ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ

Βρήκε τον Ινονού ; Εντάξει !

image

Σε κάθε ευκαιρία μιλά για “νέα Τουρκία”. Ο “νέος” πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγιπ Ερντογάν στην αποχαιρετιστήρια του ομιλία, περιγράφει στα μέλη του κόμματος του το πως θα είναι αυτή η “νέα” Τουρκία. Δίνει σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πως θα είναι η διακυβέρνηση της.

” Εγώ δεν γνωρίζω απο κανόνες κ.λ.π. Εμείς θα συστήσουμε τους κανόνες της νέας Τουρκίας. Και εντός αυτών των κανόνων υπάρχουν οι στόχοι του 2023 και του 2053.
Εγώ δεν λέω πως πάω στην προεδρία και το κόμμα ας γίνει ότι θέλει.
Μην νομίζετε πως όταν παω στην προεδρία, το κόμμα θα μείνει δίχως στήριξη. Θα παρατηρώ τις εργασίες σας, την πειθαρχία σας και την απόδοση σας. Τα μάτια μου θα είναι πάνω σας. Η ενότητα μας θα συνεχιστεί. Διασπάσεις και διαιρέσεις δεν τίθενται. Έστω και αν σωματικά δεν θα είμαι εδώ, το πνεύμα μου θα βρίσκεται εδώ. ”

Αυτά που δηλώνει ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρα. Μιλά σαν ηγέτης μιας χώρας που προσφατα ιδρύθηκε. Βγαίνει και λέει πως πάλι εγώ θα κυβερνάω το κόμμα.
Όσο όμως και αν ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας Ερντογάν κάνει λόγο για ¨νέα¨ , στην πραγματικότητα αυτά που λέει παραπέμπουν πολύ πίσω. Στα καθεστωτικά χρόνια. Θυμίζει τον “κεμαλικό δεσποτισμό” ενάντια στον οποιό ο λαός αγωνίστηκε και προσπαθεί να σωθεί 80 χρόνια τώρα.

Ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας θα νευριάσει με αυτά μου τα γραφτά. Οι “εκτελεστές” του θα αρχίσουν πάλι τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες.

Αδιαφορώντας για αυτά, ας εξηγήσω εν συντομία τι θέλω να πω, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες.

Δείτε τις τεράστιες φωτογραφίες σε δρόμους και οδούς. Κάθε τόσο αφίσες του Ερντογάν. Συνθήματα γραμμένα για ¨Ισχυρή βούληση¨ με μεγάλα γράμματα. Αυτοκόλλητα “RT Erdoğan” στο πισω μέρος αυτοκινήτων και υπογραφή. Όλα θυμιζουν εποχή μονοκομματική και εικόνες που έχουμε δει στην “παλιά” Τουρκία. Επιθυμία για ενός ανδρός αρχή και για έναν δεύτερο Ατατούρκ.

Παρόμοια αρρώστεια είδαμε και στο ΠΚΚ και στους ηγέτες του, που για χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο εγκατεστημένο σύστημα. Προσεγγίσεις και δηλώσεις που έχουν ως παράδειγμα την παλιά Τουρκία είναι ακόμη στην μνήμη μας. Δηλώσεις από τις Εμινέ Αϊνά και Αϊσέλ Τουγλούκ που ιεροποιούν το καθεστώς. Στην πραγματικότητα το ΠΚΚ έχει τον κεμαλισμό ως παράδειγμα. Η εξομοίωση με τα παλιά μπορεί να λεχθεί και ως αγάπη για τον δήμιο. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες, όλα υπάρχουν στα αρχεία.

Σήμερα βλέποντας τους δρόμους,τις λεωφόρους και τα πεπραγμένα του Ερντογάν και του κόμματος του την τελευταία δεκαετία, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο που ήταν και που κατέληξε. Η Τουρκία και μαζί της και εγώ είχαμε ψηφίσει το ΑΚΡ για να περατώσει την στρατιωτική κηδεμονία. Και το κόμμα αυτό αγωνιζόμενο ενάντια στην κηδεμονία, βρέθηκε στα χέρια τους. Απλά και μόνο βλέποντας κανείς τους αντιδημοκρατικούς νόμους που περνάν από την βουλή, αντιλαμβάνεται σε τίνων τα χέρια έχει περάσει το κόμμα.

Απέναντι μας έχουμε έναν ηγέτη που υπερασπίζεται το “κόμμα-κράτος” που καταπατά την δημοκρατία και τους νόμους. Και όπως ο ¨ κεμαλικός δεσποτισμός¨, τα εγκλήματα του επιχειρεί να τα δικαιολογήσει με τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας.
………
Μεχμέτ Μπαρανσού
Εφ. Ταράφ 18/8/2014

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone