ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ: ΟΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ…

 

 

 

Η Τουρκία άρχισε έρευνα σχετικά με το πλοίο που κατέσχεσε η Ελλάδα

Η Τουρκία άρχισε έρευνα σχετικά με το πλοίο που κατέσχεσε το ελληνικό λιμενικό και το οποίο μετέφερε εκρηκτικά υλικά από την Τουρκία προς την Λιβύη.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης, τόνισε πως η άδεια που παραχώρησε η Τουρκία στο πλοίο αφορούσε μεταφορά φόρτου προς την Αιθιοπία και όχι προς την Λιβύη και πρόσθεσε πως η Άγκυρα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση που έγινε από την πρεσβεία στην Λιβύη, αναφέρεται πως μετά από τις ειδήσεις στον τύπο της Ελλάδας και της Λιβύης που ανέφεραν πως το υπό σημαία Τανζανίας πλοίο ¨Ανδρομέδα¨  φορτωμένο με εκρηκτικά από τα λιμάνια της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας που θα χρησιμοποιούνταν στην Λιβύη,, κατασχέθηκε στις 7/1/2018 στα ανοιχτά της Κρήτης, οι αρμόδιες τουρκικές αρχές άρχισαν την δέουσα έρευνα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το εν λόγω πλοίο, στις 23/11/2017 δήλωσε πως από το λιμάνι της Μερσίνας θα πήγαινε στο λιμάνι του Τζιμπουτί, ενώ έχει καταγραφεί στο λιμάνι της Μερσίνας πως ο ¨επικίνδυνος¨ φόρτος του πλοίου είναι 29 κοντέινερ βάρους 419.360 κιλών.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως από την εξέταση των εγγράφων εντοπίστηκε πως στο πλοίο ¨Υπήρχαν εκρηκτικά φιτίλια, ANFO, εκρηκτικό γαλάκτωμα power gel, καλώδια, καψούλια ηλεκτρικά και απλά και διάλυμα νιτρικού αμμωνίου που θα παραδίδονταν σε διάφορες εταιρίες στην Αιθιοπία και λήφθησαν οι δέουσες άδειες για την εξαγωγή αυτών των υλικών στην Αιθιοπία. Ενώ πριν από την Μερσίνα πέρασε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας όπου και φόρτωσε στατική δεξαμενή, πλατφόρμα βυτιοφόρου και την αντίστοιχη δεξαμενή για βυτιοφόρο που θα τα πήγαινε σε Υεμένη και Ομάν¨.

Η πρεσβεία τονίζει πως οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως η εξαγωγή έγινε δεόντως και ότι τα υλικά δεν ξεκίνησαν για να πάνε στην Λιβύη, προσθέτει πως το θέμα εξετάζεται λεπτομερώς και ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να τους κοινοποιήσουν επειγόντως κάθε έγγραφο που κατασχέθηκε στο πλοίο, καταθέσεις του πληρώματος και άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες .

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

¨Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Οι πληροφορίες που συλλέγονται και θα συλλεχθούν για το περιστατικό κοινοποιούνται στην Λιβύη και τον ΟΗΕ. Η Τουρκία σέβεται απόλυτα το εφαρμοζόμενο στην Λιβύη εμπάργκο όπλων και σε αυτό το θέμα συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ. Ενώ λοιπόν η στάση της Τουρκίας είναι φανερή και το εν λόγω περιστατικό είναι στο στάδιο της εξέτασης, καταδικάζουμε το ότι στην Λιβύη κάποιοι κύκλοι έκαναν αναληθείς και ανεύθυνες δηλώσεις στα σόσιαλ μίντια. Από την άλλη σύμφωνα με ειδήσεις που εμφανίστηκαν στον ελληνικό τύπο, το καράβι μετά από την αναχώρηση του από την Τουρκία, έχοντας πρώτη ρότα για Αιθιοπία , θέλησε να περάσει από το κανάλι του Σουέζ. Αλλά καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει τα κόμιστρα δεν μπήκε στο κανάλι.  Ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του πλοίου μη βρίσκοντας λιμάνι να ξεφορτώσει το φορτίο, θέλησε να αξιοποιήσει την πρόταση που του έγινε για την πόλη Μισράτα της Λιβύης. Αλλά η εταιρία-ιδιοκτήτης του φόρτου απέρριψε την πρόταση. Και ενώ υπήρχε αυτή η διένεξη ανάμεσα στον εφοπλιστή και την εταιρία ιδιοκτήτη του φόρτου, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας το κατέσχεσαν με την υποψία πως πήγαινε στην Λιβύη. Ακολούθως οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το πλοίο.

http://haber.sol.org.tr/toplum/turkiye-yunanistanin-alikoydugu-gemiyle-ilgili-inceleme-baslatti-224835

12/1/2017

Σχ: Δηλαδή τώρα ο πλοιοκτήτης και η Τουρκία θέλουν να πιστέψουμε το εξής: Το πλοίο φορτωμένο με αυτό το χρυσοπληρωμένο λόγω επικινδυνότητας φορτίο δεν είχε να πληρώσει τα κόμιστρα για να περάσει από το Σουέζ !!

Και ότι μετά εντελώς τυχαία σκέφτηκαν την Λιβύη….

Και δεν είναι το πρώτο εκ Τουρκίας πλοίο με πολεμικό υλικό που κατευθυνόταν στην Λιβύη που έχει κατάσχει η Ελλάδα…