Ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το τέμενος Βαγιαζήτ

Ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το τέμενος Βαγιαζήτ

58d24691d21ab

Η Τουρκία ζητά τη διερεύνηση για τα αίτια της πυρκαγιάς και δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει με όλα τα μέσα για τη αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητεί από τις ελληνικές αρχές τη διερεύνηση για τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χτες στο ιστορικό τέμενος του Σουλτάνου Μεχμέτ Τσελεμπί  (Βαγιαζήτ) στο Διδυμότειχο.

Στην ίδια ανακοίνωση εξεφράστηκε και η μεγάλη λύπη για την πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο οθωμανικό μνημείο.

Το τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420 από τον Σουλτάνο Μεχμέτ Τσελεμπί και ήταν το πρώτο οθωμανικό τέμενος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην ανακοίνωση που αναφέρεται ότι έχει μεγάλη σημασία η αποκατάσταση του τεμένους στην αρχική μορφή και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές, υπενθυμίζεται πως αντικατοπτρίζεται στα κοινά έγγραφα που υπεγράφησαν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η κοινή αποφασιστικότητα για την από κοινού διατήρηση της πολιτιστικής περιουσίας σε Τουρκία και Ελλάδα.

« Στο πλαίσιο της κοινής αποφασιστικότητας αυτής η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει με όλα τα μέσα για τη αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους Βαγιαζήτ, το οποίο αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

http://www.trt.net.tr/greek/tourkia/2017/03/23/anakoinose-tourkikou-upourgeiou-exoterikon-gia-to-temenos-bagiazet-697417

23/3/2017

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email