ΑΤΕΡΜΟΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΟ

Σε 19 χρόνια μέσα ούτε μια διαδικασία δεν κινήθηκε για τον Οτζάκ

cmt_anneleri_03

Στην έρευνα που άρχισε η εισαγγελία του Μπεϊκόζ σχετικά με την σύλληψη και εξαφάνιση πριν από 19 χρόνια του Χασάν Οτζάκ, δεν κίνησε καμία διαδικασία. Οι καταγγελλόμενοι αστυνομικοί δεν κλήθηκαν καν να καταθέσουν ούτε με την ιδιότητα του μάρτυρα της υπόθεσης. Όλες οι σε βάρος των αστυνομικών μηνύσεις παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα, ενώ προβάλει πια ο κίνδυνος της παραγραφής του αδικήματος το 2015.

Η δικηγόρος Γκιουλσερέν Γιολερί ανέφερε πως αν στα πλαίσια του Τ.Π.Κ. το αδίκημα αναγνωριστεί ως ¨έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨, τότε δεν θα παραγραφεί.

Το άψυχο σώμα του κομμουνιστή επαναστάτη Χασάν Οτζάκ βρέθηκε στις 26/3/1995 σε δασική περιοχή του Μπεϊκόζ και στον σχετικό φάκελο η στρατοχωροφυλακή κατέγραψε πως ¨του είχαν γίνει βασανιστήρια¨.

Στον φάκελο αυτό η στρατοχωροφυλακή ανέφερε πως ¨Έφερε κοψίματα στο πρόσωπο, ίχνη πνιγμού από σκοινί στον λαιμό και μώλωπες σε χέρια, πόδια και στήθος¨. Σύμφωνα με τα ίχνη που έφερε το σώμα, πιθανολογείται πως αφού τον βασάνισαν, τον πέταξαν από ένα ψηλό σημείο και κατρακύλησε. Όταν βρέθηκε δεν φορούσε παπούτσια.

………………….

O Oτζάκ από τον οποίο δεν υπήρχε κάποιο νέο μετά από τις 21/3, άρχισε να αναζητείται από την οικογένεια του στις 23/3. Αρχικά ρώτησαν στην αστυνομία και στα νοσοκομεία. Στις 25/3 προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας (DGM) Κωνσταντινούπολης. Η απάντηση που ήρθε ήταν γνώριμη : ¨Δεν έχει συλληφθεί¨. Η οικογένεια στις 27/3 προσέφυγε στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙΗD) και στις 28/3 η Αισέλ Οτζάκ αποκάλυψε πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί του αδερφού της Οτζάκ είχαν ερευνηθεί από την αστυνομία. Στις 28/3 προσέφυγαν πάλι στην εισαγγελία του DGM κάνοντας καταγγελία για εξαφάνιση.

H οικογένεια του Χασάν Οτζάκ από την μια έκανε προσπάθειες μέσα από τα επίσημα κανάλια και από την άλλη άρχισε ένα μακρύ αγώνα για την διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, αγώνας που άρχισε με ανακοίνωση τύπου που οργάνωσε η IHD στις 30 Μαρτίου. Στις 2 Απριλίου μέλη και φίλοι της οικογένειας Οτζάκ έκαναν απεργία πείνας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : ΕΓΩ ΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΣΑΝ  ΟΤΖΑΚ

Στις 4 Απριλίου υποβλήθηκε αίτημα ενημέρωσης προς την νομαρχία Κωνσταντινούπολης. Την μέρα εκείνη η αστυνομία επιτέθηκε στην διαμαρτυρία που γινόταν μπροστά στην νομαρχία και συνέλαβε την Μασιντέ Οτζάκ-αδερφή του Οτζάκ και την Ασιγιέ Μπας. Την ώρα που ένας αστυνομικός τους έκανε σωματική έρευνα τους είπε πως ¨Εγώ έγραψα το δικόγραφο σχετικά με την έρευνα πάνω στον Χασάν Οτζάκ.

………………

Η οικογένεια Οτζάκ και οι συνοδοιπόροι της στις 10/4 πήγαν στην Άγκυρα. Αυτή τη φορά έκαναν απεργία πείνας ενώ είχαν συνεχείς επαφές και στην βουλή. Όταν σε συνεδρίαση της βουλής στις 12/4 η μητέρα Εμινέ Οτζάκ άρχισε να περιγράφει την εξαφάνιση του γιού της, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ¨διατάραξης της τάξης της συνεδρίασης¨. Αποφυλακίστηκε στις 30/4.

Από τις αιτήσεις που υπέβαλε η οικογένεια προς το υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπουργείο προεδρίας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

…………….

Δύο φορές υποβλήθηκε μήνυση κατά των αστυνομικών της TMŞ. Η μήνυση που υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Φάτιχ-Κωνσταντινούπολης έληξε στις 16/11/1995 με αρχειοθέτηση. Έτσι έκλεισε και η μήνυση που υποβλήθηκε στις 2/5/1995 κατά του διευθυντή της TMŞ Ρεσάτ Αλτάι και τριών ακόμη διοικητών της TMŞ. Ως δικαιολογία αναφέρθηκε πως ¨η καταγγελία δεν στηρίζεται σε υπαρκτά δεδομένα¨.

Δύο αιτήσεις επίσης που υποβλήθηκαν στην εισαγγελία του Μπεϊκόζ για έρευνα του φακέλου, δεν έγιναν δεκτές. Οι δικηγόροι υπέβαλαν μήνυση κατά του εισαγγελέα Μπείκόζ που δεν ¨έτρεχε¨ την έρευνα, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε την σχετική έρευνα.

Επίσης η εισαγγελία του Φατίχ έκρινε πως δεν θα ασκηθεί δίωξη κατά των υπαλλήλων του Τμήματος Αναζητήσεων της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης.

 Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

Καθώς από τα εσωτερικά ένδικα μέσα δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, στις 26/7/1995 έγινε προσφυγή στο ΕΔΑΔ…… Το ΕΔΑΔ καταδίκασε το τουρκικό κράτος επειδή δεν έκανε ¨επαρκή και αποτελεσματική έρευνα¨.

……………

……………

……………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 7/6/2014

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone