Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

No Comments Share:

Εφ. Μπιργκιούν 30-1-2011

Σε ηλικία παιχνιδιού τα σκοτώσαμε

Στην περιοχή όπου συχνά παραβιάζεται το δικαίωμα στην ζωή, το 2010 στόχος πάλι έγιναν τα παιδιά. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση παραβιάσεως δικαιωμάτων της ΙΗD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στο 2010, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας, είτε λόγω αστυνομικής ή στρατιωτικής βίας, είτε λόγω ναρκών ή άλλων εκρηκτικών, 13 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Μαζί με τα τελευταία στοιχεία από το 1988 ως τώρα ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν έφτασε στα 428. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το παράρτημα Ντιγιαρμπακίρ της ΙΗ D, μέσα στο 2010 σκοτώθηκαν 13 παιδιά και περίπου 50 τραυματίστηκαν. Με βάση τα στοιχεία της αναφοράς μέσα στο 2010 τα περιστατικά στα οποία σκοτώθηκαν παιδιά ήταν (με χρονολογική σειρά) :

11 Μαρτίου 2010- Μετά από έκρηξη νάρκης στο χωριό Γέμισλι της περιοχής Ουλούντερε του νομού Σιρνάκ, χάνει τη ζωή του το 16χρονο παιδί Ζαχίρ Απ. Τραυματίζονται βαριά οι Νουχ Αγίν (17) και Χαμζά Εντζού (13). Η έκρηξη φέρεται πως μπορεί να οφείλεται σε νάρκη που για λόγους ασφαλείας είχαν τοποθετήσει τα άρματα. Μετά την έκρηξη, οι στρατιώτες έκαναν 5-6 βολές με όλμους στην περιοχή.

31 Μαρτίου 2010-Στο χωριό Χάνγκεντικ της περιοχής Τσαλντιράν του νομού Βαν, στρατιώτες της στρατοχωροφυλακής της περιοχής πυροβολούνε τον Μεχμέτ Νουρί Ταμτσομπάν(14) και τρεις φίλους του με τον ισχυρισμό πως έφερναν λαθραίο πετρέλαιο. Ο Μεχμέτ Νουρί Ταμτσομπάν έχασε την ζωή του από τα πυρά. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Ταμτσομπάν συνελήφθη σώος και τον δολοφόνησαν στο ξύλο.

22 Απριλίου 2010-Στην περιοχή Καμπάλα του νομού Μάρντιν ο Ιζετίν Μποζ (14) έχασε τη ζωή του όταν ένα από τα αντικείμενα με τα οποία έπαιζε εξεράγη. Τι ήταν αυτό που εξεράγη και σε ποιόν ανήκε δεν έγινε γνωστό.

25 Μαΐου 2010-Δίπλα στο πεδίο βολής του στρατοπέδου Μουσταφά Μούγλαλι Πασά στην περιοχή Οζάλπ του νομού Βαν, την ώρα που παιδιά έπαιζαν εξεράγη η χειροβομβίδα που είχαν βρει.Στην έκρηξη έχασε τη ζωή του ένα παιδί. Τραυματίστηκαν 4 , εκ των οποίων τα 3 σοβαρά.

3 Ιουνίου 2010-Θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας κινούμενο επί της οδού δημοκρατίας στην πόλη Σιρνάκ, λόγω ταχύτητας χτύπησε το 10χρονο Φιράτ Μπασάν. Το παιδί λόγω του χτυπήματος σύρθηκε για πολλά μέτρα, και ενώ το μετέφεραν στο νοσοκομείο, έχασε την ζωή του.

21 Ιουλίου 2010- Η 16χρονη Τζανάν Σαλντίκ, το μεγαλύτερο από τα 5 παιδιά της οικογένειας Σαλντίκ που κατοικούσε στον οικισμό Εσκί Εντρεμίτ της περιοχής Τσατάκ του νομού Βαν, έχασε τη ζωή τους από σφαίρα που προήλθε από το στρατόπεδο Χατζημπεκίρ. Χωρικοί που ήρθαν επί τόπου ανέφεραν πως βρήκαν επιτόπου σφαίρα από MG-3 της στρατοχωροφυλακής. .

9 Σεπτεμβρίου 2010- Κατά την διάρκεια των γεγονότων, ο Ενβέρ Τουράν (15) την ώρα που μάζευε καραμέλες, αναφέρεται πως πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν επιλοχία μέσα από ένα αυτοκίνητο -γκρί Τέμπρα- που περνούσε. Ο Τουράν μετά από 7 μέρες στην εντατική που έζησε μηχανικά υποστηριζόμενος, έχασε τη ζωή του.

16 Σεπτεμβρίου 2010- Στο χωριό Γκετσιτλί του νομού Χακάρι, κατά την έκρηξη που συνέβη την ώρα που περνούσε ένα μίνιμπας, και στην οποία έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα, έχασε τη ζωή του και το τρίχρονο παιδί Νουρουλάχ Τσιφτσί.

28 Σεπτεμβρίου 2010-Στο χωριό Φιρεζιάν στην περιοχή Γιουκσέκοβα του νομού Χακάρι, ανακοινώθηκε πως ο 14χρονος Ισά Ιμπραχιμζάντε έχασε τη ζωή του από πυροβολισμούς Τούρκων στρατιωτών. Με βάση τις πληροφορίες ο 14χρονος έγινε στόχος καθώς φέρεται να είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο

5 Οκτωβρίου 2010- Περνώντας από στρατιωτικό σκουπιδότοπο στο χωριό Γκιουμούσγιαζί της περιοχής Φιντίκ του νομού Σιρνάκ, οι 12χρονοι Αχμέτ Ιμρέ και Ραμαζάν Ιλχάν, έσκασε στα χέρια τους ένα αντικείμενο που είχαν βρει. Από την έκρηξη ο Αχμέτ Ιμρέ έχασε την ζωή του επί τόπου.

11 Νοεμβρίου 2010- Στο χωριό Ασλάντεπέ της περιοχής Ιντίλ του νομού Σιρνάκ, την ώρα που έπαιζαν τα αδέλφια Μπεσίρ (7) και Νουγιάν (4) Ιντέμ, τραυματίστηκαν βαριά από έκρηξη. Την ώρα που οι συγγενείς τους τα μετέφεραν στο νοσοκομείο, ο 4χρονος Νουγιάν Ιντέμ έχασε τη ζωή του.

Previous Article

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΙΣ Τ.Ε.Δ.

Next Article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ABTTF

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *