ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Νετζάτ Αχμέτ μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, έκαναν σχόλια σχετικά με την επίσκεψη τους στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ ανέφερε πως συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσογλου, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου και με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων καθηγητή Αλή Ερμπας και ότι σε αυτές τις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις και τους ενημέρωσαν σχετικά μετά με την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας  δυτικής Θράκης.

Ο Σερήφ ανέφερε πως συναντήθηκαν και με τον αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων, κύριο Σαγίτ Γιουσούφ στον οποίο έθεσαν τα θέματα των δυτικοθρακιωτών φοιτητών.

Ο Σερήφ αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα τζαμί στην Αθήνα και στο ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτό που χτίζεται, δήλωσε: ¨Προσωπικά όταν ανοίξει το τζαμί το οποίο συνεχίζει να χτίζεται, εγώ θα τους συγχαρώ και θα πω “συγχαρητήρια”, αλλά μέχρι να το δω δεν είναι εύκολο να το πιστέψω”.

Ο Σερίφ ανέφερε πως στην πρωτεύουσα της Ελλάδας στην Αθήνα ήταν να ανοίξει ένα τζάμι τον Απρίλιο αλλά δεν άνοιξε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα αυτό στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σερίφ ανέφερε πως οι μουσουλμάνοι στην πρωτεύουσα Αθήνα προσπαθούν να καλύψουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε υπόγεια και σε ακατάλληλους χώρους και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα τζαμί στην Αθήνα.

Ο Σερίφ υπογράμμισε πως στην Αθήνα παλιά τζαμιά είναι κλειστά για λατρεία και εστίασε στο ότι ακόμα και μεστζιτ  και ανοιχτοί χώροι λατρείας που στήνονται από ιδρύματα και συλλόγους μουσουλμάνων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και αυτά κλείνονται. Ο Σεριφ δήλωσε : τα μεστζιτ αυτά τα κλείνουν για να μην είναι διαθέσιμα για συγκέντρωση και προσευχή στην κοινότητα. ”

Ο Σερίφ είπε πως αυτή τη στιγμή οι μουσουλμάνοι στη Θεσσαλονίκη κάνουν την προσευχή τους στην αυλή του συλλόγου τους και πρόσθεσε πως ” Όταν όμως φτάσει η εποχή του χειμώνα τι θα γίνει; Πλέον δεν μπορώ να ξέρω” .

 

Ο Σερίφ δήλωσε πως στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί περίπου 4000 μνημεία της οθωμανικής εποχής αλλά εξ αυτών πολύ λίγα έχουν παραμείνει όρθια. Ανέφερε πως η ΤΙΚΑ έχει επισκευάσει πολλά τέτοια οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια, αλλά η Ελλάδα δεν επιτρέπει στην ΤΙΚΑ τέτοιου είδους δραστηριότητες.

…………

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτογλου (Ένωση η οποία ιδρύθηκε το 1927 και της οποίας την πινακίδα κατέβασε το 1983 η Ελλάδα με τον ισχυρισμό πως δεν υπάρχουν Τούρκοι στην δυτικη Θράκη) ανέφερε πως η Ένωση έκτοτε συνεχίζει τον νομικό της αγώνα.

Ο Αχμέτογλου υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008 δικαίωσε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και είπε: ” Η απόφαση για το κλείσιμο της  ΤΕΞ είναι μια απόφαση η οποία δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις νόρμες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με αξίες όπως η δημοκρατία και η ισότητα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί συνδέεται με την ελευθερία της μειονότητας μας να ιδρύει συλλόγους αλλά και με την άρνηση της εθνικής μας ταυτότητας και του πολιτισμού μας.”

Ο Αχμέτογλου είπε πως η Ελλάδα παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ, συνεχίζει να ανθίσταται στο να ανοίξει και να αναγνωρίσει την ΤΕΞ.  Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα επί εννιά χρόνια προειδοποιείται συνεχώς από το ευρωπαϊκό συμβούλιο γι’ αυτό το θέμα.

Ο Αχμέτογλου υπενθύμισε πως όταν πριν από μικρό διάστημα ήρθε στην ελληνική βουλή μια τροπολογία που θα επέτρεπε τη βελτίωση της κατάστασης, μετά από αντιδράσεις των ακραίων εθνικιστών-ΑΝΕΛ και κάποιων ΜΜΕ  που αντιδρούσαν στην “αναγνώριση της ΤΕΞ”,   η τροπολογία αποσύρθηκε και επανήλθε 20 μέρες μετά, με την προσθήκη όμως άρθρων που αποτρέπουν την αναγνώριση της ΤΕΞ.

Ο Αχμέτογλου είπε πως ενώ συνεχιζόταν οι συζητήσεις γύρω από αυτόν το νόμο,  στο διαδίκτυο μια ομάδα ονομαζόμενη “Ομάδα Υψηλής αστυνόμευσης” δημοσίευσε φωτογραφίες και ονόματα διοικούντων της ένωσης στοχοποιώντας τους και συνέχισε λέγοντας: ¨Δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τα ονόματα τους, τους στοχοποιούν και συνεχώς δίνουν το μήνυμα ότι πάτε σε  αυτούς τους κυρίους και δώστε τους το μήνυμα που πρέπει. Σχετικά με αυτό το θέμα έχουμε προβεί σε νομικές κινήσεις.”

Ο Αχμέτογλου είπε πως έστω και με αυτόν τον άδικο νόμο θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και πρόσθεσε πως ¨Επί 34 έτη η ΤΕΞ δίνει αγώνα για το δίκαιο και την δημοκρατία¨.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Νετζάτ Αχμέτ ανέφερε πως και η δική τους πινακίδα κατέβηκε το 1983 όπως ακριβώς και της ΤΕΞ κι είπε πως ¨Μόλις τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο λανθασμένη και τρομακτική είναι η λέξη ¨Τούρκος¨ στην Ελλάδα¨.

Ο Αχμέτ είπε πως μέχρι το 1974 η λέξη ¨Τούρκος¨ χρησιμοποιούνταν ελεύθερα παντού στην Ελλάδα, αλλά ¨Μετά από την απόβαση στην Κύπρο το 1974, για κάποιο λόγο γίναμε κακοί για το ελληνικό κράτος¨.
Ο Αχμέτ είπε πως η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. για να φανεί καλή ακολουθεί μια πολιτική ρίχνοντας στάχτη στα μάτια και υποστήριξε πως παρά την τροπολογία η λέξη ¨Τούρκος¨ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό δίκαιο.

 

http://www.gundemgazetesi.com/haber/detay/3546

14/10/2017