Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Πρόεδρος της IHD : ¨Παιδιά που πέταξαν πέτρες καταδικάστηκαν σε 18 έτη φυλάκισης¨…

No Comments Share:

Πρόεδρος της IHD Τουρκντογάν: Αστυνομία, ΜΙΤ και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Όλοι όσοι κάνουν βασανιστήρια θα δικαστούν

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οζτούρκ Τουρκντογάν, μίλησε στην ιστοσελίδα Κρόνος : Αυτοί οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια κάνουν βασανιστήρια, όλοι (και να είσαι σίγουροι για αυτό) αργά ή γρήγορα θα δικαστούν. Αυτό να το ξέρουν καλά αυτοί οι αστυνομικοί, τα στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και οι οποιεσδήποτε άλλες παραστρατιωτικές δυνάμεις. Θα δικαστούν.

Στην Τουρκία μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα ο πρώτος φορέας που έρχεται στο μυαλό είναι η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD). Με τις αμέτρητες αναφορές για τα βασανιστήρια και την άσχημη συμπεριφορά και τα δελτία τύπου της, είναι στο επίκεντρο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Ο γενικός πρόεδρος Οζτούρκ Τουρκντογάν, είναι ένας υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων πού υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας, κατά την περίοδο της 12ης Σεπτεμβρίου, της JITEM κ.α. Με τον Τουρκντογάν συζητήσαμε την προφυλάκιση των 48 δικηγόρων μεταξύ των οποίων και ασκούμενοι, τα βασανιστήριο με τις γυμνές έρευνες που εφαρμόστηκε σε φοιτητές στο Ουσάκ, την κριτική του για την επίσκεψη του προέδρου του ΕΔΑΔ στην Τουρκία και πολλά άλλα θέματα. Σύμφωνα με τον Γενικό Πρόεδρο της IHD Οζτούρκ Τουρκντογάν, στην Τουρκία αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών ασκεί μία κηδεμονία πάνω στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όταν μιλήσαμε με τον Τουρκντογάν, μόλις ήταν στην επικαιρότητα οι δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά του προέδρου του συνταγματικού δικαστηρίου Ζουχτού Αρσλάν επειδή δεν του είχε αρέσει μία απόφαση.

…….

Ο Οζτουρκ σχολιάζοντας τις απόψεις που λένε πως η Τουρκία επέστρεψε στη δεκαετία του 90, υποστηρίζει πως στη δεκαετία του 90 υπήρχαν πιο ήπιες πλευρές σε σχέση με αυτή την περίοδο αλλά υπήρχαν και πιο σκληρές. Ο Τουρκντογάν επικρίνει ιδιαίτερα την εξουσία και τους υποστηρικτές της, που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν βασανιστήρια ,λέγοντας πως “Αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν βασανιστήρια προφανώς ζούνε σε μία χώρα διαφορετική από τη δική μας¨.

…….

Είχε έρθει ένα ξένο τηλεοπτικό κανάλι και κάναμε ρεπορτάζ στα πλαίσια των ερευνών για την κοινότητα Γκιουλέν και είχαμε πάει στο γραφείο ενός συναδέλφου δικηγόρου που είχε ενδιαφερθεί για αυτές τις έρευνες. Ο δικηγόρος μας είπε πως είχε απειληθεί από την αστυνομία. Εγώ του είπα πως πρέπει οπωσδήποτε να προσφύγει στην IHD και ότι αν το έκανε εμείς σίγουρα θα ενδιαφερόμασταν. Αλλά η απειλή εκείνη είχε τόσο μεγάλη επίδραση που δυστυχώς δεν προσέφυγε. Σε δικηγόρους που ενδιαφέρονται για άτομα που έχουν απαχθεί ή που έχουν πελάτες που δικάζονται με την κατηγορία της FETO, τους ρωτάνε “Γιατί έχεις τόσο πολλούς πελάτες από αυτούς;”. Εγώ όμως λέω : Πώς συλλάβατε 48 δικηγόρους ; Πώς τους συσχετίσατε με την οργάνωση των ανθρώπων που υπερασπίζονται ; Εγώ αυτά τα αποκαλώ τρέλα. Κλείστε το τότε και πείτε πώς στην Τουρκία δεν υπάρχει υπεράσπιση. Έτσι είναι και στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα. Εκείνοι σου διορίζουν τον δικηγόρο σου.

…..

Το ανώτατο όργανο των δικηγόρων, η Δικηγορική Ένωση παραμένει σιωπηλή σε αυτά. Διότι στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση. Το καθήκον σας όμως δεν είναι να στηρίζετε την κυβέρνηση, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγράφονται στους νομούς μας. Αν ο Πρόεδρος μιας Ένωσης αντί να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα υιοθετεί μία θέση για να πραγματοποιήσει τη δική του πολιτική ατζέντα, τότε πρέπει να παραιτηθεί. …… Ναι υπάρχει μία κηδεμονία του υπουργείου Εσωτερικών πάνω στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να εναντιωθεί σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και να πει “Μία στιγμή, τι κάνετε; “. Αλλά αυτή τη στιγμή οι θέσεις έχουν αλλάξει. Σχεδόν όλα γίνονται από τις αστυνομικές μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απλά παρακολουθεί. Οι εισαγγελείς μόλις τους φέρουν οι αστυνομικοί τον φάκελο, αμέσως ασκούν διώξεις. Δεν απέμεινε κάποιος μηχανισμός ενστάσεων. Σκοπός τους είναι ο πολίτης να μείνει ανυπεράσπιστος και να δημιουργηθεί σε βάρος του ένα κλίμα φόβου. Έτσι ο πολίτης θα σκεφτεί ως εξής : “Αυτοί όποιον θέλουν συλλαμβάνουν, όποιον θέλουν προφυλακίζουν και δικηγόρο να προσλάβω και εκείνον θα τον συλλάβουν. Οπότε εγώ θα κάτσω στο σπίτι μου δεν θα μιλάω και δεν θα φέρνω αντιρρήσεις. Θα κάθομαι σιωπηλά.”. Αυτό είναι δημιουργία του κλίματος φόβου. Κι όμως ποιος είναι ο σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Οι συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν για να γλιτώσει ο άνθρωπος από το φόβο και τη φτώχεια. Αν όμως σήμερα το κράτος της τουρκικής δημοκρατίας κάνει αυτά στον πολίτη του για να σκορπίσει φόβο, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

…..

Η επίσκεψη του προέδρου του ΕΔΑΔ είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Λόγω της παρούσης κατάστασης, η Τουρκία δεν είναι σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επάρκειας δημοκρατίας, σε θέση να μπορέσει να υποδεχθεί την επίσκεψη του προέδρου του ΕΔΑΔ. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. .

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διοικείται από ένα καθεστωτικό Σύνταγμα υπό τη διοίκηση ενός ατόμου.

…..

Τμήμα της συντηρητικής κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το βίωσε εμπειρικά αυτό. Το βίωσαν με πολύ πόνο. Με πρόφαση την κοινότητα Γκιουλέν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έγιναν θύματα. Υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Τότε είδαν το ποσό θανατηφόρο ήταν αυτό το σύστημα. Όταν όμως είχε πάρει την εξουσία το κόμμα ΑΚΡ τι έλεγαν ;

…..

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόμμα ΑΚΡ. Υπάρχει ένα σύστημα όπου το τουρκικό βαθύ κράτος έχει άμεση εξουσία. Γίνεται ότι λέει ο Ντεβλετ Μπαχτσελί. Γίνεται ότι λέει ο Ντογού Περιντσέκ.

…..

Ούτε στη δεκαετία του 90 δεν συνελάμβαναν τόσους πολλούς δικηγόρους. ….. Να δηλώσω ότι η εικόνα που βλέπω στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καθόλου καλή. Αν οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φορείς της δικαιοσύνης δηλαδή, αν δεν μπορούν να απονείμουν δικαιοσύνη τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απροστάτευτα. Όταν φορείς του κράτους που έχουν συσταθεί για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά, δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και παραμένουν θεατές σε πολλά θέματα, τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απροστάτευτα και ανυπεράσπιστα. Όταν οι οργανώσεις των πολιτών που έχουν συσταθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται συνεχώς υπό δικαστική πίεση και όταν κάθε κοινωνική αντιπολίτευση βρίσκεται υπό δικαστική πίεση, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε σε μία κατάσταση που δεν προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία πολύ θλιβερή κατάσταση. Και μάλιστα συνεχώς υπάρχουν χειροτερεύσεις προς τα πίσω.

…..

Τι θα πει δεν υπάρχουν βασανιστήρια ; Αν αυτό το λέει η εξουσία τότε πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό της. Διότι ας ρίξει μία ματιά στα στοιχεία που δημοσίευσε το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πώς το 2019 διεξήχθησαν 2767 έρευνες για αδικήματα βασανιστηρίων . Για 1376 αυτών κρίθηκε πώς δεν υπάρχει ανάγκη άσκησης δίωξης. Στις 933 ασκήθηκε δίωξη.

….

Αν λένε πως δεν υπάρχουν βασανιστήρια τότε ή αυτοί ζουν σε άλλο κόσμο ή εμείς ζούμε σε άλλο κόσμο. Αυτοί που είναι στην εξουσία έτσι αντιλαμβάνονται τα βασανιστήρια : Καταλαβαίνουν ως βασανιστήριο μόνο την απαγορευμένη μέθοδο ανάκρισης. Δηλαδή αν τον κλείνεις στη φυλακή, του κάνεις ηλεκτροσόκ και του λες να μιλήσει ή να υπογράψει μία κατάθεση. Σύμφωνα με τα μυαλά τους αυτό είναι μόνο το βασανιστήριο. Εμείς λοιπόν τους λέμε να ανοίξουν και να διαβάσουν το 1ο άρθρο της συνθήκης κατά των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών που υπέγραψε και η Τουρκία. Όλα τα είδη συμπεριφοράς όχι μόνο για να σας πάρουν κατάθεση αλλά και για να σας τρομάξουν, για να σας εκφοβίσουν και για να σας προκαλέσουν σύγχυση, είναι βασανιστήρια. Θυμάστε τις πλαστικές σφαίρες που ρίχτηκαν στην πλάτη του Βελί Σατσιλίκ; Αυτό είναι βασανιστήριο. Την μητέρα του την έσυραν στο έδαφος και αυτό είναι βασανιστήριο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για την παρέμβαση στις διαμαρτυρίες εντάσσονται στα βασανιστήρια. Ας έρθουμε λοιπόν στις φυλακές όπου εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να ξεγυμνώνετε τους πάντες για έρευνα. Η νομοθεσία επιτρέπει τέτοια έρευνα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις μεταφοράς ναρκωτικών ή ξυραφιών που βρίσκονται στα γεννητικά σας όργανα ή στον πρωκτό. Αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα τότε γίνεται αυτού του είδους η έρευνα. Δεν μπορεί έναν πολιτικό, ένα βουλευτή, δήμαρχο, δικαστή, εισαγγελέα ή δικηγόρο να τον πηγαίνετε στις φυλακές και να του λέτε “θα σε ξεγυμνώσω για έρευνα”. Καταρχήν θα κοιτάς ποια κατηγορία αντιμετωπίζει. Όταν εσύ επιβάλλεις γυμνή έρευνα για αδικήματα σκέψης, τότε αυτό είναι βασανιστήριο, πνευματικό βασανιστήριο.

……

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αντιτρομοκρατικό νόμο στην Τουρκία είναι η ασάφεια του όρου τρομοκρατία. Διεθνώς δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος προσδιορισμός της τρομοκρατίας. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας και σε εκείνες τις αποφάσεις αναγράφεται πότε μπορούν να ασκηθούν κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Και όλες συνδέονται άμεσα με άσκηση βίας. Καταρχήν πρέπει να γίνει ένας απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που προσφεύγουν και δεν προσφεύγουν στη βία. Στο δικό μας αντιτρομοκρατικό νόμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα μπορώ να πω υπάρχει το αντίθετο, αυτόν που δεν προσφεύγει στη βία τον τιμωρούν περισσότερο. Δείτε και μη γελάσετε αλήθεια είναι. Απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του 2008. Απόφαση για παιδί που είχε πετάξει πέτρα. Μεταξύ των ετών 2006 και 2010 αν δεν κάνω λάθος, 6.600 παιδιά Κούρδων δικάστηκαν στα δικαστήρια Ειδικής Δικαιοδοσίας δηλαδή στη συνέχεια των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των παιδιών αργότερα πήγαν και εντάχθηκαν στην οργάνωση. Εμείς από τότε το είχαμε πει στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ότι εσείς με αυτό που κάνετε τώρα μαυρίζετε τη ζωή αυτών των παιδιών. Στην Παλαιστίνη τα παιδιά που πετάνε πέτρα για εσάς είναι ήρωες αλλά εδώ τα παιδιά των Κούρδων που πετάνε πέτρες είναι τρομοκράτες. Τους είπαμε μία στιγμή σκεφτείτε πρόκειται για παιδιά, αυτά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στον πόλεμο.

…….

Δικάστηκαν ως μέλη παράνομης οργάνωσης για παραβίαση του νόμου περί συγκεντρώσεων για τις πέτρες και για αντίσταση κατά της αστυνομίας. Και υπήρξαν παιδιά που τιμωρήθηκαν σε 18 έτη φυλάκισης. Εκείνο το παιδί αν το είχαν συλλάβει αλλού με Καλάσνικοφ στο χέρι, θα τιμωρούνταν σε έξι έτη και τρεις μήνες, θα του δινόταν ελαφρυντικό επειδή ήταν παιδί και θα τιμωρούνταν τελικά με μία ποινή γύρω στα 5 έτη. Τα εκτρώματα στη δικαιοσύνη, στον αντιτρομοκρατικό νόμο και στην ασάφεια του όρου τρομοκρατία, είναι πολλά στην Τουρκία.

……

İHD Başkanı Türkdoğan: Polis, MİT, paramiliter güç; işkence yapanların hepsi yar-gı-la-na-cak-lar

Previous Article

Γάμος στην Τουρκία που κατέληξε σε ;…Βίντεο

Next Article

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταγίπ καταριέται (!) την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *