ΦΥΤΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

To κουρμπάνι του Αλή Μπαμπά αναβιώθηκε !

image

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/8/2014) στο χωριό Άνω Καμπή του δήμου Αρριανών-νομού Ροδόπης, το κουρμπάνι του Αλή Μπαμπά που γίνεται 700 χρόνια τώρα.

Στην εκδήλωση στην Άνω Καμπή μετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο δημοτικος σύμβουλος του δήμου Αρριανών Αχμέτ Κασάπ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κέχρου Αλή Χασεκί, ο πρόεδρος του ιδρύματος διαφύλλαξης του τεκέ της Ρούσας Αχμέτ Καραχουσείν και πολλοί ομογενείς απο την περιοχή και τα γύρω χωριά.

Ο βουλευτής Αίχάν Καραγιουσούφ ανέφερε πως ειλναι ανάγκη ο πολιτισμός να συνεχιστεί δίχως να χαλάσει και να αφομοιωθεί.
Ο κόσμος της περιοχής στην εκδήλωση έιχε την ευκαιρία να συνομιλησει ο ένας με τον άλλο, ενω το μεσημέρι προσφέρθηκε το γνωστό φαγητο μπακιρλαμά. Στο μεταξύ υπηρξε και η δυνατότητα για αλισβερίσι στο παζάρι που διοργανώθηκε.

Άξιο θαυμασμού είναι το ότι ο κόσμος της Καμπής παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να διατηρεί αυτή την παράδοση. Χρήζουν συγχαρητηρίων οι νέοι της περιοχής οι οποίοι εργάζονται με ολες τους τις δυνάμεις για να μεταδώσουν αυτή την ωραία παράδοση του κουρμπανιού στις επόμενες γεννιές.

Ποιός ήταν ο Αλή Μπαμπά ;

Ο Αλή Μπαμπά ήταν μια προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση του τουρκισμού και του Ισλάμ στην Ρούμελη και στην Δυτική Θράκη. Συμμετείχε μαζι με τον Γκαζί Σουλεϊμάν Πασά και τα 40 παληκάρια στην κατάκτηση της περιοχής. Τα διάσημα αυτά άτομα που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν από τους Οθωμανούς, στήνοντας καλές σχέσεις με τον κόσμο της περιοχής συνέβαλαν στην κατάκτηση της περιοχής. Ταυτόχρονα ο Αλή Μπαμπά ήταν μια ηρωική προσωπικότητα. Είχε αποκρούσει επιθέσεις που έγιναν σε ανθρώπους της περιοχής και τους είχε διασφαλίσει μια καλή ζωή. Για αυτο το λόγο στην ταφόπλακα του υπάρχει και το σπαθι, ενώ η κατεύθυνση είναι προς τα δυτικά. Αυτό θεωρείται πως αποτελεί μια απόδειξη για το ότι η κατεύθυνση των Οθωμανών ήταν πάντα προς τα δυτικά.

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί  17/8/2014