ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Έκκληση για νομικό αγώνα για την μειονοτική εκπαίδευση

timthumb

Αντιδράσεις προκλήθηκαν εντός της μειονότητας για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία κλείνουν στην δυτική Θράκη 18 μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Την κριτική της μειονότητας προκάλεσε το δια της επιβολής κλείσιμο των σχολείων χωρία να προηγηθεί διάλογος με την τουρκική μειονότητα.

Θέμα διαλόγου αποτέλεσε εντός της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης το αν μπορεί ή όχι το κράτος να κλείνει μειονοτικά σχολεία, το στάτους των οποίων καθορίζονται από την συνθήκη της Λωζάννης και από άλλες συνθήκες. Συζητήσαμε με τρεις μειονοτικούς νομικούς την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, την στάση του κράτους και του υπουργείου και τις σχετικές με το στάτους των σχολείων συζητήσεις.

Οι δικηγόροι Ιλχάν Αχμέτ, Ιχσάν Καγιά και Χαλίλ Μουσταφά, σχολίασαν στην εφημερίδα Γκιουντέμ τον αγώνα που μπορεί να δοθεί σχετικά με το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων και την μειονοτική εκπαίδευση.

ΙΧΣΑΝ ΚΑΓΙΑ

Ο Ξανθιώτης δικηγόρος Ιχσάν Καγιά σε δήλωση του στην εφ.Γκιουντέμ ανέφερε πως οι σχετικές με την μειονοτική εκπαίδευση ρυθμίσεις της συνθήκης της Λωζάννης είναι ξεκάθαρες, και ότι στο θέμα αυτό πιστεύει πως η μειονότητα δεν έδωσε τον δέοντα αγώνα.

¨ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΑ¨

Ο Ιχσάν Καγιά αναφέρει πως το κράτος πλέον έχει καταστήσει συνήθεια να αποφασίζει σχετικά με την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, δίχως να ρωτήσει και να συμβουλευτεί την μειονότητα, και είπε : ¨Το κράτος προφανώς με θάρρος που πήρε από εμάς, πάντοτε αποφασίζει δίχως να μας ρωτάει. Και εμείς όμως μέχρι σήμερα δεν εναντιωθήκαμε πραγματικά. Μόνο βρήκαμε ένα τείχος των δακρύων και συνεχίζουμε να στεκόμαστε και να γυρνάμε εκεί. Σχετικά με την εν λόγω κρατική απόφαση, το κράτος όπως και σε άλλες αποφάσεις και εδώ έχει άδικο. Διότι δυστυχώς το κράτος μας δεν έχει την ευγένεια ως κράτος-πατέρας να πει πως ¨Αυτό για μένα είναι άβατο, δεν μπορώ να εισέλθω. Εδώ είναι χώρος της μειονότητας, εγώ μόνο να βοηθήσω μπορώ¨. Το κράτος μας συνεχίζει να προσεγγίζει την μειονότητα στα πλαίσια μιας φοβίας. Το σημαντικό είναι τι θα κάνουμε εμείς¨.

¨Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ¨

Ο Ιχσάν Καγιά απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το στάτους της μειονοτικής εκπαίδευσης, είπε τα εξής : ¨Το κράτος στο θέμα αυτό χάραξε ένα δικό του πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την κατάσταση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Μακάρι να μην ήταν έτσι.

…………….

Εμείς σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από την συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό είναι κάτι το εκ των ων ουκ άνευ. Η συνθήκη της Λωζάννης υπάρχει ως ήταν. Δεν υπάρχει παραγραφή και ούτε υπάρχει και ούτε μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Είναι ένας νόμος δηλαδή που κείτεται πάνω από το εσωτερικό δίκαιο. Δυστυχώς όμως δεν λέω πως δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση της αλλά ότι δεν κάνουμε. Αυτό που θέλω να πω εδώ είναι πως είναι ανάγκη ως μειονότητα να κάνουμε απτές κινήσεις. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Το κράτος είναι σαφές πως προτίθεται να περικόψει όλα τα δικαιώματα μας. Ζητάμε αυτό να αλλάξει¨

¨ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚAΙΩΜΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ¨

Ο Ιχσάν Καγιά στο ερώτημα ¨Το κράτος έχει δικαίωμα να κλείνει σχολεία μας όπως κάνει και σε άλλα ; ¨, απάντησε ως εξής : ¨Απόλυτα όχι, τέτοιο δικαίωμα δεν έχει. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η μειονοτική εκπαίδευση είναι θέμα της μειονότητας. Είναι κάτι που πρέπει να προγραμματίζει και να πραγματώνει η μειονότητα μόνη της. Μόνο όταν η μειονότητα ζητήσει βοήθεια, τότε το κράτος πρέπει να βοηθήσει. Και αυτή πρέπει να είναι σε συγκεκριμένα θέματα όπως η κατασκευή κτιρίου και η επιστημονική στήριξη. Αλλά το κράτος δεν έχει δικαίωμα με μιας να κλείνει σχολεία μας¨.

………………….

…………………

Εφ Γκιουντέμ 8/6/2014