Εφ. Ραντικάλ 17-4-2011Την εντολή για τα βασανιστήρια την είχε δώσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Η επιτροπή των 78, έφτασαν σε έναν εισαγγελέα που κατά την περίοδο της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου υπηρετούσε στο Δικαστήριο Εκτάκτου Καταστάσεως στο Ντιγιαρμπακίρ. Ο εισαγγελέας αυτός δήλωσε ότι τα βασανιστήρια στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ πραγματοποιούνταν μετά από την οδηγία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Διευρύνεται η έρευνα που 30 χρόνια μετά, άρχισε η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ σχετικά με τις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ που λόγω των τότε πρακτικών είχε γίνει σύμβολο της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου και συνέβαλε αποφασιστικά στο να πάρει μεγάλες διαστάσεις το Κουρδικό θέμα. Η επιτροπή των 78 που διασφάλισε την έναρξη της έρευνας, συνεχίζει τις έρευνες σχετικά με αυτά που διαδραματίστηκαν στην φυλακή και τους υπεύθυνους.
Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Τζελαλετίν Τζαν, εξετάζοντας μία-μία τις μηνύσεις που υπέβαλλαν τα 700 άτομα λέει πως «Μερικοί αναφέρουν τα μικρά ονόματα των βασανιστών, μερικοί τις κωδικές τους ονομασίες, ενώ άλλοι τους περιγράφουν. Προσπαθούμε να καταρτίσουμε μια λίστα. Ο πραγματικός υπεύθυνος είναι ο τότε Σωματάρχης του 6ου Σ.Σ. και μετέπειτα γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας Κεμάλ Γιαμάκ. Κάθε μέρα ερχόταν και επισκεπτόταν τη φυλακή. Την παραδίδει προς διοίκηση στον ταγματάρχη Οκτάι Εσάτ. Μέχρι το 1983. Αργότερα αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Αλή Οσμάν Αϊντίν. Την ίδια περίοδο διευθυντής των φυλακών είναι ένας ταγματάρχης ονόματι Μπιρόλ. Κατ΄αυτό τον τρόπο εντοπίσαμε 7-8 υπεύθυνους. Δικαστές και γιατροί ήταν μέρος αυτού του συστήματος. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Κενάν Εβρέν ήρθε στο Ντιγιαρμπακίρ και περιέγραψε σε δικαστές, εισαγγελείς και γιατρούς, πως πρέπει να αφήσουν στην άκρη τον νόμο για να σωθεί η πατρίδα. Ήταν μια συστηματική δουλειά. Υπάρχει ολόκληρη αλυσίδα διαταγών. Σχετικά με αυτό το θέμα διαθέτουμε μάρτυρες που θέλουν να καταθέσουν.
Υπάρχουν και αγνοούμενοι στρατιώτες
Μετά από τα 700 άτομα, 450 ακόμη είναι έτοιμοι να περιγράψουν αυτά που έζησαν. Το τι ανέφεραν αυτοί οι άνθρωποι έχει καταγραφεί σε κάμερα. Οι αιτήσεις τους είναι έτοιμες. Επιτροπή υπό την προεδρία της Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιτζαντζί τους πέρασε από έλεγχο τραυμάτων. Εντοπίστηκε τρέμουλο στα χέρια, κλάματα, αδυναμία περιγραφής του γεγονότος, και μόνιμα ίχνη και ασθενειών στα πόδια και στην πλάτη. Υπάρχουν σχεδόν 8 χιλιάδες σελίδες με ντοκουμέντα. Εάν η εισαγγελία είναι σοβαρή θα τα υποβάλλουμε. Επιτροπή νομικών από τους Τουργκούτ Ταρχανλί ετοίμασαν γνωμοδότηση που αναφέρει πως τα διαπραχθέντα στις φυλακές αδικήματα δεν μπορούνε να παραγραφούνε καθώς πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπάρχει εδώ μια ρατσιστική νοοτροπία. Και αυτά τα υποβάλλαμε στην εισαγγελία. Όταν η εισαγγελία άρχισε την έρευνα ήρθαν σε εμάς κάποιες οικογένειες και μας είπαν πως τα παιδιά τους υπηρετούσαν σε αυτή τη φυλακή όταν εξαφανίστηκαν. Και οι κρατούμενοι αναφέρουν πως στρατιώτες που δεν τους βασάνιζαν, δεν τους ξαναείδαν. Αναζητούμε και αυτούς» .
………………………….