ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΑΝ ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

Στην βουλή οι ισχυρισμοί σκάνδαλο περί στήριξης της ΙΚΙΛ

skandal-isid-iddialari-mecliste-31017-669x321

Στην βουλή τέθηκαν οι ειδήσεις πως φορείς που στηρίζονταν από στο Κόσσοβο από το υπαγόμενο στην πρωθυπουργία ΤΙΚΑ, έκλεισαν λόγω στήριξης που παρείχαν στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα. Ο βουλευτής του CHP Ντιμπέκ με ερώτηση του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κουρτουλμούς ρωτά ¨Ποιοι είναι οι φορείς-σύλλογοι που ενισχύονται στο Κόσσοβο από το ΤΙΚΑ και από το ίδρυμα Γιουνούς Εμρέ ; Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο σύλλογος ΑΚΕΑ που τον έκλεισαν λόγω στήριξης που παρείχε στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα ;¨.

Η επερώτηση που κατέθεσε στην προεδρία της βουλής, ο βουλευτής Ανδριανούπολης του CHP Τουργκούτ Ντιμπέκ και με την οποία ζητά απάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κουρτουλμούς , έχει ως εξής :

¨Σύμφωνα με ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, σύλλογοι οι οποίοι ενισχύονταν από το Πρακτορείο Τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω συνεργασίας που παρείχαν στις οργανώσεις ΙΚΙΛ και Ελ Νούσρα. Η αστυνομία του Κοσσόβου πριν από λίγες μέρες στα πλαίσια επιχείρησης κατά εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων, συνέλαβε 30 ιμάμηδες που φέρεται να έστελναν μαχητές για τη τζιχάντ σε Συρία και Ιράκ. Εξ αυτών οι περισσότεροι προφυλακίστηκαν. Επίσης έκλεισαν 16 σύλλογοι και ιδρύματα επειδή ενίσχυαν στοιχεί των οργανώσεων ΙΚΙΛ, Ελ Νούσρα και Αλ Κάιντα. Μεταξύ αυτών που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία για ενίσχυση της ΙΚΙΛ και της Ελ Νούσρα, είναι και ένα άτομο-κλειδί, ο ιμάμης Σεφτσέτ Κράνιτς του τζαμιού Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή που βρίσκεται στην Πρίστινα και το οποίο το είχε επισκευάσει η ΤΙΚΑ.

Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν και άλλοι ιμάμηδες που υπηρετούσαν σε τζαμιά που επισκεύασε η ΤΙΚΑ. Ο μεγαλύτερος σύλλογος που έκλεισε είναι ο Association for Culture, Education and School (AKEA) για τον οποίο μάλιστα είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και ο νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Ιλίρ Γκάσι που είναι το σημαντικό όνομα του ΑΚΕΑ είχε δηλώσει στις 16/8/2012 πως «Ασκούμε τις κοινές μας δραστηριότητες κυρίως με τους φορείς ΤΙΚΑ και ΙΗΗ. Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με το ΤΙΚΑ στις πολιτιστικές δραστηριότητες και με το ΙΗΗ στις ανθρωπιστικές. Μεταξύ αυτών που ευρισκόμενοι στο Κόσσοβο για επίσημες επαφές επισκέφτηκαν τον σύλλογο μας και είχαμε την τιμή να συναντηθούμε, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο υπουργός Εξωτερικών της T.C. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μουσταφά Οζέλ, ο Μουσταφά Ισλάμογλου, ο Αμπντουλλάχ Γιλντίζ και μεγάλος αριθμός από επιστήμονες, δημοσιογράφους και διοικήσεις δήμων». Το επίσημο κρατικό ίδρυμα της Τουρκίας το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ στην ιστοσελίδα του περιγράφει ξεκάθαρα τις σχέσεις του με τον σύλλογο ΑΚΕΑ. Επίσης μεταξύ των άλλων 16 ιδρυμάτων και συλλόγων υπάρχει και το Ίδρυμα Κωνσταντινούπολης¨.

Εφ. Ταράφ 25/9/2014

 Σχ : Η αστυνομία του Κοσσόβου δηλαδή έκλεισε φορείς που έστελναν μαχητές στους κατσαπλιάδες ισλαμιστές. Και μεταξύ αυτών ήταν και σύλλογοι που ενισχύονταν από την Τουρκία. Και κάτω από την επιφάνεια της ¨πολιτιστικής δράσης¨ έκαναν άλλα…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone