ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ¨ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ¨

Απαγόρευση για τον Σύλλογο Νομικών Κουρδιστάν και έρευνα σε βάρος των μελών

yasak2_0 (1)

Δεν επετράπη η ίδρυση του Συλλόγου Νομικών Κουρδιστάν λόγω της ύπαρξης του όρου ¨Κουρδιστάν¨. Σε βάρος των διοικούντων του συλλόγου ασκήθηκε δίωξη για ¨παράβαση του νόμου περί συλλόγων¨.

………………

Και ενώ η ίδρυση του συλλόγου εμποδίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών διότι κρίθηκε ως ¨αντισυνταγματική¨, στους δικηγόρους-μέλη αυτού του συλλόγου ασκήθηκε δίωξη για ¨παράβαση του νόμου περί συλλόγων¨.

Ομάδα δικηγόρων του δικηγορικού συλλόγου Ντιγιαρμπακίρ, στις 2 Ιουλίου υπέβαλαν στην Διεύθυνση Συλλόγων της Νομαρχίας Ντιγιαρμπακίρ αίτηση για ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία Σύλλογος Νομικών Κουρδιστάν. Η νομαρχία εξέτασε το καταστατικό και έστειλε προειδοποιητική επιστολή στους διοικούντες τον σύλλογο, λόγω των όρων ¨Κουρδιστάν και ¨Συμπροεδρία¨ που υπήρχαν στο καταστατικό. Καθώς οι διοικούντες τον σύλλογο δεν απάντησαν , η νομαρχία ζήτησε την άποψη του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο μετά από έρευνα που έκανε απάντησε γραπτά προς την νομαρχία.

¨Δεν θα αλλάξουμε το όνομα του συλλόγου¨

Στο έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται πως ο όρος ¨Κουρδιστάν¨ που αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του καταστατικού του συλλόγου συνιστά παραβίαση της 1η; και 5ης παραγράφου του συντάγματος, όπως και των άρθρων 3,5 και 14. Επίσης αναφέρεται πως ο όρος ¨συμπροεδρία¨ που αναφέρεται στο άρθρο 23 του καταστατικού που έχει τίτλο ¨προεδρία¨, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 4721 του Τουρκικού Αστικού Κώδικα και του υπ. αρ. 5253 νόμου περί συλλόγων, καθώς δεν προβλέπεται η ίδρυση ενός τέτοιου σχήματος.

Επίσης η Διεύθυνση Συλλόγων Ντιγιαρμπακίρ καθώς δεν πήρε καμιά απάντηση στο έγγραφο που έστειλε ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό, προέβη σε μήνυση σε βάρος τους που υποβλήθηκε στην εισαγγελία Ντιγιαρμπακίρ. Διοικούντες του συλλόγου ανέφεραν πως δεν έπραξαν κάτι το παράνομο, και ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν την επωνυμία και την λειτουργία του συλλόγου τους.

Haber.sol.org 12/9/2014