Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

0 σχόλια Share:

Ισμαήλ Μπεσικτσί : Χωρίς αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει ¨άφεση¨

Ο κοινωνιολόγος και ερευνητής Ισμαήλ Μπεσικτσί σχολίασε την διαδικασία διαπραγματεύσεων. Ο Μπεσικτσί αναφέρει πως το κράτος άρχισε μια νέα διαδικασία χωρίς να δώσει τίποτε στους Κούρδους, αλλά κάνοντας πως δίνει , και χωρίς ποτέ να δεχτεί τους Κούρδους ως ομολόγους του. Ο Μπεσικτσί λέει πως οι Κούρδοι δεν σκέπτονται σαν την τουρκική ηγεσία στο θέμα της ειρήνης, και πιστεύουν σε ένα σύστημα που θα εγγυάται την ειρήνη, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Ο Μπεσικτσί λέει πως το κράτος ακόμη δεν αναγνωρίζει σαν λαό τους Κούρδους, αναφέρει πως η αναγνώριση του Οτζαλάν και η συνομιλία μαζί του δεν σημαίνει και αναγνώριση των Κούρδων, και ότι αυτό είναι μια κατάσταση που πρέπει να την αντιληφθούνε το ΠΚΚ, το BDP, το Κάντιλ και το KCK.

…………….

Ισμαήλ Μπεσικτσί : Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει πως δεν υπάρχει κουρδικό θέμα και χάριν της ειρήνης πρέπει το ΠΚΚ να εγκαταλείψει τα όπλα και να φύγει από την χώρα. Είναι χρήσιμο να αξιολογήσουμε αυτή την στάση. Για τον πρωθυπουργό υπάρχει θέμα σχετικά με τους Άραβες Παλαιστίνιους. Είναι το θέμα της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης. Υπάρχει επίσης για αυτόν το θέμα των Βόσνιων Μουσουλμάνων. Υπάρχει επίσης για αυτόν το θέμα της μη αναγνώρισης της KKTC από διεθνείς φορείς όπως από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ισλαμική Διάσκεψη, και την Αραβική Ένωση, και από κράτη όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία. Αλλά για τον πρωθυπουργό και την τουρκική ηγεσία, κουρδικό θέμα δεν υπάρχει. Η κατανόηση και αξιολόγηση αυτής της αντίφασης είναι σημαντική. Για παράδειγμα πριν από δύο μήνες λήφθηκε στον ΟΗΕ απόφαση να μετάσχει η Παλαιστίνη ως κράτος-παρατηρητής. Την απόφαση αυτή στην Τουρκία, όλοι, δεξιοί, αριστεροί και φιλελεύθεροι, την επικρότησαν με χαρά. Αλλά όταν έρθει η σειρά των Κούρδων, λένε πως ¨Το κουρδικό κράτος και η κουρδική Ομοσπονδία δεν είναι καλή για τους Κούρδους¨. Όλοι έτσι λένε. Το να λένε έτσι και Κούρδοι αποτελεί απροσεξία. Καταρχήν οι επικεφαλής Κούρδοι και οι Κούρδοι διανοούμενοι πρέπει να σκεφτούν γιατί κάτι που είναι καλό παγκοσμίως για όλους δεν είναι καλό για τους Κούρδους. Και όμως το κουρδικό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Μέση Ανατολή.

Κουρδικό θέμα είναι η διάσπαση, διαίρεση, μοιρασιά των Κούρδων και του Κουρδιστάν, και η αφαίρεση του δικαιώματος τους για ανεξάρτητο κράτος κατά την δεκαετία του 20, στην περίοδο της Κοινωνίας των Εθνών. Είναι η πιο ανθεκτική, βαθιά και διευρυμένη επιχείρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην δεκαετία του 1920. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Αγγλίας και Γαλλίας πραγματοποίησαν αυτήν την επιχείρηση, με την συνεργασία της τουρκικής, αραβικής και περσικής κυβέρνησης. Το γεγονός πως οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν υπέστησαν μια τέτοια καταστροφή την εποχή που οι ηγέτες της ΕΣΣΔ όπως οι Λένιν, Τρότσκι και Στάλιν αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλσον, υπεράσπιζαν το δικαίωμα των εθνών να καθορίζουν το μέλλον τους, χρήζει προσοχής.

Σε αυτή την κατάσταση τώρα, οι Κούρδοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Οι Κούρδοι πρέπει να διοικούν τον εαυτό τους, οι Κούρδοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να καθορίζουν το μέλλον τους. Υπό αυτή την έννοια η υποχρεωτική εκπαίδευση στα κουρδικά, πρέπει να είναι απαραβίαστος όρος. Δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Οτζαλάν. Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το αν το BDP και το ΠΚΚ, έχουν πλήρη γνώση σε αυτό το θέμα. Ο Μουράτ Καραγιλάν δηλώνει : ¨Έχει πραγματικά ο Ερντογάν ένα σχέδιο επίλυσης ; Εάν υπάρχει τι είδους είναι ; Ακόμη δεν τα ξέρουμε αυτά…¨. Το BDP και το ΠΚΚ πείθονται πραγματικά από αυτά που λέει ο Οτζαλάν ; Η μήπως είναι υποχρεωμένοι να λένε ¨ναι¨ σε αυτά που λέει ο Οτζαλάν ;

Αναμφίβολα στο θέμα της ειρήνης, οι Κούρδοι δεν σκέπτονται σαν την τουρκική ηγεσία. Οι Κούρδοι πιστεύουν σε ένα σύστημα που θα εγγυάται τα δικαιώματα τους και τις ελευθερίες τους. Καταρχήν πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχει ένα τέτοιο θέμα. Με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κλάπηκαν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των Κούρδων. Αφαιρέθηκε το δικαίωμα των Κούρδων να είναι κουρδική κοινότητα και κουρδικό έθνος. Για αυτό υπάρχει το θέμα αυτό. Τότε λοιπόν πρέπει να αποδοθούν αυτά τα δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη. Το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τον έγκλειστο Οτζαλάν, και ότι αυτός έχει τον τελευταίο λόγο, αποτελεί μια πολύ σημαντική αδυναμία. Η λογική ¨βούληση μας ο Οτζαλάν¨ είναι λάθος.

Το κράτος ακόμη δεν αναγνωρίζει τους Κούρδους ως λαό, ως έθνος. Το γεγονός πως αναγνωρίζει τον Οτζαλάν και συνομιλεί μαζί του δεν σημαίνει πως αναγνωρίζει τους Κούρδους.

………………

Ο πρωθυπουργός λέει πως ¨Δεν υπάρχουν παζάρια, δεν υποχωρήσαμε¨. Μα η απόδοση των αφαιρεθέντων δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι υποχώρηση ; Ένας από τους όρους που χρησιμοποιείται τελευταία είναι η ¨άφεση¨. Μα χωρίς απόδοση δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορεί να γίνει ¨άφεση¨ ; Πως θα γίνει ;

Υπάρχουν σχεδόν τρεις χιλιάδες δολοφονίες του κράτους. Κούρδοι απήχθησαν από κρατικές δυνάμεις και εξαφανίστηκαν μετά από ανακρίσεις με βασανιστήρια. Οι οικογένειες των συγγενών τους μετά από μακρές προσπάθειες βρήκαν τα πτώματα των παιδιών τους, και μπόρεσαν να κάνουν για αυτά έναν τάφο. Υπάρχουν ακόμη σχεδόν τρεις χιλιάδες δολοφονίες που ονομάζονται ¨αγνώστων δραστών¨. Κρατικές δυνάμεις απήγαγαν και εξαφάνισαν Κούρδους. Τους δολοφόνησαν. Παρά τις έρευνες των συγγενών τους δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα κόκαλα των συγγενών τους, των παιδιών τους….¨

……

-Δύο είναι τα σημαντικά σημεία κριτικής που ασκούνε προς τον Οτζαλάν, οι εκτός ΠΚΚ και BDP Κούρδοι. Πρώτον ότι είναι λάθος να είναι αρχιδιαπραγματευτής ο Οτζαλάν, λόγω της κατάστασης εγκλεισμού του. Και δεύτερον είναι το ερώτημα του με ποια κέρδη υποχρεώθηκε να σταματήσει άνευ όρων ο 30 ετών αγώνας των ανταρτών. Τι θα λέγατε σε αυτή την κριτική ;

– Λάθος είναι επίσης η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την ΜΙΤ αλλά και το γεγονός πως τον τελευταίο λόγο έχει ο Οτζαλάν. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με την κυβέρνηση. Διότι η ΜΙΤ είναι μια υπηρεσία ασφάλειας. Πάντοτε θέτει το θέμα της ασφάλειας της Τουρκίας. Και το θέμα Κούρδοι/Κουρδιστάν εκλαμβάνεται ως απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Το θέμα Κούρδοι/Κουρδιστάν είναι ένα πολιτικό θέμα. Για αυτό λοιπόν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται με την κυβέρνηση.

……………….

Στα 30 χρόνια του αγώνα υπήρξε πολύ σημαντικό κέρδος. Πλέον άνετα συζητείται κάθε θέμα σχετικά με τους Κούρδους και το Κουρδιστάν. Αναμφίβολα σε αυτό, υπήρξε μεγάλη η συμβολή των ανταρτών. Αλλά ενώ γινόταν έρευνες για τους Κούρδους και το Κουρδιστάν, τέθηκαν στην επικαιρότητα και θέματα όπως, των Ρωμιών, των Ρωμιών του Πόντου, το Αρμενικό θέμα, το θέμα των Ασσύριων και των Αλεβιτών. Για την ακρίβεια συνειδητοποιήσαμε αυτά τα θέματα. Είναι λάθος να προσεγγίζουμε όλα αυτά τα θέματα με πληροφορίες από την επίσημη ιδεολογία. Η λογική του Ένωση και Πρόοδος να αναδιοργανώσει στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα την Οθωμανική Αυτοκρατορία με επίκεντρο το τουρκικό έθνος και να εκτουρκίσει την οθωμανική οικονομία, είναι μια περίοδος που πρέπει να προσεχθεί. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών σε αυτή την περίοδο, πρέπει να διερευνηθούν με κάθε επιστημονική διάσταση. Πρέπει να ασκηθεί κριτική στις πληροφορίες που παράγονται από την επίσημη ιδεολογία.

Η εκ μέρους του Οτζαλάν καταγγελία του ελληνικού, του αρμενικού και του εβραϊκού λόμπι, είναι μια άποψη που ακολουθεί το κράτος. Είναι μια άποψη που κρύβει την αρμενική, την ελληνοποντιακή και ασσυριακή γενοκτονία. Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Μέση Ανατολή. Είναι λάθος λοιπόν να γίνονται δηλώσεις οι οποίες αντί να ασκούν κριτική στην επίσημη ιδεολογία, να φτάνουν να την δικαιώνουν.

…………..

Eφ.Ραντικάλ 23/3/2013

Previous Article

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ MILGEM

Next Article

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!