Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ¨ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ¨…

No Comments Share:

Εφ. Ταράφ 8-9-2011

Ο συνταγματάρχης έβαλε να εκτελέσουν δύο ΠΚΚδες και έναν πολίτη

 Ασκήθηκε δίωξη για ¨δολοφονία εκ προθέσεως¨ στον επιτελικό συνταγματάρχη Βετζιχί Χαλίλ Ιγιγκιούν, διότι όταν υπηρετούσε στην Διοίκηση της ταξιαρχίας της Στρατοχωροφυλακής της πόλης Βαν, φέρεται να έδωσε εντολή εκτέλεσης δύο ΠΚΚδων και ενός πολίτη.

 Το περιστατικό συνέβη το 2009 κατά την διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Τσαλντιράν του νομού Βαν όταν ο τότε τοπικός διοικητής Στρατοχωροφυλακής Βετζιχί Χαλίλ Ιγιγκιούν φέρεται να έδωσε εντολή εκτέλεσης δύο ΠΚΚδων και ενός πολίτη που είχαν παραδοθεί. Σχετικά με το θέμα η εισαγγελία Βαν έστειλε το φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία Έρτζις με κατηγορία για ¨δολοφονία εκ προθέσεως¨.

Σε στρατιωτική επιχείρηση που έγινε στις 7-10-2009 πλησίον του χωριού Μπουγουλούκαινάκ της επαρχίας Τσαλντιράν, είχε ανακοινωθεί πως σε σύγκρουση που έγινε ¨βρέθηκαν 3 ΠΚΚδες νεκροί¨. Στην εισαγγελία Βαν που ερευνούσε σχετικά με τον Μεχμέτ Εμίν Αταμπάι που κατηγορούνταν για συνέργεια προς το ΠΚΚ, έφτασε μια επιστολή καταγγελία από στρατιώτη του οποίου το όνομα δεν ανακοινώθηκε. Στην επιστολή αναφερόταν : ¨Για λόγους συνείδησης και νόμου θεωρώ καθήκον μου να σας αναφέρω ένα σοβαρό περιστατικό που συνέβη κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο Μπουγουλούκαινάκ στην οποία μετείχα. Ο γιός του Μεχμέτ Εμίν Αταμπάι για να σώσει τους δύο τρομοκράτες που ήταν στο σπίτι του πατέρα του, τους πήρε κι άρχισαν να φεύγουν από το πλάι. Τους ακολουθήσαμε. Τους στριμώξαμε στην άκρη ενός ποταμού περίπου 2 χιλιόμετρα από το χωριό. Ο λοχαγός Μουράτ Γιλντιρίμ που ήταν επικεφαλής κάλεσε τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης να παραδοθούνε. Εκείνοι έβαλαν τα χέρια στο κεφάλι και παραδόθηκαν. Τους βάλαμε να ξαπλώσουν κάτω και περιμέναμε τον συνταγματάρχη Βετζιχί Χαλίλ Ιγιγκιούν. Αυτός όταν ήρθε ζήτησε να απομακρυνθούνε οι καταδρομείς που τους είχαν συλλάβει. Μετά έδωσε εντολή στην ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που είχαν έρθει μαζί του να τους εκτελέσουν. Τα τρία άτομα δολοφονήθηκαν από 50 μέτρα απόσταση με χρήση τυφεκίων. Ο Ιγιγκιούν σχετικά με τον σκοτωμό των τρομοκρατών μας είπε : ¨Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά τα βουνά. Αυτοί αν έμπαιναν στην φυλακή, αργότερα θα έβγαιναν και πάλι θα πήγαιναν στο βουνό¨.

 

Μετά από αυτό το γράμμα η εισαγγελία πήρε καταθέσεις από κάποιους στρατιώτες. Αυτοί επιβεβαίωσαν απόλυτα τα αναφερόμενα στο γράμμα. Ανέφεραν μάλιστα πως ο Ιγιγκιούν είχε δώσει εντολή να ερευνηθούνε οι καταδρομείς μήπως είχαν τραβήξει βίντεο ή φωτογραφίες. Οι στρατιώτες που κατέθεσαν επιβεβαίωσαν ότι τα τρία άτομα εκτελέστηκαν με εντολή του, από την ομάδα ειδικών επιχειρήσεων. Στον φάκελο της εισαγγελίας αναφέρεται ότι έβαλαν τους σκοτωμένους να κρατάνε και όπλα ώστε να δοθεί η εικόνα σύγκρουσης.

………………

Ο επιτελικός συνταγματάρχης Ιγιγκιούν που εξακολουθεί να υπηρετεί στο Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής τιμωρήθηκε σε ποινή 5 ετών και 10 μηνών, διότι παρακολουθούσε χωρίς άδεια τα τηλέφωνα του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού και τη συζύγου του.

 

 

Previous Article

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ

Next Article

¨ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *