Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η-ΡΩ-ΕΣ

0 σχόλια Share:

Η κυριαρχία του πεδίου στους αντάρτες.

Στον ανταρτοπόλεμο που άρχισε ανάμεσα στους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό στις 15 Αυγούστου 1984, βιώνεται πλέον μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος. Το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας, κατά την 4η Στρατηγική Περίοδο που ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2010 και από την εφαρμογή του Λαϊκού Επαναστατικού Πολέμου που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2012, άρχισε να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Με τις κινήσεις των ανταρτών που άρχισαν το φθινόπωρο του 2011 και εντάθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012, πλέον οι δράσεις των ανταρτών καθόρισαν την επικαιρότητα σε Κουρδιστάν και Τουρκία.

Το πλέον εντυπωσιακό σημείο είναι ότι οι αντάρτες ξεπέρασαν πια την κλασική τακτική των ανταρτών. Αντί της τακτικής ¨Χτύπα-φύγε¨ εφαρμόζουν την τακτική ¨χτύπα-μείνε¨, πολιορκούν μεγάλους οικισμούς, καταλαμβάνουν στρατιωτικές θέσεις, χτυπούν τα φυλάκια και δεν κάνουν βήμα πίσω. Στην περίοδο αυτή δύο κέντρα είναι υπό τον κλοιό των ανταρτών. Ένα είναι το Σέμντιλι και άλλο η Τσουκούρτζα… Άλλες περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έδρασαν παρόμοια και κράτησαν την κυριαρχία είναι οι περιοχές Μποτάν, Άμεντ, Ντέρσιμ και Σερχάτ. Παράλληλα με τις δράσεις που φτάνουν μέχρι το κέντρο των πόλεων, οι αντάρτες έδειξαν αποτελεσματικές δράσεις την παρουσία τους σε περιοχές όπως του Αμανοσλάρ στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα.

Η κινητικότητα των ανταρτών που άρχισε στις 19 Ιουνίου 2012 με τις κινήσεις σε Σιταζίν και Οραμάρ στο μέτωπο του Ζάγρος και συνεχίστηκαν με την πολιορκία του Σεμζινάν, ήταν αυτό που έφερε τα πάνω κάτω στην διαχρονική κουρδική πολιτική άρνησης και καταστροφής που έχει το τουρκικό κράτος. Διότι οι αντάρτες ξεπέρασαν πλέον την κλασική κίνηση των ανταρτών. Στην γραμμή των Σεμζινάν και Τσέλε πολιόρκησε τον τουρκικό στρατό και τις πόλεις. Η πολιορκία που άρχισε στις 23 Ιουλίου συνεχίστηκε για μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση του ΑΚΠ και τα ΜΜΕ προσπάθησαν να αγνοήσουν την πολιορκία και να κρύψουν από την κοινωνία την διάσταση του πολέμου. Τι γινόταν λοιπόν στις περιοχές που πολιορκούσαν και είχαν υπό τον έλεγχο τους οι αντάρτες στο Σέμντινλι και στο Τσέλε ; Οι αντάρτες πως πολιόρκησαν αυτές τις περιοχές, τι συνέβη στις δράσεις τους, και ποια ήταν τα αποτελέσματα ; Ποιες ήταν οι αλήθειες που η κυβέρνηση του ΑΚΠ και ο τουρκικός στρατός προσπαθούσαν να κρύψουν ; Για να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα ταξιδέψαμε σε περιοχές ανταρτών. Συζητήσαμε για αυτές τις δράσεις με διοικούντες του KCK, με διοικητές των HPG και YJA, καθώς και με αντάρτες που βρισκόταν σε χαρακώματα. Παρατηρήσαμε. Περάσαμε τα σύνορα που χώρισαν σε κομμάτια το Κουρδιστάν. Ήμασταν μάρτυρες σε δράσεις των ανταρτών, σε επιθέσεις τους ενάντια στον τουρκικό στρατό. Αυτά που είδαμε, παρατηρήσαμε, τις απαντήσεις που πήραμε και την πορεία μας στο Τζελέ και στο Σεμζινάν πειστήκαμε να τα γράψουμε για εσάς. …

 ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΦΟ ΑΥΤΟΙ

Βουνά..Μπροστά μας απλώνονται τα βουνά –χώροι της επανάστασης και της εξέγερσης του Κουρδιστάν. Μονοπάτια που οδηγούν στις κρυφές των βουνών και σχηματίστηκαν από τα βήματα των ανταρτών και αντάρτικα χαρακώματα….Τόσο μακριά μονοπάτια….Και τόσα πολλά αντάρτικα χαρακώματα.

Από όλα τις πόλεις και τα χωριά ου Κουρδιστάν πήραν τα όπλα. Νέοι και γέροι. Γυναίκες και άντρες. Αντάρτες κάθε ηλικίας περπατάνε για την ελευθερία. Εμείς παρακολουθούμε ένα τμήμα μόνο της πορείας τους. Ρουστέμ Τζουντί, Αλισέρ Κοτσγιρί, Μπρουσκ Αμέντ, Τσιτσέκ Μποτάν, Ρουκέν Μπιγκιόλ, Ρουμπάρ Μαρντίν, Αρχζίν Γκαρζάν, ο Αρμαντζί και οι άλλοι…Τώρα οι σύντροφοι τους δίνουν τα ονόματα τους σε κάθε επιχείρηση που οργανώνουν ενάντια στους αποικιοκράτες. Εμείς σε κάθε μονοπάτι που περπατάμε, σε κάθε κορυφή, κάθε φορά που πίνουμε νερό και σε κάθε κουβέντα μας με τους αντάρτες αυτούς θυμόμαστε.

…………

Μιλάμε με διοικητές ανταρτών. Μας περιγράφουν την σφοδρότητα των συγκρούσεων και τις ¨επαναστατικές επιχειρήσεις¨ των ανταρτών. Μας τραβά την εντύπωση η λέξη ¨επιχειρήσεις¨. Ρωτάμε. Ο διοικητής των ανταρτών λέει πως η λέξη ¨δράση¨ πλέον έρχεται ¨στενή¨. Στον πόλεμο υπάρχει μια νέα περίοδος. Λέει πως η 4η Στρατηγική Περίοδος αντανακλάται και στο πεδίο των ανταρτών. Υπενθυμίζει πως ο ¨Επαναστατικός Λαϊκός Πόλεμος¨ των ανταρτών προβαίνει σε νέες κινήσεις για να αχρηστεύσει τον αποικιοκρατικό κρατικό στρατό και τους φορείς του. Και περιγράφει την διαφορά στις κινήσεις του πολέμου σχετικά με την περασμένη περίοδο. Του λέμε πως ήρθαμε θέλοντας να δούμε από κοντά τα πράγματα και τα χαρακώματα των ανταρτών. Ρωτάνε σχετικά το αρχηγείο του HPG. Γίνονται προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια μας, και για αυτό το λόγο πάντα είναι δίπλα μας.

 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΑ

Με συνοδό που μας έδωσαν παίρνουμε τον δρόμο για τα αντάρτικα χαρακώματα. Τα βουνά του Κουρδιστάν έχουν γίνει ένα με τους αντάρτες. Παντού συναντάμε αντάρτες. Αλλά εάν δεν υπήρχε ο συνοδός μας δεν θα βλέπαμε κανέναν τους. Διότι οι αντάρτες είναι ειδικοί στην απόκρυψη. Έχουν γίνει ένα με το βουνό. Βαδίζουμε προς τρία χαρακώματα Οι αντάρτες βρίσκονται σχεδόν δίπλα στα τουρκικά φυλάκια. Παρατηρούνε τα φυλάκια και τους στρατιωτικούς πύργους σε 24ρη βάση. Παρατηρούνε από πολύ κοντά τις κινήσεις των στρατιωτών και τις συσκευές τους. Πηγαίνουμε σε μια αντάρτικη μονάδα. Μας δείχνουν την περιοχή από τα μπροστινά χαρακώματα. Ακολούθως μας περιγράφουν ένα ένα τα φυλάκια, τα σημεία που θέλησαν να κρατήσουν οι στρατιώτες και τους αντάρτες.

Μας λένε πως οι στρατιώτες που κρατάνε την Τσουκούρτζα είναι 2-3 φορές ο πληθυσμός της πόλης. Όταν ρωτήσαμε σχετικά με την τεχνική και την μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ του τουρκικού στρατού, οι αντάρτες χαμογέλασαν. Oι αξιωματικοί σε αυτό το μέτωπο δεν έχουν την εμπειρία των ανταρτών που είναι 35-40 ετών. Για πολλά χρόνια βρίσκονται στις γραμμές των ανταρτών. Μας περιγράφουν με παραδείγματα το πώς η αριθμητική ανωτερότητα του τουρκικού στρατού και ο τεχνικός τους εξοπλισμός έχει πάψει να είναι πρόβλημα. Θυμίζουν τις δράσεις που είχαν κάνει τον Φεβρουάριο του 2012 στην Τσουκούρτζα παρά το χιόνι που ξεπερνούσε το ένα μέτρο και το φοβερό κρύο. Λένε πως οι επιθέσεις από πολλές πλευρές που κάνουν οι αντάρτες, κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι μετατράπηκαν σε αποκλεισμούς. Εν ολίγοις μας εξηγούν πως οι στρατιωτικές βάσεις στην Τσουκούρτζα και στην γύρω περιοχή κατέστησαν μη λειτουργικές.

Τους λέμε πως θέλουμε να δούμε την κατάσταση από κοντά. Μας προειδοποιούν πως αυτό δεν αποτελεί θέμα για τους ίδιους αλλά ότι μπορεί να προκύψουν θέματα ασφαλείας για εμάς. Εμείς επαναλαμβάνουμε πως θέλουμε να επισκεφτούμε τον κλοιό και τα χαρακώματα των ανταρτών γύρω από την Τσουκούρτζα. Παίρνουμε τον δρόμο μαζί με μια μικρή ομάδα ανταρτών. Με διαλείμματα συνεχίζονται οι βολές τουρκικού πυροβολικού και όλμων. Αεροπλάνο αναγνώρισης χτενίζει την περιοχή. Αλλά οι αντάρτες είναι έμπειροι και προσεκτικοί. Κατά μήκος της διαδρομής βλέπουμε φλεγόμενα δάση. Σου ραγίζουν την καρδιά. Τα ως επί το πλείστο αποτελούμενα από μεσέδες δάση καίγονται ακόμη λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών. Εν μέσω καπνών, με δυσκολίες σχεδόν σαν τυφλοί, περπατάμε. O τουρκικός στρατός που οργανώνει εκστρατεία για την παραμικρή φωτιά σε δάση κοντά στις τουρκικές πόλεις, λες και καταβάλει προσπάθεια να κατακάψει τα δάση του Κουρδιστάν. Ματώνει η καρδιά σου βλέποντας τα δάση. Ο οδηγός μας μας περιγράφει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Κάνουμε διάλλειμα σε ένα αντάρτικο χαράκωμα. Μπροστά μας απλώνονται επιβλητικά βουνά και πεδιάδες. ΟΙ αντάρτες μας προσφέρουν κρύο νερό. Αφού ξεκουραζόμαστε λίγο, πίνουμε εκείνο το τσάι των ανταρτών με την υπέροχη γεύση. Μετά αρχίζει η κουβέντα. Περιγράφονται ιστορίες που έζησαν οι αντάρτες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Δεν διαφεύγει της προσοχής μας η ψυχραιμία τους, το χαμόγελο τους και η αυτοπεποίθηση τους. Μας περιγράφουν επιθέσεις που έγιναν καταμεσήμερο και βομβιστικές ενέργειες. Ένας αντάρτης μας περιγράφει το πώς μπήκε μέχρι μέσα στο φυλάκιο του στρατού. Μια θλίψη πέφτει όταν περιγράφεται η αυτοθυσία ενός τραυματισμένου συντρόφου που θυσιάστηκε για να σώσει τους άλλους.

………………..

Μας περιγράφουν….Μπαίνουν μέχρι τους κοιτώνες, τις τραπεζαρίες και τα δωμάτια των αξιωματικών στα φυλάκια. Άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην αυλή του φυλακίου καταστρέφονται. Ακούμε για τις επιθέσεις των ανταρτών στους λόφους που διασφαλίζουν την ασφάλεια των φυλακίων. Αντάρτης μας μιλά για επίθεση στην οποία υπήρξαν πάνω από 30 στρατιώτες νεκροί. Με λίγα λόγια ο αντάρτης συνοψίζει λέγοντας : ¨ Οι στρατιώτες φώναζαν και καλούσαν σε βοήθεια. Εμείς μπήκαμε μέσα και τους εξουδετερώσαμε. Μετά πήραμε τα όπλα τους και φύγαμε¨.

Με αυτό τον τρόπο πήραν οι αντάρτες πολλά βαριά όπλα. Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν την επίθεση στο φυλάκιο Ριντικέ της Τσουκούρτζας που έγινε αρχές Αυγούστου.

Ακολούθως παίρνουμε τον δρόμο για ένα άλλο αντάρτικο χαράκωμα. Απέναντι μας υπάρχουν πολλά φώτα. Είναι φυλάκια του τουρκικού στρατού. Φαίνονται και τα φυλάκια και οι πύργοι τους. Εμείς είμαστε λίγο ανήσυχοι. Οι αντάρτες είναι άνετοι. Φτάνουμε μέχρι δίπλα στα φυλάκια. Μας υποδέχονται με χαμόγελο αντάρτες που είναι στα χαρακώματα. Εμείς τα έχουμε χάσει. Ακριβώς απέναντι μας τα φυλάκια. Αλλά δεν βλέπουμε κάποια κίνηση. Μέχρι το πρωί δεν βλέπουμε κάποια κινητικότητα. Φτάνει το πρωί. Οι αντάρτες παρακολουθούνε τους στρατιώτες 24 ώρες. Τα φυλάκια φαίνονται καλύτερα την μέρα. Κάποια εξ αυτών ανακαινίσθηκαν και έγιναν Kalekol. Αλλά σε κανένα από αυτά δεν βλέπουμε κινητικότητα και ρωτάμε τον λόγο για αυτό.

Οι αντάρτες μας εξηγούν πως οι στρατιώτες δεν μπορούν να κινηθούν άνετα όπως παλιά. Διότι σε πολλούς λόφους υπάρχουν χαρακώματα ανταρτών. Χαρακώματα εξοπλισμένα με βαριά όπλα. ΟΙ αντάρτες επεμβαίνουν στην παραμικρή κίνηση των στρατιωτών. Και η κινητικότητα των στρατιωτικών οχημάτων είναι πολύ περιορισμένη. Διότι και οι δρόμοι ελέγχονται από τους αντάρτες. Παρατηρήσαμε αυτήν την κατάσταση για ώρες, για μέρες. Εάν οι αντάρτες ρίξουν μια σφαίρα στο φυλάκια, η απάντηση έρχεται με δεκάδες όλμους, οβίδες και πυραύλους κατιούσα. Οι αντάρτες πλέον κάνουν πλάκα με αυτή την κατάσταση. Λένε πως ¨η κάθε σφαίρα μας αξίζει 50 βλήματα όλμων¨.

………………..

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 11/10/2012

Previous Article

Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙA ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Next Article

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

id porta. vulputate, Aliquam felis venenatis Lorem amet, odio accumsan id