ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Η Τουρκία αυταρχικοποιείται

turkiye-otoriterlesiyor-31830-669x321

Η Οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τονίζει πως η Τουρκία βαίνει προς αυταρχισμό. Στην σχετική αναφορά προτείνονται μεταρρυθμίσεις και ζητείται να τερματιστεί ο περιορισμός των δικαιωμάτων.

Η Οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δημοσίευσε αναφορά με τίτλο ¨Η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταρρυθμιστικές προτάσεις¨. Στην 38 σελίδων αναφορά εντύπωση προκαλεί ο αυξανόμενος αυταρχισμός.

Στην αναφορά καταγράφεται πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ έλαβαν ακραία μέτρα για να μειώσουν την ανωτερότητα των νόμων, για να ελέγξουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο και για να εκφοβίσουν αυτούς που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση, ενώ παρατίθενται και δεκάδες προτάσεις για μεταρρύθμιση. Την αναφορά κατάρτισε η εκπρόσωπος του HRW Τουρκίας Έμμα Σινκλέρ Γουέμπ, η οποία προειδοποιεί πως αν δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα η υπάρχουσα οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, που βρίσκεται στην αρχή της.

………..

Η αναφορά γράφει πως ¨ Φαίνεται πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου και οι υπουργοί των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, με την ισχύ που έχουν λόγω των απανωτών εκλογικών τους νικών, έφτασαν να πιστεύουν αυτή η ισχύς προηγείται των νόμων¨. Καταγράφει επίσης πως ¨Η Τουρκική κυβέρνηση έχει μεγάλο μητρώο όσον αφορά τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, όπως και των ελευθεριών σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των συγκεντρώσεων¨, ενώ παραθέτει το φορολογικό σφιγκτήρα κατά της εφημερίδας Ταράφ, τις ποινικές δίκες σε βάρος των αρθρογράφων της και τις απειλές του Ερντογάν κατά της αρθρογράφου μας Αμπερίν Ζαμάν.

Η αναφορά ζητά να εκπέσουν οι δίκες σχετικά με το πάρκο Γκεζί και της ομάδας Τσαρσί που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος, να ακυρωθούν οι νόμοι που φέρνουν λογοκρισία στο διαδίκτυο, να τερματισθούν οι διακρίσεις σε βάρος των Αλεβιτών και οι δίκες σε βάρος δημοσιογράφων και αν ακυρωθεί ο νόμος που δίνει ασυλία στην ΜΙΤ.

……………….

……………….

Αντνάν Κεσκίν

 Εφ. Ταράφ 30/9/2014