ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Κοινό δελτίο τύπου των  αιρετών μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης

Εξετάσαμε το προεδρικό διάταγμα το οποίο στα πλαίσια της τροπολογίας καθιστά προαιρετικές τις δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτειών.

Βλέπουμε πως διαμέσου του εν λόγω διατάγματος γίνεται προσπάθεια  σχεδόν να αλυσοδεθούν οι μουφτείες, που αποτελούν την εγγύηση των θρησκευτικών ελευθεριών –που είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή έγγραφα- της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Γίνεται προσπάθεια  οι μουφτείες που αποτελούν ζωτικό φορέα της μειονότητας να τεθούν υπό τον έλεγχο διορισμένων κρατικών υπαλλήλων, ενώ  ο στόχος είναι να καταστούν οι μουφτείες συνηθισμένες κρατικές υπηρεσίες. Σαν μην έφτανε η αφαίρεση του δικαιώματος της μειονότητας για εκλογή του μουφτή, αυτή τη φορά εκκενώνουν τις  μουφτείες  λειτουργικά και υπηρεσιακά.

Μάλιστα απαγορεύεται στην μειονότητα να μιλά την  μητρική της γλώσσα  στις  μουφτείες. Η κατάσταση αυτή, συνιστά συνέχεια της συνεχιζόμενης από πολλά χρόνια έως τώρα πολιτικής άρνησης της ταυτότητας της μειονότητας μας.  Επιθυμούμε να τονίσουμε πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελεί παραβίαση των οικουμενικών μειονοτικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσια αυτό ανακοινώνουμε πως  απορρίπτουμε κατηγορηματικά  το αντίθετο στις απόψεις της κοινής γνώμης σχέδιο νόμου και δηλώνουμε πως το εν λόγω κείμενο δεν θα γίνει αποδεκτό από την μειονότητα.

http://milletgazetesi.gr/view.php?id=10937

7/9/2018

 

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email