ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

¨Κλειδωμένα¨ τα τζαμιά στην Ρόδο

rodos_cami-jpg20140629154826

Οι επί χρόνια συνεχιζόμενες εργασίες αναστήλωσης, σχεδόν έχουν βάλει κλειδαριά στα Οθωμανικά τζαμιά. Από τα 14 τζαμιά στο νησί μόνο το ένα είναι ανοιχτό για προσευχή, ενώ τα υπόλοιπα μνημεία είναι σχεδόν εντελώς κλειστά

Ρόδος (ΑΑ)- ΑΛΗ ΟΖΤΟΥΡΚ – Στην νήσο Ρόδο που ήταν επί 400 χρόνια σχεδόν υπό Οθωμανική κυριαρχία, σχεδόν όλα τα τζαμιά που έγιναν επί οθωμανικής περιόδου μένουν κλειστά με την δικαιολογία της ¨επισκευής¨.

Στην Ρόδο όπου ανοιχτό για προσευχή είναι μόνο το τζαμί του Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά, οι μουσουλμάνοι που ζουν εκεί αντιδρούνε στις κλειστές πόρτες των άλλων τζαμιών.

Στα Δωδεκάνησα που έχουν φιλοξενήσει πολλούς πολιτισμούς, περιλαμβάνεται η Ρόδος με 120 χιλιάδες κατοίκους, 6 χιλιάδες εκ των οποίων είναι ομογενείς. Το νησί που κατέλαβε το 1522 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Νομομαθής, φέρει τα ίχνη της οθωμανικής κυριαρχίας που διήρκεσε αιώνες.

Δεκάδες οθωμανικά μνημεία υπάρχουν στο νησί

Το νησί επισκέπτονται ετησίως περίπου 1.5 εκ. τουρίστες, την ώρα που τα οθωμανικά μνημεία με δικαιολογίες περί επισκευών, παραμένουν για πολλά χρόνια κλειστά.

Στο νησί που έμεινε για 400 χρόνια υπό την Οθωμανική κυριαρχία, υπάρχουν 14 τζαμιά που κατασκευάστηκαν σε διάφορες περιόδους, μεντρεσές, 2 χαμάμ, 15 ταφικά μνημεία, βιβλιοθήκη και πολλές κρήνες. Πέραν του τζαμιού Πάργαλη Ιμπραήμ πασά που είναι μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές πηγές της Ελλάδας καθώς και της βιβλιοθήκης Χαφίζ Αχμέτ Αγά και των κρηνών, η επίσκεψη στα άλλα οθωμανικά μνημεία δεν επιτρέπεται.

………….

………….

Ομογενείς που ζούνε στο νησί αναφέρουν πως ζητάνε την προστασία των Οθωμανικών μνημείων και το άνοιγμα τους για τους επισκέπτες.

Πρακτορείο Αναντολού 29/6/2014 

Σχ : Φανταστείτε πόσο ¨ομογενείς¨ νοιώθουν οι μουσουλμάνοι της Ρόδου που σε όλο το άρθρο δεν εμπεριέχεται η δήλωση ούτε ενός… Ο αρθρογράφος δηλαδή γράφει ότι γουστάρει και προσθέτει στην αρχή ¨Οι ομογενείς ζητάνε….¨.

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφ. Μπιρλίκ.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone