ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Η FUEN μαζί με την MIDAS και εκπροσώπους της γερμανικής και δανικής μειονότητας ήταν στην Δυτική Θράκης

0b3079625ed50d96c18af4d0014dae15_XL

Με κοινή τους διοργάνωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και το κόμμα DEB, οργάνωσαν στο διάστημα από 19 έως 22 Ιουνίου, μια αναγνωριστική επίσκεψη για μια 16μελή επιτροπή που αποτελούνταν από εκπροσώπους της FUEN (Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαίων Λαών), της MIDAS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ημερησίων Εφημερίδων που Βγαίνουν σε Μειονοτικές και Τοπικές Γλώσσες), όπως και από εκπροσώπους της δανικής μειονότητας στην Γερμανία και της γερμανικής μειονότητας στην Δανία. Η επιτροπή αυτή εξέτασε τα θέματα τη τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Η επιτροπή αυτή στις 20 Ιουνίου επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του DEB στην Κομοτηνή και είχαν μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους μειονοτικών ΜΜΕ που τους περιέγραψαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ της τουρκικής μειονότητας στον τομέα της ελευθερίας των ΜΜΕ. Στην σύσκεψη στην οποία τέθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα γραπτά και οπτικά ΜΜΕ της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, οι εκπρόσωποι της MIDAS (6 δημοσιογράφοι και δύο φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους) σημείωσαν τα θέματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, ενώ οι εκπρόσωποι των μειονοτικών εφημερίδων περιέγραψαν τις εμπειρίες τους. Μετά το μεσημέρι η επιτροπή επισκέφτηκε τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη που επανεξελέγη στις 25/5/2014, ενημερώθηκε για τις δράσεις του δήμου και ενδιαφέρθηκε για την διαβίωση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και για την συμμετοχή της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακολούθως η επιτροπή επισκέφθηκε την συνοικία Χάρμανλικ στην Κομοτηνή και συναντήθηκαν εκεί με την ηγεσία του Μειονοτικού-Μορφωτικού-Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Χάρμανλικ. Αργότερα μετέβησαν στο Εσκί Τζαμι όπου και ενημερώθηκαν σχετικά με αυτό από τον Φεχίμ Αχμέτ-βοηθό του εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής, ενώ το βράδυ μετείχαν στο 14ο φεστιβάλ κερασιού που οργανώθηκε από τον δήμο Ιάσμου. Μιλώντας στο φεστιβάλ ο πρόεδρος της FUEN Χανς Χαϊνριχ Χάνσεν τόνισε την αλληλεγγύη που αισθάνονται για τη τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης.

Το Σάββατο 21 Ιουνίου η επιτροπή επισκέφτηκε τον BTAYTD. Ακολούθως μετείχαν μαζί με τον αντιπρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTTADK) και πρώην βουλευτή Αχμέτ Φαίκογλου και άλλα μέλη της BTTADK σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην οποία και άκουσαν τα θέματα της μειονότητας. Η επιτροπή μετά από την Κομοτηνή πήγε στην Ξάνθη, όπου και επισκέφτηκε τα γραφεία του κόμματος DEB εκεί και μετά επισκέφτηκαν το Τσινάρ Τζαμι που βρίσκεται στην Κάτω Συνοικία Ξάνθης. Επισκέφθηκαν την βιβλιοθήκη του χωριού Εχίνος, ενημερώθηκαν σχετικά με το χωριό, μετείχαν σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο χωριό, δοκίμασαν φαγητά του χωριού και συζήτησαν με τον κόσμο του.

fuen

 

kons

Χωρίς τίτλο

kadinlar

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 24/6/2014

Σχ : Προσέξτε την τρίτη φωτογραφία που είναι από το φεστιβάλ κερασιού Ιάσμου. Ο πρόξενος Σενέρ είναι αυτός που χειροκροτεί και φυσικά είναι ακριβώς ανάμεσα στους Ευρωπαίους μουσαφίρηδες του…..