Ο Ο.Γ. λέει πως επειδή λέει πως επειδή ήταν χειριστής μηχανήματος στον δήμο, οι στρατιωτικοί πάντα σε εκείνον πήγαιναν, και πως εξ όσων θυμάται στα έτη 1993-98 είχε σκάψει 3 φορές ομαδικούς τάφους στην περιοχή και είχε θάψει περίπου 32 άτομα. Ο Ο.Γ. λέει πως ¨Αυτοί που θάβονταν ήταν πάντα νέοι του ΠΚΚ. Στο σώμα τους υπήρχαν τα σημάδια των βασανιστηρίων¨.

Λέει πως δεν άντεχε το βάρος αυτών που έζησε, και πως επανειλημμένα είχε σκεφτεί μετά το σκάψιμο του πρώτου μαζικού τάφου να το καταγγείλει, αλλά λόγω των τότε συνθηκών φοβήθηκε όπως είπε μήπως ¨με πετάξουν μέσα και μένα στον τάφο¨.

Δεν κατήγγειλε επειδή φοβόταν

Ο Ο.Γ. εξιστορεί έτσι τις στιγμές που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του : ¨Δούλευα ως χειριστής μηχανήματος στον δήμο του Μούτκι. Μέχρι σήμερα τρεις φορές με είχαν πάει για να σκάψω ομαδικό τάφο. Την πρώτη φορά το 1993, θάψαμε 8 άτομα. Σήμερα εκεί χρησιμοποιείται ως σκουπιδότοπος. Μετά από αυτό το περιστατικό, το 1996 οργανώθηκε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον 12 ΠΚΚδων που είχαν καταφύγει στο σχολείο του χωριού Αλάτοπρακ της περιοχής του Μούτκι. Εκείνο το βράδυ ήρθαν οι στρατιώτες στις 01.00 και μου είπαν πως έπρεπε να σκάψω. Πήγα μαζί με τους στρατιώτες, πήρα το σκαπτικό μηχάνημα από τον δήμο και πήγα στον σκουπιδότοπο της στρατοχωροφυλακής όπου έσκαψα ένα λάκκο. Τα πτώματα τα έφεραν οι στρατιώτες με οχήματα. Όταν είδα τα πτώματα ταράχτηκα πολύ. Τα περισσότερα ήταν ημίγυμνα, είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, και όλοι ήταν πολύ νέοι. Εκεί λοιπόν μίσησα τον εαυτό μου. Ακόμη και όταν τους έθαβα, οι στρατιώτες γελούσαν¨.

Τους είχαν δεμένους πίσω από το όχημα

Ο Ο.Γ. λέει πως το 1998 επίσης, αναγκάστηκε να σκάψει ένα τάφο, και συνεχίζει έτσι : ¨ Εκτελούνε κοντά στο Μούτκι 11 ΠΚΚδες. Εκείνο το βράδυ, πάλι με κάλεσαν οι στρατιώτες. Σε ένα μέρος κοντά σε στρατιωτική περιοχή έσκαψα 8 λάκκους. Εκείνα τα άτομα τα είχαν δεμένα πίσω από τα στρατιωτικά οχήματα. Τα πέταξαν μαζικά στους λάκκους¨.

Previous Article

ΑΧΜΕΤ ΑΛΤΑΝ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Next Article

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *