ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Δ.Α.Δ.

To ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία στην δίκη σχετικά με την εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ

Το ΕΔΑΔ επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία στην δίκη σχετικά με την εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ που την έκλεισαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ομόφωνα έκρινε πως τα τουρκικά δικαστήρια παραβίασαν το 10ο άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγγυάται την ελευθερία έκφρασης και καταδίκασε την Άγκυρα σε πρόστιμο.

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται πως τα πρόστιμα, η ανάκληση εκδόσεων, οι πρακτικές λογοκρισίας και οι διώξεις ¨άρχισαν συστηματικά και χωρίς να ελέγχεται το περιεχόμενο των κειμένων¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πολλές φορές τα τουρκικά δικαστήρια άσκησαν διώξεις για την δημοσίευση στην εφημερίδα δηλώσεων του ΠΚΚ στα έτη 2004-2006, πως το κράτος ως δικαιολογία για τις διώξεις πρόβαλλε την κρατική επιβίωση και την κρατική νόμιμη άμυνα, αλλά όπως αναφέρεται στις δηλώσεις που κοινοποιήθηκαν, στις αναλύσεις και τις ειδήσεις, δεν υπήρχε κάποια έκκληση σε βία ή μίσος.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι διώξεις σε βάρος της εφημερίδας Οζγκιούρ Γκιουντέμ υπήρξαν συστηματικές και αποφάσισε να πληρώσει η Τουρκία αποζημίωση στο μηνυτή και τότε ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αλή Γκιουρμπούζ.

……………

https://anfturkce.com/guncel/aIhm-Uelkede-Oezguer-guendem-davasinda-tuerkiye-yi-mahkum-etti-121829

13/3/2019

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email