ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΠΑΣΙΚΑ

Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση: Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην απόσυρση του στρατού από την βάση Μπασίκα

irak-turkiye

Η κρατική ιρακινή τηλεόραση ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ Ελ Αμπάντι συμφώνησαν στην απόσυρση του τουρκικού στρατού από την βάση Μπασίκα στο β.Ιράκ.

Μετά από την συνάντηση Γιλντιρίμ-Αμπάντι, αναφέρεται πως η Τουρκία υποσχέθηκε να δείξει σεβασμό στην ¨κυριαρχία του Ιράκ¨ και επίσης στο ότι η μία χώρα δεν θα ανακατεύεται στα εσωτερικά της άλλης.

Η τηλεόραση δεν έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία.

Τι είχε συμβεί ;

Μετά από την τροπολογία για στρατιωτική επιχείρηση πέραν των συνόρων και την δήλωση Ερντoγάν πως ¨Κανένας δεν θα μπει στην Μοσούλη¨, είχε προκύψει ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Βαγδάτη.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ανακοίνωσε πως ετοιμαζόταν να ανακηρύξει ως ¨εισβολέα¨ την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την απόφαση της ιρακινής βουλής.

Μπαίνοντας ¨στο παιχνίδι¨ οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει πως ο τουρκικός στρατός δεν αποτελούσε μέρος της συμμαχίας και ότι ¨Ο τουρκικός στρατός δεν εισήλθε με άδεια και είναι παράνομος¨.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αμπάντι είχε δηλώσει πως ¨Φοβάμαι πως η περιπέτεια των Τούρκων θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο¨.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει τότε πως ¨Ότι και αν λέει η κυβέρνηση του Ιράκ, η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί θα συνεχιστεί¨.

……………..

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αργότερα είχε δηλώσει πως η βάση της Μπασίκα που αποτέλεσε την αιτία της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράκ, έχει καταστεί αχρείαστη.

Diken  7/1/2017