Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΜΙΛ ΚΙΡΜΠΑΓΙΡ

No Comments Share:

Στο ΕΔΑΔ για τον γιο της γιαγιάς Μπέρφο

H οικογένεια του Τζεμίλ Κιρμπαγίρ που συνελήφθη αμέσως μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου και εξαφανίστηκε, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η οικογένεια του Τζεμίλ Κιρμπαγίρ που πέθανε από βασανιστήρια ενώ είχε συλληφθεί το 1980, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ. Η δικηγόρος της οικογένειας Ερέν Κεσκίν που μίλησε στο bianet ανέφερε πως υπέβαλλε την προσφυγή την περασμένη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Η οικογένεια στην προσφυγή της προς το ΕΔΑΔ κάνει λόγο για διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και η Τουρκία. ΟΙ προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας παραβίασε συγκεκριμένα άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων :

¨Στο άρθρο Νο 2 της συνθήκης αναφέρεται ξεκάθαρα πως το δικαίωμα στην ζωή προστατεύεται από τον νόμο. Στο περιστατικό το δικαίωμα αυτό καταργήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους, και μάλιστα για πρώτη φορά το γεγονός αυτό το παραδέχτηκε και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Βουλής, η οποία ετοίμασε και σχετική αναφορά.

Οι προσφεύγοντες πιστεύουν πως παραβιάστηκε και το Νο 6 άρθρο της συνθήκης, καθώς μετά την εξαφάνιση του συλληφθέντος συγγενή τους Τζεμίλ Κιρμπαγίρ, δεν ακολούθησε μια δίκαιη και δημόσια δίκη , σε εύλογο χρονικό διάστημα σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο.

Οι προσφεύγοντες λόγω του εν λόγω γεγονότος, δεν μπόρεσαν να προσφύγουν νομικά ενώπιον μιας εθνικής αρχής και έτσι παραβιάστηκε από τις κρατικές δυνάμεις η ελευθερία να προσφύγουν νομικά. Κατ΄αυτό τον τρόπο πιστεύουν πως παραβιάστηκε το Νο 13 άρθρο της συνθήκης¨.

Χάθηκε πριν από 31 χρόνια

Ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ στις 13 Σεπτεμβρίου 1980 συνελήφθη στο σπίτι του στο Γκόλε του Καρς. Στις 8 Οκτωβρίου σκοτώθηκε μα βασανιστήρια και το σώμα του χάθηκε. Μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έγιναν κανείς δεν δικάστηκε για την δολοφονία του κανείς δεν τιμωρήθηκε και δεν βρέθηκε καν ο τάφος του.

……………

Ιστοσελίδα BIANET 28-10-2011

Previous Article

ΤΟΣΟ ΣΑΠΙΑ ΚΤΙΡΙΑ…

Next Article

ΚΑΚΗ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *