ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ KAΠΟΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Eξηγέρθησαν οι μειονοτικοί δάσκαλοι

bel

Μετά από την κρατική απόφαση για κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων, οι δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτές τις αποφάσεις. Δήλωσαν πως είναι ενάντιοι στο κλείσιμο των σχολείων και έθεσαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης των μαθητών που μεταφέρονται.

Οι σύλλογοι αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου και Ξάνθης στις 28 Σεπτεμβρίου ζητώντας να μην κλείσουν μειονοτικά σχολεία και να λυθούν τα προβλήματα της μεταφοράς στην εκπαίδευση, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας στην Κομοτηνή.

Στην διαμαρτυρία μετείχαν οι πρόεδροι των συλλόγων αποφοίτων της ΕΠΑΘ Σαλίχ Αχμέτ και Νουρεττίν Κιγιτζί μαζί με μέλη των Δ.Σ. , ο πρόεδρος της Ένωσης Κηδεμόνων Ερτζάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Καρά, ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζί, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά, εκπρόσωποι της τοπικής ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές και δάσκαλοι.

Οι δάσκαλοι στα πανό που κρατούσαν έθεταν θέματα όπως ¨Ζητάμε βελτίωση στην παιδεία¨ και ¨Όχι στο κλείσιμο σχολείων¨.

Η διαμαρτυρία άρχισε με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Σαλίχ Αχμέτ, της ανακοίνωσης που θα δινόταν στον Περιφερειακό Διευθυντή Παιδείας Κεραμάρη. Ο Αχμέτ ανέφερε πως δεν πρέπει να κλείσουν μειονοτικά σχολεία, πως έχουν διαφορετικό στάτους και ότι πρέπει να εκλείψουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην μεταφορά των μαθητών.

Ακολούθως η ανακοίνωση αυτή παραδόθηκε στον Διευθυντή Παιδείας Κεραμάρη.

Σχετικά με το θέμα οι Σαλίχ Αχμέτ και Μουσταφά Aλή Τσαβούς έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στον τύπο.

Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου Σαλίχ Αχμέτ :

Όταν στα μέσα του Ιουλίου ακούσαμε πως θα κλείσουν τα σχολεία μας που θα έπεφταν κάτω από τους 8 μαθητές, ήρθαμε εδώ και ρωτήσουμε τους αρμόδιους για το αληθές αυτού, τότε ήταν 27 Ιουλίου. Τότε αντιληφθήκαμε πως όντως είναι αληθές, πως υπάρχει μια τέτοια σκέψη, αλλά ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στο στάδιο της απόφασης.Μετά αρχίσαμε τον αγώνα μας και τοπικά και σε επίπεδο υπουργείου και θέταμε το θέμα σε κάθε επίπεδο.

Σήμερα ο αγώνας μας πήρε δύο διαφορετικές μορφές. Συγκεντρωθήκαμε για διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα θα δημοσιεύσουμε και ένα δελτίο τύπου.  Από τότε ακόμη ανακοινώσαμε πως είμαστε ενάντιοι στο κλείσιμο των σχολείων μας. Είπαμε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό. Παρόλα αυτά όμως είδαμε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε. Με λύπη μου λέω πως ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στο σύνολο της Δυτικής Θράκης υποχώρησαν στα 132.

Ζητάμε να μην κλείσουν τα σχολεία μας. Για ποιο λόγο ; Αυτό δεν το λέμε επειδή έτσι μας κατέβηκε στο κεφάλι μας.

1 – Δεν υπήρξε κάποια λύση στο πρόβλημα μειονοτικής εκπαίδευσης σχετικά με τα σχολεία που έκλεισαν έως τώρα. Για αυτό κρίνουμε ως άσκοπη την διαδικασία κλεισίματος των σχολείων. Τα παιδιά υποχρεώνονται να πάνε από ένα σχολείο με λίγα μαθήματα, πάλι σε ένα σχολείο με λίγα μαθήματα. Έτσι δεν υπάρχει κάποια συμβολή στην εκπαίδευση.

2 – Η μεταφορά των μαθητών δεν γίνεται ομαλά. Δεν γίνεται ούτε κατά τον προβλεπόμενο τρόπο, ενώ σε πολλές περιοχές και ειδικά στις ορεινές γίνεται με την συμβολή των κηδεμόνων των μαθητών. Ο κηδεμόνας υποχρεώνεται να μεταφέρει το παιδί του, κάτι που είναι σημαντικό για την πλευρά της ασφάλειας και αποτελεί παραβίαση των νόμων.

3 – Το στάτους των σχολείων. Τα μειονοτικά σχολεία έχουν ένα διαφορετικό στάτους. Έτσι για το κλείσιμο ενός μειονοτικού σχολείου, πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση σε τοπικό επίπεδο και να ληφθεί υπόψη η γνώμη του κόσμου της περιοχής και τουλάχιστον του συλλόγου γονέων.

Για αυτούς τους τρεις λόγους είμαστε ενάντιοι στο κλείσιμο των σχολείων μας.

……………………

d52db21c8b73dfa7443cd2f08e42db28_xl deb eylem

fot salih-cavus

http://rodopruzgari.com/item/6223-az%C4%B1nl%C4%B1k-%C3%B6%C4%9Fretmenler-ayakland%C4%B1.html

28/9/2016