ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΩΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Ο Eρντογάν έγραψε στους NYT : Δώσαμε χρόνο στις ΗΠΑ, θα αρχίσουμε να αναζητούμε νέους συμμάχους

11/08/2018 08:43

Η Τουρκία για πολλά χρόνια όποτε χρειάστηκε προσέτρεξε σε βοήθεια των ΗΠΑ. Στην Κορέα οι στρατιώτες μας πολέμησαν μαζί. Στην κορύφωση της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, η Τουρκία επιτρέποντας την εγκατάσταση πυραύλων Δίας στο έδαφος της, συνέβαλε  στις προσπάθειες ειρήνευσης των ΗΠΑ. Μετά από την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η Ουάσιγκτον περίμενε από τους φίλους μια συμμάχους να ανταποδώσουν σε αυτούς που είχαν κάνει εκείνο το κακό,  στείλαμε τις στρατιωτικές μας μονάδες στο Αφγανιστάν στην αποστολή του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν κατάλαβαν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού και δεν επέδειξαν σεβασμό.

Ο Ερντογάν έγραψε πως τα τελευταία χρόνια η εταιρική σχέση των δύο χωρών δοκιμάζεται και έγραψε ¨Δυστυχώς οι προσπάθειες μας για ανατροπή αυτής της επικίνδυνης τάσης, ήταν μάταιες. Εάν οι ΗΠΑ δεν αποδείξουν πως σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπο το έθνος μας, τότε η εταιρική μας σχέση μπαίνει σε κίνδυνο.

…………..

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τουρκικών αρχών, η Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησε 5.000 φορτηγά και 2.000 μεταφορικά αεροπλάνα  για να δώσει όπλα στις οργανώσεις PYD/YPG. Η κυβέρνηση μου επανειλημμένα κοινοποίησε την ανησυχία μας για την παροχή από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στους συμμάχους του ΠΚΚ στην Συρία, εκπαίδευσης και εξοπλισμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και εντέλει τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε Συρία , Ιράκ και Τουρκία κατά των πολιτών μας και των δυνάμεων ασφαλείας μας.

……………….

Πριν να είναι αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αφήσει στην άκρη την σκέψη πως οι σχέσεις μας μπορεί να είναι ασύμμετρες  και να αποδεχθεί πως η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Εάν δεν σταματήσουν αυτήν την συνήθεια της μονομέρειας και της ασέβειας θα αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους.

Erdoğan NYT’ye yazdı: ABD’ye zaman verdik, yeni müttefikler aramaya başlayacağız

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email