Εφ. Ταράφ 10-2-2011
Προσφυγή γενοκτονίας για το Ντέρσιμ
Η σφαγή του 1938 μεταφέρεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εξετάζει εγκλήματα γενοκτονίας. Στην προσφυγή περιλαμβάνονται δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Κιλιτσντάρογλου
Κάτοικοι του Ντέρσιμ μεταφέρουν την σφαγή του Ντέρσιμ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (UCM) που εξετάζει μαζί με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα γενοκτονίας. Η δικηγόρος Ερέν Κεσκίν δήλωσε πως « Πιστεύουμε πως αυτά που έγιναν στο Ντέρσιμ ήταν μια ξεκάθαρη γενοκτονία που συνεχίζεται. Για αυτό και θα προσφύγουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο¨.
Ο δικηγόρος Ερντάλ Ντογάν που είναι από αυτούς που τρέχουν την υπόθεση, αναφέρει πως η προσφυγή θα γίνει υπό τον τίτλο της πολιτιστικής γενοκτονίας, πως το UCM εξετάζει περιστατικά μετά το 1982, και περιέγραψε αρχίζοντας από την καταστροφή του 1937 τα βάσανα των κατοίκων του Ντέρσιμ : ¨Δεν υπάρχει σεβασμός στην πίστη και στην μητρική γλώσσα, πάνω από 800 χωριά εκκενώθηκαν και δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτά, ενώ για λόγους ασφαλείας καίγονται τα δάση.¨
Συγγνώμη και αποζημίωση
Ο Ντογάν ανέφερε πως και η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού(HES) είναι σημαντικό μέρος της πολιτιστικής γενοκτονίας, και ανέφερε πως « Συνεχίζονται ως οχήματα γενοκτονίας με επιμονή, η σφαγή της φύσης, η εκκένωση χωριών, η εκκένωση όλης της περιοχής από ανθρώπους, και η αποκοπή της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Μια άλλη πτυχή των ΗΕS είναι πως ιεροί χώροι των Αλεβιτών του Ντέρσιμ θα βυθιστούνε στο νερό… Όλα αυτά αποτελούνε την αιτιολογία της προσφυγής μας»
Ανάμεσα στα αιτήματα του Ντογάν περιλαμβάνονται η αποδοχή της γενοκτονίας, η υποβολή συγγνώμης, η καταβολή ηθικής και υλικής αποζημίωσης, η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και η κατάργηση των θρησκευτικών ως υποχρεωτικό μάθημα, η διασφάλιση της επιστροφής στα χωριά των ανθρώπων που είχαν υποχρεωθεί να μεταναστεύσουν, και το σταμάτημα της κατασκευής των HΕS.
Σχετικά με τα γεγονότα του 1938 ο Ντογάν λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στοιχείων, καθώς έχουν αποκαλυφθεί τα κρατικά αρχεία, ενώ στον φάκελο θα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε μιλήσει για ¨σφαγή¨ στο Ντέρσιμ και το ρεπορτάζ του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Σαμπρί Τσαγλαγιανκίλ με λεπτομέρειες για τη σφαγή.
…………………