Η ΜΠΟΥΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Aίτημα για απαγόρευση της μπούρκας στην Γερμανία

isfrancedithering

Η απαγόρευση της μπούρκας που είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην Γαλλία, τώρα ήρθε στην επικαιρότητα και της Γερμανίας. Κάποιοι πολιτικοί μετά την δικαίωση της Γαλλίας και στο ΕΔΑΔ, εκφράζουν την άποψη πως πρέπει να απαγορευτεί η μπούρκα και στην Γερμανία, με το σκεπτικό πως ¨αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη των ξένων¨.

Ο Ούβε Μπέκερ-πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του CDU στο Μέιν, ζήτησε την απαγόρευση της μπούρκας για τους δημόσιους χώρους, όπως ακριβώς έγινε και στην Γαλλία. Ο Μπέκερ υποστήριξε πως η απαγόρευση της μπούρκας θα είναι σημαντική για την ένταξη των ξένων στην Γερμανία και ζήτησε να εφαρμοστεί τουλάχιστον η απαγόρευση στην πόλη της Φραγκφούρτης.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Έρικα Στάϊνμπαχ υποστηρίζει τις απόψεις του κομματικού στελέχους του CDU, υποδεικνύοντας ως παράδειγμα την απαγόρευση στην Γαλλία. Η Στάϊνμπαχ ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ένα θαρραλέο βήμα που θα εξωθούσε την κοινωνία στην συμβίωση.

………………..

Η άποψη αυτή των μελών του CDU δεν υποστηρίζεται από το κόμμα των Πρασίνων που είναι εταίροι τους και στον δήμο και στην περιφέρεια.

Η Μαρτίνα Φελντμάγιερ –στέλεχος των Πρασίνων δήλωσε πως η απαγόρευση θα ήταν μια επίθεση στις προσωπικές επιλογές του καθενός. Η Φελντμάγιερ είπε πως η απαγόρευση θα προκαλούσε αντιδράσεις και ότι θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση των γυναικών αυτών. Τόνισε επίσης πως η απαγόρευση της μπούρκας αντί να συμβάλει στην ένταξη των ξένων, θα προκαλέσει προβλήματα καθώς θα αποτελέσει ένα νέο εμπόδιο.

Η μπούρκα είναι ένα φόρεμα που φοριέται κυρίως σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες με επικεφαλής το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, το οποίο σκεπάζει πλήρως το σώμα των γυναικών και είναι διάφανο μόνο στο σημείο των ματιών. Η Γαλλία στην οποία ζούνε 6 εκ. μουσουλμάνοι έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την μπούρκα. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2011 απαγορεύτηκε η μπούρκα στους δημόσιους χώρους, και επήλθε πρόστιμο 150 ευρώ σε όσες παραβιάζουν την απαγόρευση. Ο νόμος προβλέπει ποινή ενός έτους φυλάκισης για όσους υποχρεώνουν την γυναίκα να φοράει την μπούρκα και τελικά ο νόμος έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τις περασμένες μέρες το ΕΔΑΔ έβγαλε απόφαση μετά από προσφυγή που είχε κάνει κατά του νόμου μια γυναίκα από το Πακιστάν. Η απόφαση δικαίωσε την Γαλλία και έκρινε τον νόμο σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 6/7/2014