Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΟΥ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

No Comments Share:

Η απόσυρση μπορεί να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο

Ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχαττιν Ντεμιρτάς δήλωσε πως το ΠΚΚ θα είναι δύσκολο στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας, να εγκαταλείψει τα όπλα πριν να βγει από την Τουρκία. Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως το πιο σημαντικό θέμα είναι το ΠΚΚ να αποχωρήσει από τα εδάφη της Τουρκίας με ειρηνικό τρόπο χωρίς επαφή με τον τουρκικό στρατό. Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως εάν μέσα σε 10 μέρες ολοκληρωθεί η αλληλογραφία, τότε η απόσυρση θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το φθινόπωρο.

Ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρόϊτερς στο Βερολίνο, δήλωσε πως ¨Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει «να εγκαταλείψουν τα όπλα» αλλά και αυτός ξέρει πως αυτό είναι αδύνατο. Ο Ερντογάν λέει «Αφήστε τα όπλα σας σε μια σπηλιά, ή θάψτε τα, ότι θέλετε κάντε τα¨ αλλά αυτή την δουλειά ποιος θα την οργανώσει ;¨.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως ¨Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να κολλάμε πολύ σε αυτό το θέμα¨.

Ο Ντεμιρτάς υπενθύμισε πως χτες δύο βουλευτές του BDP (Σεμπαχάτ Τουντζέλ και Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ) πήγαν στο Ίμραλι, πήραν μια επιστολή και αυτή η επιστολή βρίσκεται τώρα στα χέρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ότι η επιστολή που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες της απόσυρσης θα φτάσει στους ηγέτες του ΠΚΚ στο Β.Ιράκ. Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως μετά το Κάντιλ θα απαντήσει προς το Ίμραλι και την Άγκυρα.

Ο ηγέτης του BDP ανέφερε πως ο Οτζαλάν κατά τις επόμενες μέρες θα κάνει μια ανακοίνωση, και είπε πως ¨Εάν η απόσυρση αρχίσει μέσα σε αυτές τις 10 μέρες, μπορούμε να δούμε πως κατά το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό¨.

Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως το σχέδιο ειρήνης αποτελείται από τρία στάδια : πρώτο η απόσυρση, δεύτερον οι αλλαγές στους νόμους και τρίτο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και η εξομάλυνση.

Ο Ντεμιρτάς είπε πως ¨ Το δεύτερο στάδιο είναι πολύ σημαντικό για την συμφωνία. Στην περίοδο εκείνη πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την δημοκρατία της Τουρκία και για τα δικαιώματα των Κούρδων. Ειδικότερα πρέπει να αλλάξουν τα άρθρα του συντάγματος που αρνούνται την ύπαρξη των Κούρδων και είπε πως το BDP έχει 4 βασικά αιτήματα στο θέμα του συντάγματος :

Δεν θα πρέπει όπως τώρα όλοι οι πολίτες να χαρακτηρίζονται ¨Τούρκοι¨, θα πρέπει να δίνεται τα δικαίωμα εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί την διαφορετικότητα, και να υπάρξει στο σύνταγμα ένα είδος δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού.

………………

Εφ. Χουριέτ 15/4/2013

Previous Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Next Article

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *