ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΧΜΕΤ ΕΜΙΝ ΑΓΓΑ

Ο Μεχμέτ Εμίν Αγγά στην 8η επέτειο του θανάτου του, τιμήθηκε με τελετή

aga 1

Ο Μεχμέτ Εμίν Αγγά στην 8η επέτειο του θανάτου του, τιμήθηκε με τελετή που οργανώθηκε στην Ξάνθη

Στην τελετή που έγινε στο νεκροταφείο του Ασαγίμαχαλέ στην Ξάνθη, μετείχαν οι υποπρόξενοι Αλπέρ Ατάκ και Ιρφάν Τσετίν, ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και ηγέτες της μειονότητας.

Στην τελετή στην οποία παραβρέθηκαν πολλά μέλη της τουρκικής μειονότητας και Ξανθιώτες θρησκευτικοί λειτουργοί, μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, έγιναν ομιλίες σχετικά με τους αγώνες που έδωσε στην ζωή του ο Μεχμέτ Εμίν Αγγά και ακολούθως αναγνώσθηκε Κοράνιο.

Στην ομιλία που έκανε ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε είπε πως ¨ Ο μουφτής Αγγά με την συμπονετική και αγωνιστική του συμπεριφορά που αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους υπήρξε ένας ηγέτης υπόδειγμα εντός της τουρκικής μειονότητας¨.

Όταν η Αθήνα προέβη σε διορισμό μουφτή, λόγω του ότι λόγω θανάτου είχε εκκενωθεί η θέση του μουφτή Ξάνθης, ο τουρκομουσουλμανικός λαός της Ξάνθης εξέλεξε τον Αύγουστο του 1990 τον Αγγά, ο οποίος πολλές φορές δικάστηκε με την κατηγορία της ¨αντιποίησης αρχής¨ και δέχτηκε επιθέσεις από φανατικές ομάδες. Ο μουφτής Αγγά καταδικασθείς αρκετές φορές έμεινε 6 μήνες στην φυλακή της Λάρισας. Αφέθηκε ελεύθερος λόγω προβλημάτων υγειάς και αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για την επίλυση του θέματος των μουφτειών.

aga 2

aga 3

Εφ. Μπιρλίκ 9/9/2014