Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

No Comments Share:

Όλη την πόλη φακελώνουν

Η Νεσέ Ντουζέλ είναι για ρεπορτάζ στο Ντιγιαρμπακίρ. Χτες το πρωί με πήρε τηλέφωνο. Με την μόνιμη ευαισθησία της και τον σμυρνιώτικο ενθουσιασμό της μου είπε ¨Εδώ είναι φοβερό, μα τι θέλει να κάνει το κράτος ;¨.

¨Τι γίνεται ; ¨ είπα.

¨Υπάρχει εδώ μια πολύ συστηματική αστυνομική βία. Όλους τους δέρνουν, τους χτυπάνε με τα κλομπ. Για να φέρονται έτσι οι αστυνομικοί θα πρέπει να υπάρχει κρατική απόφαση. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά συνεχώς προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την ίδια βία στους δρόμους.¨

¨Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου ;¨

¨Με όλους μίλησα. Με ανθρώπους στο δρόμο, με παλιούς γνωστούς μου, και με Κούρδους μέλη του ΑΚΠ. Όλων το σχόλιο είναι ίδιο, και το δικό μου ίδιο. Το κράτος σπρώχνει όλους τους Κούρδους στο ΠΚΚ, προσπαθεί όλοι να γίνουν ΠΚΚδες. Κάθε κίνηση του κράτους εδώ ΠΚΚποιεί περισσότερο τους Κούρδους¨

Σώπασε για μια στιγμή.

¨Κατά την γνώμη σου γιατί το κάνουν ;¨ ρώτησε. ¨Εδώ το κράτος συνεχίζει μια εσκεμμένη καμπάνια ΠΚΚποίησης¨.

¨Δεν ξέρω¨ απάντησα, ¨Από καιρό τώρα δεν βλέπω κάποια λογική ή μυαλό σε αυτά που κάνει το κράτος¨.

¨Είναι δύσκολο να το κράτος και το ΑΚΠ να φέρεται πολύ ανόητα, σίγουρα εφαρμόζουν κάποια ιδέα¨.

Σώπασε.

¨Μήπως υπάρχει κάποια απόρρητη συμφωνία¨ είπε

¨Τι είδους συμφωνία ;¨.

¨Δεν ξέρω, φέρονται σαν να έχουν αποφασίσει να διχοτομήσουν την χώρα, και θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό¨.

¨Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια συμφωνία¨ είπα, ¨Το μόνο που μπορώ να αντιληφθώ είναι πως ο Ερντογάν χωρίζει Τούρκους και Κούρδους σε εντελώς ξεχωριστούς πόλους και μέσα από αυτή την εχθρότητα θέλει να πάρει τις ψήφους των Τούρκων για το προεδρικό σύστημα.

¨Οι συντηρητικού κύκλοι κατά την γνώμη μου δεν θα συναινέσουν σε αυτό¨ είπε η Νεσέ, ¨Οπωσδήποτε θα εναντιωθούν¨.

¨Και εγώ έτσι πιστεύω αλλά αυτή την στιγμή δεν ακούγονται φωνές¨ είπα.

¨Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη για τους απεργούς πείνας¨ είπε, ¨ Ακόμα και αυτοί που δεν είναι ΠΚΚ ή BDP και αυτοί τους στηρίζουν. Το ξέρεις ότι στην εστία όπου κάνουν απεργία πείνας οι BDPλήδες έρχονται σχολεία για στήριξη. Ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στην σειρά για επίσκεψη¨.

¨Ποια είναι η κατάσταση στην πόλη ;¨.

¨Όλη η πόλη είναι στο πόδι. Το βράδυ μετά τις 7 ακούγονται κραυγές. Σβήνουν όλες τις λάμπες και βγάζουν κραυγές, σκάνε πυροτεχνήματα, ενώ τα αυτοκίνητα χτυπάνε κόρνες.¨

¨Και ξέρεις ποιο είναι το ποιο φοβερό ;¨ συνέχισε.

¨Ποιο ;¨ είπα.

¨Η αστυνομία ένα ένα βιντεοσκοπεί τα σπίτια και τους φοιτητές στις εστίες που μετέχουν στην διαμαρτυρία και αναβοσβήνουν τα φώτα. Παίρνουν επίσης τις πινακίδες από τα οχήματα που πατάνε κόρνες. Όλη την πόλη φακελώνουν. Η καταπίεση είναι απίστευτη. Ποτέ δεν ξαναείδα έτσι αυτήν τη πόλη¨.

…………………….

Το Ντιγιαρμπακίρ φωνάζει, αλλά οι ευρισκόμενοι στα δυτικά εξακολουθούν να μην το ακούνε. Το αντίθετο, ο πρωθυπουργός προσπαθεί για να κάνει τους Κούρδους να πονέσουν περισσότερο και να τους κάνει να φωνάξουν περισσότερο. Για τους απεργούς πείνας μίλησε για ¨σόου¨, για την ένταξη των βουλευτών στην απεργία πείνας ειρωνεύεται λέγοντας πως ¨έχουν ανάγκη από λίγο καθεστώς¨, και μετά πετάει την ανοησία περί ¨θανατικής ποινής¨.

……………..

Εξ όσων αντιλαμβάνομαι αυτή η πολιτική βίας και καταπίεσης είναι η προσωπική πολιτική του Ερντογάν.

……………….

 Εφ. Χουριέτ 17/11/2012

Previous Article

ΚΕΝΤΡΟ ΤΖΟΓΟΥ, ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Next Article

O ΦIΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΟΛΙΟΥ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *