Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

No Comments Share:

Μπλοκαρισμένη διαδικασία

pwdnerin-1373306192

Η Διαδικασία που άρχισε φέτος στην γιορτή του Νεβρόζ έχει μπει σε νέο στάδιο. Αυτές τις μέρες τώρα που περατώνεται η απόσυρση των ανταρτών, αποσαφηνίζεται και το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού κράτους απέναντι στην διαδικασία αυτή. Ο τουρκικός στρατός εκτός του ότι με τις δραστηριότητες του στο Κουρδιστάν δημιουργεί μια πολεμική ατμόσφαιρα, οδηγεί επίσης και την ¨διαδικασία επίλυσης¨ σε αδιέξοδο. Οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν μετά από το Νεβρόζ, σιγά-σιγά χάνονται και αφήνουν τη θέση τους σε μια απαισιοδοξία και αβεβαιότητα.

Στην αρχή της λεγόμενης ¨δημοκρατικής διαδικασίας επίλυσης¨ εγώ είχα κάνει λόγο για ¨μια διαδικασία που άρχισε με μηδέν αιτήματα¨. Επρόκειτο για ένα μονόπλευρο βήμα που έγινε από την πλευρά του κυρίου Οτζαλάν και με δική του πρωτοβουλία. Το γεγονός πως το τουρκικό κράτος δεν εναντιώθηκε σε αυτό το βήμα και έμμεσα το επιβεβαίωσε είναι πολύ φυσιολογικό, και αποτελεί μέρος της γνώριμης κρατικής πολιτικής. Κρίμα αλλά όταν εγώ έγραψα πως πρόκειται για διαδικασία με μηδέν αιτήματα κάποιοι φίλοι εναντιώθηκαν και έλεγαν πως το κράτος αποδέχτηκε τα αιτήματα του ΠΚΚ και ότι σιγά σιγά θα τα πραγματοποιούσε. Αν και πριν περάσει πολύς καιρός ο κ. Οτζαλάν ανέφερε πως την διαδικασία αυτή την άρχισε ο ίδιος μονόπλευρα και με ίδια πρωτοβουλία. Δηλαδή ακόμη και από την μεριά του Ίμραλι είχε επιβεβαιωθεί πως δεν υπήρχε κάποιος οδικός χάρτης που να συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με το κράτος.

Καταρχήν πρέπει να σημειώσουμε αυτά τα στοιχεία : Το τουρκικό κράτος δεν έκατσε ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε με το ΠΚΚ ούτε με τον κ. Οτζαλάν, και έτσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια κοινή διαδικασία επίλυσης. Το παλαιόθεν γνωστό αυτό κράτος είχε βάλει τους Κούρδους σε θέση ¨ομολόγου¨ μόνο όταν διακυβεύονταν τα συμφέροντα του. Και αφού τα διασφάλιζε, ακολούθως οι Κούρδοι έβγαιναν από την θέση του ομόλογου. Για αυτό δεν μπορούμε να λέμε πως η διαδικασία που άρχισε μετά από το Νεβρόζ, αποτελεί αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης.

Στις διαμαρτυρίες που οργανώνονται αυτές τις μέρες από το BDP ακούγεται το σύνθημα ¨Το κράτος να τηρήσει τον λόγο του, να κάνει βήμα¨. Ενώ οι αξιωματούχοι του ΑΚΡ απαντούν με τρόπο που λέει πως ¨εμείς δεν υποσχεθήκαμε τίποτε¨. Εγώ δεν έχω κάτι να πω προς τους υπευθύνους του ΑΚΡ γιατί ξέρω την νοοτροπία τους. Από τους αρμόδιους όμως του BDP θέλω να ρωτήσω το εξής : Εάν το κράτος ή το ΑΚΡ υποσχέθηκε κάτι, ανακοινώστε το να το μάθουμε και εμείς. Διότι δίχως μια τέτοια ανακοίνωση δεν είναι κατανοητό να λέτε πως ¨Το κράτος να τηρήσει τον λόγο του, να κάνει βήμα¨.

Στο σημείο που έχει φτάσει η διαδικασία, μεγάλο είναι το βάρος που αναλογεί στο BDP.Διότι οι δηλώσεις των στελεχών του μετά από το Νεβρόζ είχαν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και είχαν δημιουργηθεί έτσι προσδοκίες στους Κούρδους. Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως τα μέλη του BDP ήταν αυτά που κοινοποιούσαν στον κόσμο τις δηλώσεις του Οτζαλάν. Πάλι αυτά τα μέλη ήταν που μετά από διάλογο με το ΑΚΡ μετέφεραν τις απόψεις εκείνων στο Κάντιλ. Γιαυτό εάν προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα από την διαδικασία ο πρώτος φορέας που πρέπει να ερευνήσει τον εαυτό του είναι το BDP.

……………….

 Pwdnerin.com  7/7/2013

Αχμέτ Ντερέ 

Previous Article

ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Next Article

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΑΛΗ ΙΣΜΑΗΛ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *