Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

0 σχόλια Share:

Εφ. Μπιργκιούν 26-10-2011

 16 Κούρδοι φοιτητές απελάθηκαν

Μετά τον θάνατο 24 στρατιωτών στις 19 Οκτωβρίου οργανώθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια της Βόρειας Κύπρου διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στον καβγά που έγινε στις 21 Οκτωβρίου ανάμεσα σε διαδηλωτές και Κούρδους φοιτητές 4 Κούρδοι συνελήφθησαν.

Την επόμενη μέρα το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απέλαση 16 ατόμων μεταξύ των οποίων και αυτοί οι φοιτητές. Ανακοινώθηκε πως οι 4 φοιτητές απελάθηκαν ενώ οι υπόλοιποι 12 αναζητούνται.

Ο Γραμματέας του κόμματος Κόμμα Νέας Κύπρου (YKP) Μουράτ Κανατλί περιέγραψε στο bianet αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

Ομάδες εθνικιστών οργάνωσαν στα πανεπιστήμια Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο των 24 στρατιωτών. Σε μερικές από αυτές μετείχαν και οι πρυτάνεις. Σε αυτές τις διαμαρτυρίας κραύγαζαν προβοκατόρικα, εθνικιστικά και σοβινιστικά συνθήματα του τύπου ¨Θα σφάξουμε στην Κύπρο¨.

Την Παρασκευή εθνικιστές φοιτητές οργάνωσαν μεβλίτ (προσευχή) για τους θανόντες στρατιώτες στο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στην Λευκωσία. Ακολούθως θέλησαν να κάνουν πορεία προς την Πρυτανεία. Στην διάρκεια της πορείας υπήρξε καυγάς με πέτρες και ξύλα ανάμεσα σε Κούρδους φοιτητές και τους εθνικιστές φοιτητές. Εκεί οπωσδήποτε υπήρξε προβοκάτσια.

Μετά από αυτό η αστυνομία που ούτως ή άλλως έχει λίστα με τους Κούρδους φοιτητές, συνέλαβε τέσσερεις εξ αυτών που είχαν καταφύγει στην βιβλιοθήκη. Οι ίδιοι μας είπαν πως οι αστυνομικοί είχαν λίστες και τους αναζητούσαν. Τρεις μήνες πριν να τελειώσουν τη σχολή….

Ακολούθως την Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απέλαση 16 φοιτητών μεταξύ των οποίων και αυτοί οι 4. Καθώς όμως αυτή η απόφαση είναι γραμμένη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως εκείνης της μέρας, η αστυνομία μάζεψε τα φύλλα και δεν μπορέσαμε να την δούμε. Για αυτό ενδεχομένως αυτός ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, δεν έχουμε σίγουρες πληροφορίες.

Η απόφαση για απέλαση είναι απολύτως μονόπλευρη και πολιτική. Έγινε με εντολή από την Τουρκία. Μέχρι σήμερα πολλές φορές απελάθηκαν άτομα για πολιτικούς λόγους αλλά για πρώτη φορά απελαύνονται λόγω καβγά.

Ο Κανατλί πρόσθεσε πως οι εθνικιστές συνεχώς κάνουν προβοκατόρικες δράσεις στους δρόμους και απειλούνε συνδικάτα και κόμματα.

Ο Κανατλί ανέφερε πως στην Κύπρο φοιτούνε πολλοί Κούρδοι φοιτητές, και ότι από αυτούς που απελάθηκαν υπήρχαν κάποιοι που τέλειωναν την σχολή τους σε 3 ή 4 μήνες ή χρωστούσαν ένα μόνο μάθημα.

Διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία

Οργανώθηκε διαμαρτυρία για την απέλαση των Κούρδων φοιτητών μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στην βόρεια Κύπρο

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μπαράκα, η εφημερίδα Γκελετζέκ, η εφημερίδα Μπαρικάτ και συνδικάτα όπως τα BKP, YKP, KTÖS, KTOEÖS, DAÜ BİR-SEN μαζί με φοιτητές του πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκαν για την απέλαση των Κούρδων φοιτητών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Κουγουλού στις 12.430 και από εκεί στις 13.00 κινήθηκαν προς την τουρκική πρεσβεία. Στην διαδήλωση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και οι διαδηλωτές εκδήλωσαν την αντίδραση τους με χειροκροτήματα και σφυρίγματα.

Στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε μπροστά στην πρεσβεία αναφέρεται πως ¨ ανησυχητικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα γεγονότα υπήρξαν στο αποσχιστικό καθεστώς που έχει ιδρυθεί στον βορά της Κύπρου. Η σύλληψη κάποιων φοιτητών μετά τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής και η απέλαση τους χωρίς να υπολογιστούνε καθόλου τα μορφωτικά τους δικαιώματα, εμφάνισε για μια ακόμη φορά την ανομία και την αστυνομική λογική του βορά της Κύπρου.¨

……………

Previous Article

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Next Article

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleifend venenatis, id, nec ultricies leo. nunc dolor. pulvinar luctus velit,