ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ DEB

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

147264462446140

Με μεγάλη μας λύπη μαθαίνουμε ελήφθη απόφαση να κλείσουν  άλλα 8 μειονοτικά σχολεία στην Δυτική Θράκη.

Η πρακτική του συνεχούς κλεισίματος μειονοτικών δημοτικών σχολείων τα τελευταία χρόνια, είναι απολύτως απαράδεκτη. Όταν εν μέσω 6 αλλεπάλληλων αναβολών  συνεχίζεται στα δικαστήρια η εκδίκαση των προσφυγών που έγιναν πριν από δύο χρόνια για το κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων, η νομιμότητα των νέων αποφάσεων  για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων είναι αμφισβητήσιμη.   Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί προσδοκία μας να συζητηθούν το ταχύτερο στα διοικητικά δικαστήρια οι υποθέσεις ενάντια στο κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων.

Όταν  κατά παράβαση της νομοθεσίας για την μειονοτική εκπαίδευση (το ειδικό στάτους της οποίας έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λωζάννης, από διεθνείς νόμους και διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας)και κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα μειονοτικά σχολεία και το ειδικό στάτους τους,  κλείνουν σχολεία με διοικητικές αποφάσεις, αυτό είναι κάτι το τελείως λανθασμένο.  Παράλληλα με την διάψευση της προσδοκίας πως στα ενοποιημένα σχολεία θα παρέχεται ¨πιο ποιοτική εκπαίδευση¨, το σημαντικότερο είναι πως κλείνουν τα σχολεία μας , τι πλέον δυναμικές δομές στα χωριά μας. Παράλληλα με αυτό σε μια εποχή κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, το κόστος για την μεταφορά των μαθητών που πέφτει στους ώμους των οικογενειών, αποτελεί ένα νέο φορτίο.

Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης δεν αποδέχεται το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων στα χωριά. Ως κόμμα DEB σχετικά με το κλείσιμο 9 μειονοτικών σχολείων στην παραμονή του νέου εκπαιδευτικού έτους, ζητάμε  να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα και οι προσδοκίες των μειονοτικών φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας και η απόφαση να επανεξετασθεί.

Παράλληλα με αυτό,  ζητάμε να επανεξετασθεί το ¨Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων¨ που αποσκοπεί στην βελτίωση μόνο του ελληνόγλωσσου προγράμματος, να αρχίσει επειγόντως ένας διάλογος του υπουργείου  που θα αξιολογήσει το σύνολο της μειονοτικής εκπαίδευσης (τουρκικά και ελληνικά) και θα την βελτιώσει στην κατεύθυνση των αιτημάτων και προσδοκιών της μειονότητας και δίχως καθυστέρηση να γίνουν τα δέοντα βήματα

http://www.debpartisi.org/haberler.php?s=detay&id=4664

31/8/2016