Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟΥ ΠΚΚ

0 σχόλια Share:

Τζεμίλ Μπαγίκ : Μπορεί να επανεξετάσουμε την θέση μας σχετικά με την εκεχειρία

72835d496c891312c330a10c9dc01b33

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ-αναπληρωτής πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Foreign Policy (FP), δήλωσε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίσει την παρούσα πολιτική της, θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την θέση τους για την εκεχειρία.

O Μπαγίκ μιλώντας στον ανταποκριτή του FP Τσέιζ Γουίντερ, ανέφερε πως υποστηρίζει την επίλυση του κουρδικού με δημοκρατικές μεθόδους και όχι με πόλεμο και δήλωσε πως αν η κυβέρνηση δεν μετατρέψει τις συνομιλίες σε έναν οδικό χάρτη τότε η εκεχειρία θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος της.

Ο Μπαγίκ αναρωτήθηκε ¨Μα κάθε φορά θα περιμένουμε μέχρι τις εκλογές ;¨ και τόνισε πως η εκεχειρία δεν κηρύχθηκε για να μπορέσει άνετα το ΑΚΡ να κερδίσει τις εκλογές αλλά για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Μπαγίκ ανέφερε πως το κουρδικό θέμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χάριν συμφερόντων στην τακτική, ούτε και μπορεί να θυσιαστεί για τις εκλογές.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο Μπαγίκ στην συνέντευξη που έδωσε ανέφερε πως η Τουρκία με την υποστήριξη που παρέχει στις ομάδες των συμμοριών στην Ροζάβα (σημ μεταφρ : βόρεια Συρία όπου πολεμάν οι εκεί Κούρδοι με τους κατσαπλιάδες ισλαμιστές), υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, και προειδοποίησε πως ομάδες σαν την Αλ Κάιντα τείνουν να καταστήσουν την Συρία κέντρο της στρατηγικής τους στην Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης πως η Ροζάβα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο ενάντια στην Αλ Κάιντα και ότι οι πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε στο Ντιγιαρμπακίρ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί, είπε πως δεν είναι ενάντιοι στις οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Νότιου Κουρδιστάν, αλλά ότι είναι ενάντιοι όταν αυτές οι σχέσεις σχηματοποιούνται μέσα από την αντιπαλότητα ενάντια στο ΠΚΚ. Ο Μπαγίκ ανέφερε πως ¨Ο Μπαρζανί ακολουθεί τις πολιτικές της Τουρκίας¨.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Ο Μπαγίκ λέει πως ¨Το τουρκικό κράτος δεν αποδέχεται τους Κούρδους ως ένα λαό που έχει φυσικά δικαιώματα¨, κάτι που όπως λέει αποτελεί ένα θεμελιώδες πρόβλημα που φέρει τον κίνδυνο να οδηγήσει ξανά την Τουρκία σε περίοδο συγκρούσεων. Ο Μπαγίκ τονίζει πως το κουρδικό θέμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της Μέσης Ανατολής και δηλώνει πως ¨Το κουρδικό θέμα αποτελεί λόγο αστάθειας και συγκρούσεων.Εάν επιδιώκεται σταθερότητα και έλλειψη συγκρούσεων, τότε πρέπει να επιλυθεί¨.

Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Firat 13/12/2013

Previous Article

ΜΕΤΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ¨ΣΟΥΛΤΑΝΟ¨ !

Next Article

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *