Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ

0 σχόλια Share:

Να ο πραγματικός χάρτης των εκλογών !

iste-secimin-gercek-haritasi-50702-5 (1)

Πράσινο : νομοί όπου το ΑΚΡ έχασε λιγότερο από 5%

Κίτρινο : νομοί όπου το ΑΚΡ έχασε περισσότερο από 5%

Πορτοκαλί :  νομοί όπου το ΑΚΡ έχασε περισσότερο από 10%

Κόκκινο :  νομοί όπου το ΑΚΡ έχασε περισσότερο από 15%

Οι χάρτες που δείχνουν απλά το ΑΚΡ ως πρώτο κόμμα, δεν περιγράφουν ούτε την πραγματική εικόνα ούτε και την μεγάλη απώλεια ψήφων. Εσείς δείτε τον χάρτη της  BirGün.

H Tουρκία με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, έγινε μάρτυρας στην απώλεια της απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ.  Τα αποτελέσματα έφεραν μια ανακούφιση και ένα χαμόγελο σε μια κοινωνία εγκλωβισμένη επί 13 χρόνια στα προβλήματα. Σύμφωνα με τους καθεστωτικούς και τα ΜΜΕ της κοινότητας, όλα είναι ρόδινα. Αλλά είναι φανερό πως υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, το ΑΚΡ με το 40,87 είναι το πρώτο κόμμα στα ¾ της Τουρκίας. Χάρτες που δημοσιεύονται σε τηλεοράσεις και εφημερίδες μας χτυπάνε στο πρόσωπο αυτή την πραγματικότητα.

Είπαμε να μην χαλάσουμε το χαμόγελο στο πρόσωπο μας και ετοιμάσαμε κι εμείς ένα χάρτη της Τουρκίας. Που δείχνει πόσο έχασε το ΑΚΡ και σε ποιόν νομό. Για να δούμε τι μας εξηγεί αυτός ο χάρτης ;

ΤΟ ΑΚΡ ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕ

Το ΑΚΡ υποχώρησε και στους 81 νομούς. Στους νομούς με το πράσινο μπορούμε να πούμε πως ¨πέτυχε να υπερασπίσει την ισχύ του¨. Στους νομούς αυτούς η πτώση ήταν κάτω από 5%.

Πιστεύω πως οι επιτελείς του ΑΚΡ βλέποντας αυτό τον χάρτη θα αναρωτιούνται που έκαναν λάθος. Σε παραπάνω από το μισό της χώρας έχασαν πάνω από 5%. Αυτή η μείωση είναι πιο αισθητή στο εσωτερικό και στην περιοχή του Αιγαίου. Αναμφίβολα μπορούμε να πούμε πως σημαντική ήταν η επίδραση της συσσωρευμένης φτώχειας.

…..

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΑΚΡ

Το πιο σαφές όμως μήνυμα από τον χάρτη είναι πως οι Κούρδοι σε όλη την χώρα εγκατέλειψαν το ΑΚΡ. Οι περιοχές στις οποίες το ΑΚΡ έχασε πάνω από 15% είναι όλες περιοχές με έντονο κουρδικό πληθυσμό. Το ΑΚΡ βρέθηκε αντιμέτωπο με πτώση 17% στο Ερζερούμ, και γύρω στο 20% πτώση στους νομούς Μπάτμαν, Ντιγιαρμπακίρ, Μους, Άγρι, Μπίγκιολ και Μπίτλις. Εάν σε αυτό προσθέσουμε κα την πτώσης του 8% στην Κωνσταντινούπολη και του 10% στην Σμύρνη, μπορούμε πιο εύκολα να αναλύσουμε τις ψήφους του ΑΚΡ και του HDP.

Το ΑΚΡ από την πρώτη μέρα είχε ισχυρούς δεσμούς με τους Κούρδους.  Μέχρι σε αυτές τις εκλογές είχε καταφέρει να κοντράρει στα ίσια το HDP στις κουρδικές περιοχές. Με την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μάλιστα το ξεπέρασε σε κάποιες περιοχές. Μετά όμως από τα περιστατικά σε Κομπάνι, Ρομπόσκι, Ντολμάμπαχτσε και τις επιθέσεις που έγιναν προεκλογικά, οι Κούρδοι ψηφοφόροι αποχαιρέτισαν το ΑΚΡ ταχέως. Ένα άλλο εμπόδιο που είχε το ΑΚΡ ότι δεν μπόρεσε να συνάψει μια γέφυρα με αυτούς τους ψηφοφόρους. Και πάντως μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου που κατέστησαν το HDP αποκλειστική διεύθυνση των Κούρδων, αυτό έχει καταστεί ακόμη πιο αδύνατο.

 ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡ ;

Πλέον υπάρχει ένα ΑΚΡ που χάνει δύναμη παντού στην Τουρκία και δεν μπορεί να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Βλέποντας αυτή την φράση μπορεί κάποιος να πιστέψει πως τελείωσε η περίοδος του ΑΚΡ. Αλλά αυτό θα ήταν ένα πρόωρο και λανθασμένο σχόλιο. Οι ψήφοι που πήρε το ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές δεν τις έχει πάρει κανένα κόμμα μετά από το 1980. Ούτε καν τις πλησίασαν.

……………

Εφ. Μπιργκιούν 11/6/2015

Previous Article

ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΡΜΕΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Next Article

ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ GTGB

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!