ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ: ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΜΟΥΣΕΙΑ…

 

Ποτέ μέχρι τώρα τόσο σκληρή! Νέα ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ για την Τουρκία

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν μια νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους εν Τουρκία πολίτες τους όπως και για τους Αμερικανούς που σκέφτονται να έρθουν εδώ. Η προειδοποίηση είναι ιδιαίτερα σκληρή, περιέχει κατηγορίες και παραθέτει και απαγορευμένες περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους πολίτες του σχετικά με τα ταξίδια στην Τουρκία. Στην προειδοποίηση αναφέρεται η φράση ¨Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την συνεχιζόμενη απειλή των εν Τουρκία τρομοκρατικών οργανώσεων¨.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ  

Στο δελτίο αυτό αναφέρεται πως ¨Λόγω της συνεχιζόμενης τρομοκρατικής απειλής επιβλήθηκαν περιορισμοί στα ταξίδια προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης σε συγκεκριμένες περιοχές στα ΝΑ, ενώ περιορίστηκαν οι δραστηριότητες του προσωπικού και των οικογενειών τους σε Κωνσταντινούπολη και Άδανα¨.

¨ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 28/3¨

Στο δελτίο αναφέρεται πως η προειδοποίηση αυτή παίρνει την θέση της ανάλογης που είχε δημοσιευτεί στις 28/3  και αναφέρει πως ¨Συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες αυτόν τον καιρό, να εξετάσουν με προσοχή την ανάγκη τους για ταξίδια στην Τουρκία και να αποφύγουν να ταξιδέψουν στα ΝΑ¨.

Στην προειδοποίηση παρατίθενται οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων δύο ετών στην Τουρκία και τονίζεται ο κίνδυνος να γίνουν νέες επιθέσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Στο δελτίο καταγράφεται πως η αυξανόμενη στην χώρα αντιαμερικανική ρητορική, αποτελεί κίνητρο για δράσεις βίας σε βάρος Αμερικανών πολιτών, ενώ τονίζεται πως με την OHAL (Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης) οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε και οποτεδήποτε θελουν καθώς απέκτησαν ακόμη πιο ευρείες αρμοδιότητες.

Στην προειδοποίηση αυτή καταγράφεται πως Τούρκοι αρμόδιοι συνέλαβαν και Αμερικανούς πολίτες χωρίς να επιτρέπουν την συνάντηση τους με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους, ενώ χρησιμοποιείται η φράση ¨Κάποιοι πολίτες των ΗΠΑ που δεν συνελήφθησαν, είτε απελάθηκαν είτε τους απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν την Τουρκία, ενώ η πλειοψηφία αυτών που τους απαγορεύτηκε η έξοδος είναι ταυτόχρονα και Τούρκοι πολίτες¨.

Στο δελτίο αναφέρεται πως εντοπίστηκε πως παρατηρείται καθυστέρηση ή και απόρριψη πρόσβασης του προξενείου με τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν συλληφθεί ή προφυλακιστεί, ενώ καταγράφεται πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν έχουν πρόσβαση στους προφυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες που είναι ταυτόχρονα και Τούρκοι πολίτες.

¨ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ¨

Στο δελτίο συμβουλεύονται οι Αμερικανοί να μένουν μακριά από τα πλήθη, από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Αναφέρεται πως επιβλήθηκαν περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και στα ομαδικά ταξίδια του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των οικογενειών τους που μένουν ή επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, ενώ απαγορεύτηκε η επίσκεψη σε κάποια μέρη της Κωνσταντινούπολης χωρίς προτεραία έγκριση από το προξενείο. Τα μέρη αυτά αναφέρονται ως εξής:

–          Εμπορικά κέντρα, χώροι με πλήθη ανθρώπων, χώροι που συχνάζουν ξένοι όπως χώροι προσευχής, χώροι διασκέδασης, νυχτερινά κέντρα, χώροι άθλησης και πολιτισμού, χώροι με μεγάλο αριθμό πεζών, ιστορικοί χώροι και μνημεία, χώροι μεγάλων παζαριών, μουσεία και γενικά χώροι για τουρίστες στο σύνολο της Κωνσταντινούπολης.

Στην προειδοποίηση αναφέρεται πως συνεχίζεται ο όρος της άδειας από το προξενείο για επίσκεψη από το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης για επισκέψεις στους νομούς Χατάι, Κίλις, Γκαζιάντεπ, Σανλιούρφα, Σιρνάκ, Ντιγιαρμπακίρ, Βαν. Σίιρτ, Μους, Μάρντιν, Μπάτμαν, Μπίγκιολ, Τουντζελι, Χακκάρι, Μπίτλις και Ελάζιγκ. Καταγράφεται επίσης πως επήλθαν περιορισμοί στα ταξίδια του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στα Άδανα.

https://www.sondakika.com/haber/haber-bu-kadar-serti-yayinlanmamisti-abd-den-turkiye-10077335/

28/9/2017