CPJ: Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ
Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε πως από το 1990 που κρατάει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανα τον κόσμο φυλακισμένων δημοσιογράφων, πλέον ο αριθμός αυτός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο.
Η CPJ κατέγραψε πως η χώρα που είναι επικεφαλής των χωρών που φυλακίζουν δημοσιογράφους είναι η Τουρκία.
Σύμφωνα με τις έρευνες της CPJ, ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων κατά το 2012 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Αναφέρουν επίσης πως σημαντικό μερίδιο σε αυτή την κατάληξη είχε η ευρεία χρήση κατηγοριών για ¨τρομοκρατία¨ ή για φαυλότητα, απέναντι σε δημοσιογράφους που άσκησαν κριτική.
Με βάση την 1 Δεκεμβρίου ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται χρόνια στην φυλακή είναι 232. Αυτό σημαίνει πως σε σχέση με το 2011 υπήρξε μια αύξηση κατά 53 άτομα.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !
Και ενώ καταγράφεται πως από το 1995 που κρατά στοιχεία η CPJ σχετικά με τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, φέτος είναι η χρονιά-ρεκόρ, τονίζεται πως στο σπάσιμο αυτού του ρεκόρ που ήταν 185 άτομα το 1996, μεγάλη υπήρξε η συμβολή χωρών όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Κίνα που φυλάκισαν πολλούς δημοσιογράφους.
Μεταξύ των πιο κακών χωρών για δημοσιογράφους βρίσκονται η Ερυθραία, η Συρία, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν, η Αιθιοπία, το Ουζμπεκιστάν και η Σαουδική Αραβία. Αυτοί όλοι μαζί με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα συνιστάνε τους 10 πρώτους.
Σύμφωνα με την CPJ παγκοσμίως βρίσκονται 63 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι για του οποίους δεν έχει ανακοινωθεί η κατηγορία. Η CPJ αναφέρει πως η χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους πίσω από τα σίδερα είναι η Τουρκία που έχει 49 δημοσιογράφους φυλακισμένους, και αναφέρει πως δεκάδες Κούρδοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές κρατούνται με κατηγορίες σχετικά με ¨τρομοκρατία¨, και άλλοι για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης.
Η CPJ η οποία κατά το 2012 έκανε μια ευρεία έρευνα σχετικά με τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, διαπίστωσε και άλλες περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονταν στις μετρήσεις, φάνηκε πως είχαν σχέση με την δημοσιογραφία. Έτσι αναφέρεται πως μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο συνολικός αριθμός.
…………………..
Σύμφωνα με την CJP δεύτερη μετά την Τουρκία χώρα είναι το Ιράν. Το Ιράν είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στον κόσμο για δημοσιογράφους με 45 άτομα πίσω από τα σίδερα.
………………
Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 11/12/2012