ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Φάκελος για τα παιδιά από την Συρία από το Ρόιτερς : Τα βάζουν να δουλεύουν ¨μαύρα¨ και 15 ώρες την μέρα

11

Στην Τουρκία τα περισσότερα από τα παιδιά που είναι από την  Συρία, εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, επί πολλές ώρες και ¨μαύρα¨, ενώ το ποσοστό αυτών που συνεχίζουν το σχολείο είναι μόνο 15%.

13 παιδιά από την Συρία τα οποία εργάζονται σε εργαστήρια κλωστοϋφαντουργίας ή παπουτσιών και μίλησαν στο Ρόιτερς, φανέρωσαν πως δουλεύουν 6 μέρες την εβδομάδα και επί 15 ώρες την μέρα. Και όμως στην Τουρκία, απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 17 ετών να εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

¨Τα παιδιά από την Συρία εργάζονται μόνο για χρήματα¨

12

Τα παιδιά από την Συρία εργάζονται με μισθούς πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ιδιοκτήτης επιχείρησης που πληρώνει σ αυτά τα παιδιά περίπου 150 λίρες την εβδομάδα (σημ. μεταφρ : 50 ευρώ την εβδομάδα) δήλωσε πως ¨Στο παρελθόν εργαζόταν μόνο παιδιά από την Τουρκία αλλά πλέον εργάζονται μόνο Σύριοι. Τα Τουρκάκια εργαζόταν μόνο για να γίνουν τσιράκια, ενώ τα παιδιά από την Συρία εργάζονται μόνο για τα χρήματα¨.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως σχεδόν παντού στην Τουρκία τα παιδιά από την Συρία εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες και ότι λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο τους. Στην Τουρκία μόνο το 15% των παιδιών της Συρίας πάνε στο σχολείο.

¨Δεν έχουμε άλλη επιλογή¨

13

Ο Μαχμούτ Αβάλ που είναι ο πατέρας του 10 ετών Μουνά-ενός από αυτά τα παιδιά, δήλωσε πως ¨Ξέρουμε πως δεν περνάμε καλές μέρες, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, έτσι και αλλιώς είναι ανάγκη να συνηθίσουν σε αυτές τις συνθήκες¨.

¨Ενίοτε δεν πληρώνονται¨

14

Ο Τζουμά ένα άλλο παιδί από την Συρία δηλώνει πως ο ίδιος καθαρίζει τα παπούτσια και τα βάζει σε κουτιά κερδίζοντας έτσι 200 λίρες την εβδομάδα και προσθέτει πως ¨ Κατά τον καιρό που εργαζόμαστε ως το πρωί, το αφεντικό έρχεται κάνει πλάκα μαζί μας ή μας φέρνει σάντουιτς. Όταν υπάρχει κάποια παραγγελία που πρέπει να παραδοθεί γρήγορα, μας βάζει τις φωνές¨.

Ο 13 ετών Μουχάμετ λέει πως εργάζεται ¨μαύρα¨ για 180 λίρες την εβδομάδα και ότι ενίοτε το αφεντικό δεν τους πληρώνει.

Τα παιδιά από την Συρία εργάζονται ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στα οικονομικά της οικογένειας τους.

Στην Τουρκία υπάρχουν τρία εκατομμύρια παιδιά από την Συρία που είναι κάτω των 18 ετών.

15
……………..
http://www.diken.com.tr/reuterstan-suriyeli-cocuklar-dosyasi-gunde-15-saat-kayitdisi-calistiriliyorlar/
26/7/2016