¨Στην υπό κατοχή Γαλλία υπήρχε ελευθεροτυπία;¨

 

Ξένος ανταποκριτής  που μου πήρε συνέντευξη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ελευθεροτυπίας. Πάντα ρωτάνε ¨Υπάρχει σε εσάς ελευθεροτυπία;¨.  Και εγώ εκπλήσσομαι που ρωτάνε.  Αρχίζω να υποψιάζομαι μήπως δεν ξέρουν την κατάσταση στην Κύπρο.  Μήπως δεν ξέρουν πως επί 44 έτη είμαστε υπό κατοχή; Αν το ξέρουν τότε τι ρωτάνε;  Μα είναι δυνατόν υπό κατοχή να υπάρχει ελευθεροτυπία;  Μα είναι δυνατόν η πατρίδα να είναι  αιχμάλωτη και ο τύπος ελεύθερος; Στην περίοδο της κυβέρνησης Βισύ όταν η Γαλλία ήταν υπό κατοχή, υπήρχε ελευθεροτυπία;

Μπορούσε να γραφτεί άρθρο ενάντια στον Χίτλερ που μπήκε στο Παρίσι;  Πάντοτε οι εισβολείς λένε πως σώζουν τις χώρες που καταλαμβάνουν. Επιδιώκουν οι ντόπιοι να μην τους βλέπουν ως εισβολείς αλλά ως σωτήρες. Για αυτό και στήνουν μια κυβέρνηση από τους ντόπιους για να τους υπηρετεί . Μια κυβέρνηση μαριονέτα. Και ΄ΜΜΕ μαριονέτα. Δεν ακουμπάνε καθόλου αυτούς που δεν αντιστέκονται, προστατεύουν αυτούς που τους κολακεύουν και φιμώνουν αυτούς που σηκώνουν φωνή.

Ακριβώς έτσι είναι και η κατάσταση σε εμάς.

Στην βαθμολογία της ελευθεροτυπίας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπάρχουν 180 χώρες. Η Κύπρος σε ποια θέση βρίσκεται; Στην 25η. Η Ελλάδα στην 74η. Η Τουρκία στην 157 ! Εμείς εδώ σαν κατεχόμενα της Κύπρου, δηλαδή ως Βόρεια Κύπρος, είχαμε ξεχωριστή βαθμολογία, είμαστε στην 77η σειρά !  Πάλι καλά είμαστε, έτσι δεν είναι; 80 θέσεις μπροστά από τον εισβολέα μας ! Αλλά 52 θέσεις πίσω από την Κύπρο. Σύμφωνα με την βαθμολογία, αυτή είναι η διαφορά στην ελευθεροτυπία ανάμεσα στα δύο μισά του νησιού.  Αλλά το σημαντικό είναι η διαφορά μας με την Τουρκία. Αφού είμαστε 80 θέσεις μπροστά από την Τουρκία, άρα ο εισβολέας μας ακόμη δεν μπόρεσε να κάνει απόλυτα όσα ήθελε.

……………..

Σενέρ Λεβέντ

http://www.afrikagazetesi.net/Afrika-Arsiv/Ekim%202018/7%20Ekim%202018%20Pazar.pdf

Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα 7/10/2018

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email