ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

Για ποιο λόγο είναι εύθραυστη η τουρκική λίρα

turk-parasi-niye-kirilgan-31679-669x321

Η τουρκική λίρα μέσα σε ένα μήνα έχασε 5%της αξίας της έναντι του δολαρίου. Την ίδια περίοδο 5% της αξίας του έχασε και το ρωσικό ρούβλι. Είναι λοιπόν Ρωσία και Τουρκία στις ίδιες συνθήκες ; Όχι. ΗΠΑ και Ε.Ε. εφαρμόζουν εμπάργκο στην Ρωσία. Αλλά και η τουρκική λίρα πέφτει λες και υπάρχει εμπάργκο.

………………..

Για ποιο λόγο λοιπόν το τουρκικό νόμισμα καθίσταται εύθραυστο ; Γίνεται έτσι, διότι η μείωση στην ταχύτητα ανάπτυξης της Τουρκίας, αυξάνει τον βραχυπρόθεσμο εξωτερικό δανεισμό, κάτι που στριμώχνει τη χώρα.

Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη εμφανίζεται ενώπιον μας, η μεγάλη αύξηση την τελευταία περίοδο, του βραχυπρόθεσμου δανεισμού των κρατικών τραπεζών. Διότι οι κρατικές τράπεζες στους τελευταίους 15 μήνες αύξησαν κατά 52% τον βραχυπρόθεσμο εξωτερικό δανεισμό τους, από 12,5 δις $ στα 19 δις $. Τον κίνδυνο αυξάνει και το γεγονός πως αυτός ο βραχυπρόθεσμος εξωτερικός δανεισμός χρησιμοποιείται σε πολυτελείς δαπάνες όπως το παλάτι του ΑΚΡ και τα αεροσκάφη για τους πολιτικούς. Διότι αυτές οι πολυτελείς δαπάνες ήταν που βούλιαξαν το Οθωμανικό κράτος. Ο Αμπντουλμετζίντ είχε κλίση στην πολυτέλεια. Αντί να κατασκευάσει βιομηχανία κατασκεύασε το παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ. Αυτού του είδους οι αναποτελεσματικές επενδύσεις, εξανάγκασαν το Οθωμανικό κράτος να δανείζεται για να χρηματοδοτήσει το χρέος του. Στο τέλος με τον νόμο Μουχαρρέμ αυτοί που είχαν να παίρνουν χρήματα, έβαλαν χέρι στην περιουσία του Οθωμανικού κράτους. Αυτές λοιπόν οι πολυτελείς δαπάνες για το κτίριο του ΑΚΡ και τα αεροπλάνα, θυμίζουν στους οικονομικούς κύκλους αυτή την ιστορική αλήθεια και καθιστούν έτι πιο εύθραυστο το τουρκικό νόμισμα.

…………….

Εφ. Ταράφ 29/9/2014