Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΒΡΟΖ

1 σχόλιο Share:
Spread the love

Πέρσι ήταν ελεύθερα, φέτος γιατί απαγορευμένο ;

Το καθεστώς του ΑΚΠ πιθανότατα με ιδέα από τον υπουργό Ιντρίς Ναϊμ Σαχίν απαγόρευσε με μια κρυφή εγκύκλιο τις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει το κόμμα BDP για τις 18 Μαρτίου. Αν και πέρσι οι εορτασμοί είχαν γίνεις το διάστημα 17-20 Μαρτίου. Για ποιο λόγο αυτή η απαγόρευση ; Οι φτηνές πολιτικές θα κάνουν τους Κούρδους να αλλάξουν γνώμη για το Νεβρόζ ;

Καθώς αυτή τη χρονιά το Νεβρόζ πέφτει μεσοβδόμαδα επιδιώχτηκε οι εορτασμοί σε Κωνσταντινούπολη, Ντιγιαρμπακίρ και Βαν να γίνουν το Σαββατοκύριακο στις 18 Μαρτίου, αλλά με εντολή του πρωθυπουργού στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών απόρρητη εγκύκλιος που τους απαγορεύει.

Το υπουργείο Εσωτερικών και οι νομαρχίες που απαγορεύουν το Νεβρόζ λέγοντας ¨πρέπει να εορταστεί την ημέρα της γιορτής¨, πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιαρμπακίρ και αλλού είχαν επιτρέψει τον προ της 21ης Μαρτίου εορτασμό.

Φέτος οι εορτασμοί σε πολλές πόλεις κόλλησαν στο εμπόδιο που έθεσε η πρωθυπουργία για εορτασμούς ¨Κατά την μέρα του Νεβρόζ¨. Η πρωθυπουργία με εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους 81 νομούς οι εορτασμοί για το Νεβρόζ να περιορισθούν μόνο κατά την μέρα της 21ης Μαρτίου, ενώ να απαγορευτούν οποιοιδήποτε εορτασμοί προ και μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Μετά από αυτό ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει τους εορτασμούς στις 18 Μαρτίου στο Καζλίτσεσμέ του Ζεϊτίνμπουρνού λέγοντας πως ¨ οι γιορτές πρέπει να γιορτάζονται την συγκεκριμένη μέρα¨, και είπε πως θα επιτρέψει εορτασμούς μόνο στις 21 Μαρτίου.

…………………………

Πέρσι μερικές από τις ημερομηνίες που είχαν γίνει εορτασμοί σε διάφορα μέρη ήταν ως εξής : 17 Μαρτίου (Σιρνάκ, Ιγντίρ), 18 Μαρτίου (Ερζερούμ), 19 Μαρτίου (Άγρι, Καρς, Μάρντιν, Χακκάρι, ΜουςΚοτζάελι, Προύσα, Μάρας, Ικόνιο, Μερσίνα), 20 Μαρτίου (Ντιγιαρμπακίρ, Κωνσταντινούπολη Μπίτλις, Ντέρσιμ, Άντεπ, Μαγνησία, Μπίγκιολ).

Και οι άδειες για αυτούς τους εορτασμούς πέρσι, είχαν δοθεί από τους διορισμένους από το ΑΚΠ νομάρχες.

Αλλά φέτος αυτοί οι νομάρχες στα πλαίσια της εγκυκλίου που παρέλαβαν δεν επιτρέπουν εορτασμούς πέραν της 21ης Μαρτίου. Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι οι νομάρχες. Οι νομάρχες και οι έπαρχοι είναι κρατικοί υπάλληλοι που εκτελούν τις εντολές που τους στέλνουν.

………………….

Η 21η Μαρτίου είναι Τετάρτη, μεσοβδόμαδα. Για αυτό ζητείται να επιτραπεί ο εορτασμός για το Νεβρόζ να γίνεις τις 18 Μαρτίου που είναι σαββατοκύριακο. Και στόχος για αυτό ήταν ότι επειδή είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Η εξουσία του ΑΚΠ επειδή το ξέρει αυτό θέλει τον εορτασμό να γίνει μεσοβδόμαδα, με στόχο να μειωθεί η μάζα αυτών που θα συμμετάσχουν.

Το ΑΚΠ που ανησυχεί πως και φέτος θα βγούνε κατά εκατομμύρια Κούρδοι με παραδοσιακές φορεσιές και θα υπάρξουν και οι ανάλογες φωτογραφίες, ακολουθεί μια φτηνή πολιτική σχετικά με το Νεβρόζ.

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ  17-3-2012

Σχόλιο : Παλιότερα το τουρκικό κράτος απαγόρευε εντελώς τους εορτασμούς του Νεβρόζ και μετά τους υιοθέτησε ως ¨πανάρχαιο τουρκικό έθιμο¨ . Αλλά βέβαια πάντα θέλει να τους ελέγχει, να μην υπάρχουν ….παρεκτροπές. Βλέπετε είναι ένα έθιμο-εορτασμός που γιορτάζεται στην Τουρκία από τους Κούρδους και αποτελεί όχημα εκδήλωσης της εθνικής τους ταυτότητας. 

Previous Article

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΠΑΤΑΡΑ

Next Article

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΖΟΥΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *