Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου το 2015 στη Συρία του Abdullah Bozkurt
19 Ιανουαρίου 2023
Αποκαλύφθηκε πως ο τζιχαντιστής που σκότωσε Ρώσο πιλότο υπηρετούσε το τουρκικό κράτος
Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ με τους άνδρες του στη Συρία.
Στοκχόλμη Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT σχεδίασε και εκτέλεσε τη βάναυση δολοφονία ενός Ρώσου πιλότου που επέζησε από την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2015, και ο δολοφόνος ήταν πράκτορας της MIT, σύμφωνα με μια αποκάλυψη που έγινε από πρώην Τούρκος αξιωματικό.
Ο Τούρκος εθνικιστής/ισλαμιστής μαχητής Αλπαρσλάν Τσελίκ , ο φερόμενος ως δολοφόνος ενός από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της MIT, δήλωσε ο πρώην στρατηγός Ενγκίν Μπουκέρ ο οποίος ζει τώρα στην Ευρώπη.
Ο Μπουκέρ σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter τον Ιανουάριο, ισχυρίστηκε πως ο Τσελίκ εργαζόταν ως διοικητής πεδίου και συντονιστής σε μια ομάδα τζιχαντιστών που βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της MIT στη βορειοδυτική πόλη Αζάζ της Συρίας, όταν ο Ρώσος πιλότος που έπεσε με αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο δολοφονήθηκε
«Ο άνθρωπος που μιλούσε δυνατά στο μεγάφωνο και έλεγε, «Δόξα στον Θεό, του ξεσκίσαμε το κεφάλι [του πιλότου]» ήταν ο Αλπαρσλάν Τσελίκ», είπε ο Μπουκέρ. Εκείνη την εποχή, ο Μπουκέρ εργαζόταν στο Ενοποιημένο Κέντρο Πληροφοριών στην Άγκυρα, το οποίο ιδρύθηκε για τον συντονισμό πληροφοριών μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων ως μέρος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. (ΙΣΙΣ). Το κέντρο ιδρύθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας Τουρκίας (ODC-T), το οποίο λειτουργεί ως μέρος του Οργανισμού Ασφάλειας των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Ο Μπουκέρ ήταν ανώτερος αξιωματικός σύνδεσμος στην τουρκική ομάδα. Ως μέρος της δουλειάς του, ο Μπουκέρ είχε επαφή τόσο με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) όσο και με την MIT. Επιβεβαίωσε ότι οι μυστικές επιχειρήσεις της MIT στη Συρία με τζιχαντιστικές ομάδες επιβλέπονταν από τον αναπληρωτή αρχηγό πληροφοριών Κεμάλ Εσκιντάν, πρώην στρατιωτικό που ήταν επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi) στην MIT από το 2014. Ο Εσκιντάν βοηθήθηκε από έναν άντρα που ο Μπούκερ τον γνώριχζε μόνο ως ¨Οκάν¨ που ήταν πρώην συνταγματάρχης του Σ.Ξ. και δεξί χέρι του Εσκιντάν. Ο Οκάν ήταν υπεύθυνος για όλες τις επιχειρήσεις πεδίου στη Συρία, δίνοντας λόγο μόνο στον Εσκιντάν και ο Τσελίκ εργαζόταν υπό τον Οκάν ως ένας από τους διοικητές των τζιχαντιστών στο έδαφος.
Ο Μπούκερ θυμήθηκε τη διάθεση στο γραφείο συντονισμού του ODC-T όταν ο Τσελίκ είπε στον Οκάν στο τηλέφωνο πώς εξελίχθηκε η δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ο Οκάν ήταν αισιόδοξος για αυτό που περιέγραψε ως σπουδαία δουλειά για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου και την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου. Ωστόσο, άλλοι στην αίθουσα ήταν αρκετά ανήσυχοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου περιστατικού και τις πιθανές επιπτώσεις για τον τουρκικό στρατό.
Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Τσελίκ στην MIT από τον Μπούκερ επιβεβαιώνει μια ηχογράφηση που διέρρευσε στο YouTube τον Ιούνιο του 2021 από τον δημοσιογράφο Αχμέτ Νεσίν που έδειχνε τον Τσέλικ να παραδέχεται ότι είχε εργαστεί για το τουρκικό κράτος όταν οργάνωσε την επίθεση στον καταρριφθέντα Ρώσο πιλότο και συμμετείχε. στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου μάχης Ταγματάρχη Ρουμιάντσεφ Σεργκέι Αλεξάντροβιτς.
Η ηχογράφηση, η οποία κατέγραψε μια συνομιλία μεταξύ του Τσελίκ και μιας Τουρκάλας που ονομαζόταν Ιλγκίν Σεντούρκ, στενού γνωστού, αποκάλυψε επίσης πώς η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τζιχαντιστές μαχητές όπως ο Τσελίκ για να τροφοδοτήσει τον συριακό εμφύλιο και τον προστάτευσε από νομικά προβλήματα στην Τουρκία όταν ήταν σε φυγή από το νόμο. Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο Τσελίκ δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για ό,τι είχε κάνει και φάνηκε να αποδέχτηκε τη φυλάκιση ως υποχρέωση προς το τουρκικό κράτος μετά την εντεινόμενη ρωσική πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, η φυλάκισή του ήταν σύντομη. Σήμερα, υπηρετεί ως σωματοφύλακας το Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Ο Τσελίκ εντάχθηκε στην ιδεολογία ülkücü (εθνικιστική/ιδεαλιστική) που προωθήθηκε από το ρατσιστικό MHP. Ο πατέρας του Ραμαζάν ήταν δήμαρχος του Κεμπάν για χρόνια αφού κέρδισε τις εκλογές με το MHP. Σε συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το 2014, ο πατέρας του είπε ότι ήταν περήφανος για τον γιο του και ότι και αυτός ήταν πρόθυμος να πάει στη Συρία για να πολεμήσει αν χρειαστεί.
Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ εμφανίζεται να ποζάρει μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος. Επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ήδη πίστευαν, ο Τσελίκ παραδέχτηκε στο τηλέφωνο ότι προστατεύονταν από εισαγγελείς στη Σμύρνη, με επικεφαλής τον τότε γενικό εισαγγελέα Οκάν Μπατό και τον εισαγγελέα του Γραφείου Αντιτρομοκρατικής και Οργανωμένου Εγκλήματος Μπερκάν Καράκαγια, οι οποίοι και οι δύο ήταν πιστοί του Προέδρου Ερντογάν και είχαν επιλεγεί για τη δουλειά. «Τα προβλήματά μου θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν με προστάτευαν», πρόσθεσε. «[Ο εισαγγελέας Karakaya] είναι ένας Τούρκος εθνικιστής που με προστάτεψε. Μου άρεσε πολύ. Καθίσαμε και κουβεντιάσαμε πολλές φορές. Με προστάτεψε», είπε ο Τσελίκ.
Στην πραγματικότητα, οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του Τσελίκ για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου απορρίφθηκαν γρήγορα από τον Καράκαγια, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ποινική δίωξη του Τσελίκ για τη δολοφονία. Μόνο όταν άρχισε να αυξάνεται η πίεση από τη Ρωσία στην τουρκική κυβέρνηση και η Μόσχα άρχισε να αποκαλύπτει τις συναλλαγές της οικογένειας του Προέδρου Ερντογάν με το ISIS στην παράνομη επιχείρηση διακίνησης πετρελαίου, ο Τσελίκ συνελήφθη ξανά με κατηγορίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Εκτός από τη νομική κάλυψη που παρείχαν οι εισαγγελείς, ο Τσελίκ και οι συνεργάτες του στο έγκλημα συμμετείχαν επίσης στενά με αξιωματούχους πληροφοριών, αστυνομικού τμήματος και κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη στη διεύθυνση ενός μεγάλου κυκλώματος εκβιασμού.
Όχι μόνο διακινούσαν μαχητές και όπλα στη Συρία, αλλά διεξήγαγαν επίσης δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος στη Σμύρνη και απείλησαν και εκβίαζαν επιχειρηματίες να εκβιάσουν χρήματα, να κατασχέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να καταλάβουν τις επιχειρήσεις τους. Η τηλεφωνική συνομιλία έδωσε ενδείξεις για το ποιος στην τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε σε σχέδια εκβιασμού επιχειρηματιών σε κακόβουλες διώξεις.
Ο Γκουρμπούζ Γιουξέλ ο τότε περιφερειακός επικεφαλής της MIT στη Σμύρνη, ο Κουντρέτ Ντικμέν, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας της Σμύρνης. και οι εισαγγελείς Μπάτο και Καρακαγιά ήταν οι αρχηγοί του εκβιασμού στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τον Τσελίκ και τον Σεντούρκ, ανώτερα πολιτικά στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώην αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουκχέτ Χοτάρ και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Ακμπαϊράκ, ήταν μέρος του σχεδίου εκβιασμού και παρείχαν πολιτική κάλυψη για αξιωματούχους και μαχητές στην επαρχία της Σμύρνης.
Η ποινική έρευνα για τον Τσελίκ εγκαταλείφθηκε αρχικά από τον εισαγγελέα της Σμύρνης Καράκαγια μετά από έρευνα ενάμιση μήνα τον Μάιο του 2016. Ο Καράκαγια ισχυρίστηκε ότι η έκθεση νεκροψίας του Ρώσου πιλότου έδειξε ότι εκτός από τέσσερα τραύματα από πυροβολισμούς, είχε και κατάγματα στο κρανίο του και ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα χτύπημα στη γυάλινη οροφή του πιλοτηρίου καθώς εκτινάχτηκε από το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε και μπορεί να τον οδήγησε στο θάνατό του. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το βίντεο έδειχνε ότι ο Τσελίκ έδινε οδηγίες στους άνδρες του να μην πυροβολούν αλλά μάλλον να πάρουν όμηρο τον πιλότο, αν και αργότερα εκείνος παραδέχτηκε ότι τους διέταξε να πυροβολήσουν και ήταν υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των ανδρών του ως διοικητής τους.
Το σκεπτικό του εισαγγελέα έρχεται σε αντίθεση με τις βιντεοσκοπήσεις που έδειχναν τις στιγμές που ο Τσέλικ και οι άνδρες του πυροβολούσαν τους πιλότους με αλεξίπτωτο. Σε ένα σχόλιο στον τουρκικό Τύπο αμέσως μετά το περιστατικό, παραδέχτηκε ότι αυτός και οι άνδρες του πυροβόλησαν τους πιλότους και ότι σκοτώθηκαν στον αέρα. Είπε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία και άλλους χορηγούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για τις συνέπειες, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ήταν απόδειξη ότι ο ίδιος και η πολιτοφυλακή του ήταν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις απειλές τους κατά των ρωσικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Ο εισαγγελέας Καράκαγια, φίλος του Τσελίκ, νόμιζε ότι είχε σώσει τον φίλο του από νομικά προβλήματα εγκαταλείποντας την έρευνα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Çelik κατάφερε να παραμείνει απαλλαγμένος από νομικά προβλήματα. Οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι ο Τσελίκ ήταν εγκληματίας και δεν έκαναν τίποτα. Πριν πάει στη Συρία, καταδικάστηκε για πλαστά χρήματα και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση. Δραπέτευσε από μια φυλακή στην επαρχία Νίγδης. Αν και ήταν καταδικασμένος και φυγάς, ο Τσελίκ ταξίδευε κατά βούληση στην Τουρκία, μετακινούμενος πέρα δώθε στα τουρκοσυριακά σύνορα. Έδωσε μάλιστα συνέντευξη σε εθνική εφημερίδα, καυχιόταν για τον αγώνα του στη Συρία εναντίον των Ρώσων και ζητώντας πιο εξελιγμένα όπλα, όπως αντιαεροπορικό πυροβολικό για τον αγώνα. Είπε ότι δεν φοβόταν τους Ρώσους. Ωστόσο, καθώς η πίεση της ρωσικής κυβέρνησης άρχισε να στηρίζεται στην κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει κάτι για τον Τσελίκ και την αποκάλυψη των πετρελαϊκών σχεδίων του ISIS που αφορούσαν την οικογένεια του Ερντογάν, τα πράγματα άλλαξαν για τον Τσελίκ.
Συνελήφθη από την αστυνομία με ανώνυμη πληροφορία στις 31 Μαρτίου 2016 μαζί με τους άνδρες του σε εστιατόριο με την κατηγορία της κατοχής παράνομων και χωρίς άδεια πυροβόλων όπλων. Η κράτηση έγινε ως απάντηση στην πίεση της ρωσικής κυβέρνησης στην κυβέρνηση Ερντογάν. Τον Ιούνιο του 2016 ο δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή του εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης του για παραβιάσεις πυροβόλων όπλων. Ωστόσο, παρέμεινε στη φυλακή με ξεχωριστές κατηγορίες. Καταδικάστηκε για παραβιάσεις πυροβόλων όπλων τον Μάιο του 2017 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Απελευθερωμένος ξανά από τη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2020, ο Τσελίκ συνεχίζει να υπηρετεί για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, αυτή τη φορά ως σωματοφύλακας του ακροδεξιού εθνικιστή ηγέτη.
nordicmonitor.com
1 Comment
Στην προκειμένη η ξεφτίλα δεν είναι των τούρκων. Τα μεγαλομανή κι ανασφαλή ζιζάνια των φιλοοθωμανικών λαών της σύγχρονης τούρκίας έχουν μια ζηλόφθονη και αναθεωρητική ατζέντα που ζητά την καταστροφή του κόσμου και ξαναΐδρυση του υπό τη δυναστεία των ‘τούρκων’, αυτό όμως το ξέρουμε ήδη.
Η ξεφτίλα είναι των ‘άλλων’ που το βλέπουν αυτό και το ανέχονται. Ρώσοι, Ευρωπαίοι, κοκακόληδες Αμερικάνοι και.. φυσικά.. εμείς. Κι όλα αυτά γιατί ψηφίσαμε βασιλιά τον Κώστο το 1920..