Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΣΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ¨….

No Comments Share:

Η Τζεϊλάν πάντα έλεγε πως ¨θα γίνω μια δίκαιη εισαγγελέας¨

Ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από τον θάνατο της Τζεϊλάν Ονκόλ, που κατέστη σύμβολο και για τα άλλα δολοφονηθέντα παιδιά της περιοχής, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η αποκάλυψη και η εκδίκαση των δολοφόνων, την ώρα που ο πόνος της οικογένειας Ονκόλ είναι ακόμη πολύ φρέσκος. Ο Ριφάτ Ονκόλ εξανίσταται ενάντια στις αναφορές που αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα και κατηγορούν την Τζεϊλάν, και ζητά την τιμωρία των δολοφόνων για να μην πεθάνουν και άλλα παιδιά. Και προσθέτει : ¨ Δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση μέχρι να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι¨. Η Τζεϊλάν Ονκόλ έχασε την ζωή της στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 από όλμο που πιστεύεται πως πετάχτηκε από ορεινό φυλάκιο. Μιλήσαμε με τον αδερφό της τον Ριφάτ Ονκόλ για αυτά που έζησε σε αυτά τα 3 χρόνια, για την Τζεϊλάν και για την αναζήτηση του δικαίου. Λέει πως ¨Δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε, ήταν η πριγκίπισσα του σπιτιού. Ήθελε να γίνει εισαγγελέας. Πάντα έλεγε πως «Θα γίνω μια δίκαιη εισαγγελέας». ¨όταν η σωρός της έμεινε εκεί, περιμέναμε 6-7 ώρες να έρθει εισαγγελέας, αλλά δεν ήρθε. Το σώμα της Τζεϊλαν για ώρες περίμενε χάμω τον εισαγγελέα¨.

Τι συνέβη σε αυτά τα 3 χρόνια που πέρασαν από την δολοφονία της Τζεϊλάν ;

Η Τζεϊλάν 3 χρόνια δεν υπάρχει. Ζητάμε να βρεθούν οι δράστες. Δεν υπάρχει ακόμη ούτε καν σαφής πληροφόρηση. Από τις αναφορές δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν θα τα παρατήσουμε.

Στην αναφορά που ετοιμάστηκε από την ΜΚΕ αναφερόταν πως φταίει η Τζεϊλάν διότι ¨ έχασε την ζωή της γιατί ακούμπησε πυρομαχικά που είχε βρει¨….

Η αναφορά εκείνη ετοιμάστηκε μόνο για να κρύψει τους ενόχους. Στην αρχή έλεγαν πως υπήρχε νάρκη στο έδαφος που την πάτησε. Όταν αποκαλύφθηκε το ψέμα τους είπαν πως «έπαιξε με πυρομαχικά που βρήκε επιτόπου» . Μα εάν ήταν επιτόπου και έπαιζε μαζί τους, τότε θα κομματιαζόταν το χέρι της και το πρόσωπο της. Αλλά στο σώμα της δεν υπήρχε σε άλλο σημείο πληγή. Δηλαδή χτυπήθηκε από βλήμα που ήρθε από τον αέρα. Το κράτος επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο στο ΠΚΚ. Και ακόμη το προσπαθεί. Το περιστατικό συνέβη 150 μέτρα μπροστά από το σπίτι μας. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια αγροτική περιοχή ή για μια περιοχή όπου γίνονται συγκρούσεις. Κατά την δεκαετία του 90 το κράτος είχε εκκενώσει την περιοχή και είχε κάψει τα χωριά μας. Μετά από το έτος 2000 μας είπαν πως μπορούμε να επιστρέψουμε και έτσι εμείς επιστρέψαμε. Η Τζεϊλάν πέθανε από βόμβα που ήρθε από τον αέρα. Άλλωστε πρώτα έφτασε στο σπίτι μας ο θόρυβος και μετά έγινε η έκρηξη. Έτσι χάσαμε την αδερφή μου.

Στην Τρίτη επέτειο του θανάτου της Τζεϊλάν ένα παιδί στο Βαν έχασε την ζωή του από έκρηξη εκρηκτικών του στρατού…

Όταν πέθανε η Τζεϊλάν η μάνα μου πήγε στον τάφο της και για ώρες κραύγαζε ¨Άλλες Τζεϊλάν να μην πεθάνουν¨. Η Τζεϊλάν κομματιάστηκε, και η μάνα μου μάζεψε στην ποδιά της τα κομμάτια και τα έθαψε. Παρόλα αυτά η μάνα μου είπε ¨να μην πεθάνουν άλλα παιδιά¨. Είμαστε ενάντια σε αυτό τον πόλεμο. Για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα πεθάνουν νέες Τζεϊλάν και άλλες μάνες θα νιώσουν τον ίδιο πόνο.

Σχετικά με το περιστατικό τι συζητήσατε με τους αρμόδιους ;

Επί τρία χρόνια, όχι να μιλήσουν αλλά ούτε μια επίσκεψη δεν έκαναν. Ούτε τηλέφωνο πήραν. Δηλώσαμε πως ¨υπεύθυνος για αυτή την δολοφονία είναι κρατικός φορέας¨, και για αυτό τώρα θέλουν να μας δικάσουν. Ξέρουμε ότι δεν μας βλέπουν με καλό μάτι. Ακούμε λόγια του τύπου πως ¨Πολλά άτομα από την οικογένεια της Τζεϊλάν ήταν στο βουνό¨. Αργότερα μας είπαν πως κατηγορήσαμε το κράτος γιατί θέλουμε να πάρουμε αποζημίωση. Μας εμείς δεν έχουμε υποβάλλει αγωγή αποζημίωσης. ¨

………………

Μας περιγράφετε λίγο την Τζεϊλάν ;

Η Τζεϊλάν ήταν η πιο μικρή του σπιτιού μας. Ήμασταν 6 αδέρφια, 4 αγόρια και δύο κορίτσια. Η Τζεϊλάν ήταν η πριγκίπισσα του σπιτιού μας. Επειδή ήταν η πιο μικρή την αγαπούσαν όλοι. Ήταν πολύ εργατική και έξυπνη. Στα 7 άρχισε να διαβάζει το Κοράνιο. Και το διάβαζε μέχρι που πέθανε. Και στο σχολείο ήταν πολύ εργατική μαθήτρια. Συνεχώς έπαιρνε επαίνους κα μπράβο. Σπούδαζε στο οικοτροφείο. Αγαπούσε πολύ τα ζώα. Για αυτό το λόγο εκείνη τα βοσκούσε. Εκείνη την μέρα μετά το μεσημέρι θα την έπαιρνα να την πάω στο σχολείο, αλλά έγινε το κακό γεγονός και δεν μπόρεσα να την πάω. Γύρω στις 11 συνέβη το γεγονός. Λίγες ώρες αργότερα θα ερχόταν στο σπίτι και θα την πήγαινα σχολείο. Η Τζεϊλάν έλεγε πως θέλει να γίνει εισαγγελέας ή δικηγόρος. Αλλά πιο πολύ ήθελε να γίνει εισαγγελέας. Συνέχεια έλεγε πως «Θέλω να γίνω μια δίκαιη εισαγγελέας».

…………….

 Εφ. Εβρενσέλ 2/10/2012

Previous Article

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ…

Next Article

ΤΡΙΤΗ ΟΒΙΔΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΤΑΙ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *